Αργεντινή-Ελλάδα. Μια περιγραφική συγκριτική ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων στις δύο χώρες μετά τις αθετήσεις πληρωμών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αργεντινή-Ελλάδα. Μια περιγραφική συγκριτική ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων στις δύο χώρες μετά τις αθετήσεις πληρωμών

Μια περιγραφική συγκριτική ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων στις δύο χώρες μετά τις αθετήσεις πληρωμών

Κώστας Ι. Μελάς

10.45€ -24% 7.94€

Η σύγκριση των οικονοµιών δύο χωρών είναι µια εξαιρετικά δύσκολη, έως αδύνατη, διαδικασία. Δύσκολη εξαιρετικά και για όσους θεωρούν ότι ασχολούνται επαγγελµατικά –ακαδηµαϊκά– µε την οικονοµία. Οι ιδιοµορφίες κάθε χώρας, ως ζωντανό υπόστρωµα το οποίο υποβαστάζει και επενεργεί σε όλες τις κοινωνικές στιγµές και εποµένως και στην οικονοµία, είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά και οι οποίες δύσκολα αναγνωρίζονται. Ως εκ τούτου, οι γενικευµένες αφαιρέσεις µε βάση τις οποίες συνάγονται τα µακροοικονοµικά και τα αναπτυξιακά µεγέθη δεν καταφέρνουν ποτέ να περιλάβουν στο σύνολό τους τις πραγµατικές οικονοµικές συνθήκες της κάθε χώρας.

Με επίγνωση των παραπάνω δυσκολιών, επιχειρείται στο βιβλίο αυτό µια περιγραφική κατά βάση προσέγγιση, διανθισµένη από τις απαραίτητες αξιολογικές κρίσεις οι οποίες παράγονται αβίαστα από το παρατιθέµενο πραγµατολογικό υλικό.

Συγκεκριµένα, επιχειρείται µια περιγραφική παράθεση βασικών µακροοικονοµικών µεγεθών και αναπτυξιακών δεικτών των οικονοµιών της Αργεντινής και της Ελλάδας, προκειµένου να καταστούν εµφανή τα αποτελέσµατα του δρόµου που ακολούθησαν οι δύο χώρες από τη στιγµή που οι χρηµατοπιστωτικές αγορές αρνήθηκαν να αναχρηµατοδοτήσουν το δηµόσιο χρέος τους, και η µεν Αργεντινή οδηγήθηκε σε αδυναµία πληρωµών, η δε Ελλάδα αναγκάστηκε να προσφύγει σε χρηµατοδότηση από τα κράτη της ευρωζώνης µε την υποχρέωση να ακολουθήσει το γνωστό πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Μέσω της «περιγραφικής» προσέγγισης γίνονται απολύτως εµφανείς οι µακροοικονοµικές και αναπτυξιακές διαφορές µεταξύ των δύο χωρών την περίοδο της κρίσης, αλλά και τα προβλήµατα που δηµιουργήθηκαν µε βάση την οικονοµική λογική των προγραµµάτων που η καθεµιά ακολούθησε.

Κώστας Ι. Μελάς

Κώστας Ι. Μελάς (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Ι. Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (MSC) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Διεθνές και Διαπεριφερειακό Εμπόριο. Πτυχιούχος της Σχολής Οικονομίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας (Ιταλίας), με ειδίκευση την Αγροτική Ανάπτυξη. Διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νομισματική Θεωρία και Πολιτική, Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής και Παγκοσμιοποίηση και Διεθνής Ανταγωνισμός. Επίσης διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας και Διεθνή Χρηματοοικονομική. Είναι σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τραπέζης. Τα τελευταία δέκα χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Επιμορφωτικού Τραπεζικού Ινστιτούτου διδάσκοντας παράλληλα Διεθνή Τραπεζική, Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει διατελέσει σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατικής Εταιρείας και μέλος διαφόρων επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
184
Βάρος:
0.285 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση