Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου

του Θρασύβουλου Ο. Παπαστρατή

Πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι το βιβλίο το διάβασα ως αναγνώστης και δεν το μελέτησα ως ερευνητής, επομένως δεν είμαι σε θέση να εντοπίσω λάθη ή αβλεψίες συγκριτικά με άλλες πηγές. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν εδώ έχουμε μια προσωπική εργασία του συγγραφέα, που δεν παύει να είναι δεμένος συναισθηματικά με το αντικείμενο του βιβλίου. Σε πολλά σημεία νιώθουμε την αγωνία του για το μέλλον του εβραϊσμού στη Θράκη και για την ανάγκη ύπαρξης μιας εμπεριστατωμένης και ολοκληρωμένης βιβλιογραφίας για το εβραϊκό στοιχείο γενικότερα.

Η εβραϊκή κοινότητα του Διδυμοτείχου, μια από τις αρχαιότερες εβραϊκές κοινότητες του ελλαδικού χώρου και η μεγαλύτερη της Θράκης, το 1987 διαλύθηκε και επίσημα από το Κεντρικό Ισραηλτικό Συμβούλιο της Ελλάδος. Γιατί; Τι οδήγησε στον αφανισμό της; Ποια τα αίτια;

Ο συγγραφέας περιγράφει αναλυτικά αλλά όχι κουραστικά το παρελθόν και το πρόσφατο παρόν της εβραϊκής κοινότητας. Από τα βυζαντινά χρόνια ως το πογκρόμ της Κατοχής, κοινωνική και οικονομική ζωή, σχολεία, η Συναγωγή, διάφοροι φιλεκπαιδευτικοί και φιλανθρωπικοί σύλλογοι και η δράση τους, νεκροταφεία, εξέχουσες μορφές της πόλης κλπ.

Η μελέτη συμπληρώνεται με βιβλιογραφία και γλωσσάρι εβραϊκών όρων, καθώς και με παραστατικότατες φωτογραφίες, κειμήλια του παρελθόντος και τεκμήρια της εγκατάλειψης.

Πάνος Τουρλής