Κριτικές προσεγγίσεις στον ορθόδοξο πολιτισμό
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κριτικές προσεγγίσεις στον ορθόδοξο πολιτισμό

Όψεις του ελληνικού παραδείγματος

Συλλογικό έργο

Βασίλης Αδραχτάς

Πέτρος Α. Σταθόπουλος

29.68€ -10% 26.71€

Περιεχόμενα:
- Δ. Γ. Μαγριπλής, "Θρησκεία και ιδεολογία: Ορθοδοξία και σύγχρονος κόσμος"
- Θ. Ν. Παπαθανασίου, "Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος ή πώς "ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν": Σημειώσεις για τον διάλογο Εκκλησίας και Αριστεράς"
- Ο. Β. Στασινοπούλου, "Από το άτομο στο ανθρώπινο πρόσωπο: Η συμβολή της πατερικής σκέψης στην υπέρβαση διλημμάτων της κοινωνικής πολιτικής".
- Π. Α. Σταθόπουλος, Δ. Η. Μπουρίκος, "Φιλανθρωπία και Κοινωνική Πρόνοια στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Παράδοση"
- Β. Γ. Αδραχτάς, "Πολυθρησκειακότητα, Ορθοδοξία και το πρόβλημα της αλήθειας"
- Δ. Ι. Μπεχριδάκης: "Εναλλακτικές θρησκευτικές ταυτότητες στην μεθόριο μοντέρνου - μεταμοντέρνου: Η περίπτωση της νέας πνευματικότητας".
- Δ. Γ. Ουλής, "Ο "Χριστιανικός πολιτισμός" στα μεταίχμια της νεωτερικότητας: Μια προσπάθεια επαναξιολόγησης των σχέσεων του Χριστιανισμού και τον πολιτισμό".

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Αδραχτάς (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Αδραχτάς γεννήθηκε το 1968 στο Sydney της Αυστραλίας. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1987-1992) και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τομέα Φιλοσοφίας - Θρησκειολογίας - Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας (1994-1996). Ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία της θρησκείας με την εργασία του "Η χρήση της λογικής στο έργο του Ιωάννου Δαμασκηνού: προσεγγίσεις στην Πηγή Γνώσεως" (2001). Το 2005 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Παντείου Πανεπιστημίου. Δραστηριοποιείται στον εκδοτικό χώρο με μεταφράσεις και επιμέλειες βιβλίων θρησκειολογικού και θεολογικού ενδιαφέροντος, ενώ κατά καιρούς αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο ("Αχαϊκά Χρονικά", "Κυριακάτικη Αυγή", "Αφιέρωμα" και "Ε- Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας", Βήμα της Κυριακής", "Εξουσία", "Άβατον", "Θεσσαλία", "Βραδυνή" κ.ά.). Υπήρξε διευθυντής σύνταξης των εντύπων "Θεός & Θρησκεία", "Religionsinfo" και "Ορθοδοξία -21ος Αιώνας" (1999-2000). Διευθύνει τη θρησκειολογική σειρά "Θρησκεία και Κοινωνία" των εκδόσεων "Φιλίστωρ" και τη θεολογική σειρά "Σημεία και Τέρατα" των εκδόσεων "Εξάντας". Τέλος, ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (ΕΘΕ) και συμμετέχει ενεργά στο θρησκειολογικό της σεμινάριο από το 1994. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλους τους κλάδους της θρησκειολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη γνωσιολογική αποτίμηση της θρησκευτικής εμπειρίας, στην πολιτική θεωρία των θρησκειών, στη σχέση θρησκευτικότητας και σεξουαλικότητας και στην ιεροφανειακή ερμηνεία του πολιτισμού. Από το 2000 είναι εκδότης-διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού "Θρησκειολογία - Ιερά /Βέβηλα", το οποίο κυκλοφορεί σε εξαμηνιαία βάση και αποτελεί το πρώτο ελληνικό έντυπο αυτού του είδους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Α. Σταθόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Σταθόπουλος είναι καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στο Frederick Institute of Technology, Λευκωσία. Υπηρέτησε ως καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Concordia και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο McGill, στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας (τομέας Κοινοτικής Εργασίας - Κοινωνικού Σχεδιασμού). Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Brandeis (Η.Π.Α.) στην Κοινωνική Πολιτική. Δίδαξε στο Deree College και στο Fitchburg State College. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Lipton Mental Health Center (Director of Research and Evaluation). Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε προγράμματα Κοινοτικής Ανάπτυξης στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου είναι διδάκτωρ Θεολογίας (1991), πτυχιούχος Θεολογίας (1986) και Νομικής (1982). Μετά από επαγγελματική περιπλάνηση στο χώρο της νομικής, υπηρετεί (από το 1992) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως θεολόγος καθηγητής και παράλληλα διδάσκει σε επιμορφωτικά κέντρα και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού "Σύναξη" και ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ελένη Ταμαρέση. Εκτός από μελέτες σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: - ΟΙ "Νόμοι των Ομηριτών". Ιεραποστολική προσέγγιση και ιστορική-νομική συμβολή (διδακτορική διατριβή), εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα 1994. - Ανεστιότητα και Παραπεμπτικότητα. Κριτικές προσεγγίσεις στα Θεολογικά δρώμενα, εκδ. Αρμός, Αθήνα 1998. - Κοινωνική δικαιοσύνη και Ορθόδοξη θεολογία, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2001. - Δρόμοι Κελτών, δρόμοι Σαξόνων. Αναζητώντας χνάρια της χριστιανικής ιεραποστολής στη Βρετανία, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 2002 (μαζί με την Ελένη Ταμαρέση).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Ουλής

Δημήτρης Ουλής (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Ουλής γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου 1971. Σπούδασε Θεολογία, στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., Φιλοσοφία στο τμήμα Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Σπούδασε επίσης ακορντεόν, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Διδάσκει ακορντεόν, Ιστορία και Μορφολογία Μουσικής στο Ωδείο Ριζοπούλου, και είναι επισκέπτης καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο. Είναι επίσης τακτικός συντάκτης της εφημερίδας Ο Δρόμος της Αριστεράς και επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς Theory Playtime, των εκδόσεων Α/συνεχεια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Ι. Μπεκριδάκης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Ι. Μπεκριδάκης γεννήθηκε το 1970 στη Χίο και σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Θρησκειολογία. Διατέλεσε αρχισυντάκτης και κατόπιν διευθυντής επιστημονικών θεμάτων του ειδικού περιοδικού God & Religion / Θεός και Θρησκεία. Σήμερα είναι διευθυντής του περιοδικού Θρησκειολογία / Ιερά-Βέβηλα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όλγα Β. Στασινοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Η. Μπουρίκος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Γ. Μαγριπλής

Δημήτρης Γ. Μαγριπλής (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοινωνική θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1999 αναγορεύτηκε διδάκτορας της κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέμα της διδακτορικής διατριβής του είναι: "Πολιτική και θρησκεία στην κοινωνία του Βυζαντίου: μια απόπειρα κοινωνιολογικής ανάλυσης του κινήματος των Ζηλωτών (1342-1349 μ.Χ.)". Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δίδαξε κοινωνιολογία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (παράρτημα Μεσσηνίας) και πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Μεσσηνίας (Κ.Α.Φ.Κ.Α. Φιλιατρών). Άρθρα του και σχόλια έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο τύπο και στα περιοδικά: "Κοινωνική Εργασία", "Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών", "Βυζαντινός Δόμος", "Νέα Εστία", "Θρησκειολογία", "Τετράδια Ψυχιατρικής", "Συνάντηση", "Σύναξη", "Κοινωνιόγραμμα", κ.ά. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2007 με το ψευδώνυμο Φώτης Αδάμης, με το βιβλίο "Μαθήματα κηπουρικής και άλλα διηγήματα", από τις εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη. Το 2010 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική του συλλογή, "Στα τέταρτα του χρόνου", στον κοινό τόμο με την εικαστικό Αγγελική Κοκονάκη, "Χρώμα και λόγος", στη σειρά "Επί- γνωση" των εκδόσεων Αν. Σταμούλη στη Θεσσαλονίκη. Το 2011 κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: "Κρυφές Ενοχές", από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Διηγήματά του κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έχει πλούσια εργογραφία τόσο ως αρθογράφος (σε εφημερίδες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά) όσο και ως επιμελητής σε επιστημονικά και λογοτεχνικά κείμενα και βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Γ. Μαγριπλής

Δημήτρης Γ. Μαγριπλής (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοινωνική θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1999 αναγορεύτηκε διδάκτορας της κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέμα της διδακτορικής διατριβής του είναι: "Πολιτική και θρησκεία στην κοινωνία του Βυζαντίου: μια απόπειρα κοινωνιολογικής ανάλυσης του κινήματος των Ζηλωτών (1342-1349 μ.Χ.)". Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δίδαξε κοινωνιολογία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (παράρτημα Μεσσηνίας) και πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Μεσσηνίας (Κ.Α.Φ.Κ.Α. Φιλιατρών). Άρθρα του και σχόλια έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο τύπο και στα περιοδικά: "Κοινωνική Εργασία", "Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών", "Βυζαντινός Δόμος", "Νέα Εστία", "Θρησκειολογία", "Τετράδια Ψυχιατρικής", "Συνάντηση", "Σύναξη", "Κοινωνιόγραμμα", κ.ά. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2007 με το ψευδώνυμο Φώτης Αδάμης, με το βιβλίο "Μαθήματα κηπουρικής και άλλα διηγήματα", από τις εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη. Το 2010 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική του συλλογή, "Στα τέταρτα του χρόνου", στον κοινό τόμο με την εικαστικό Αγγελική Κοκονάκη, "Χρώμα και λόγος", στη σειρά "Επί- γνωση" των εκδόσεων Αν. Σταμούλη στη Θεσσαλονίκη. Το 2011 κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: "Κρυφές Ενοχές", από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Διηγήματά του κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έχει πλούσια εργογραφία τόσο ως αρθογράφος (σε εφημερίδες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά) όσο και ως επιμελητής σε επιστημονικά και λογοτεχνικά κείμενα και βιβλία.

Δημήτρης Γ. Μαγριπλής

Δημήτρης Γ. Μαγριπλής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοινωνική θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1999 αναγορεύτηκε διδάκτορας της κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέμα της διδακτορικής διατριβής του είναι: "Πολιτική και θρησκεία στην κοινωνία του Βυζαντίου: μια απόπειρα κοινωνιολογικής ανάλυσης του κινήματος των Ζηλωτών (1342-1349 μ.Χ.)". Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δίδαξε κοινωνιολογία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (παράρτημα Μεσσηνίας) και πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Μεσσηνίας (Κ.Α.Φ.Κ.Α. Φιλιατρών). Άρθρα του και σχόλια έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο τύπο και στα περιοδικά: "Κοινωνική Εργασία", "Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών", "Βυζαντινός Δόμος", "Νέα Εστία", "Θρησκειολογία", "Τετράδια Ψυχιατρικής", "Συνάντηση", "Σύναξη", "Κοινωνιόγραμμα", κ.ά. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 2007 με το ψευδώνυμο Φώτης Αδάμης, με το βιβλίο "Μαθήματα κηπουρικής και άλλα διηγήματα", από τις εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη. Το 2010 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική του συλλογή, "Στα τέταρτα του χρόνου", στον κοινό τόμο με την εικαστικό Αγγελική Κοκονάκη, "Χρώμα και λόγος", στη σειρά "Επί- γνωση" των εκδόσεων Αν. Σταμούλη στη Θεσσαλονίκη. Το 2011 κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: "Κρυφές Ενοχές", από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Διηγήματά του κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έχει πλούσια εργογραφία τόσο ως αρθογράφος (σε εφημερίδες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά) όσο και ως επιμελητής σε επιστημονικά και λογοτεχνικά κείμενα και βιβλία.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
306
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.657 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση