Πρόκειται για ένα φωτογραφικό λεύκωμα, άξιο προσοχής, που κυκλοφόρησε το 2005. Το CaptainBook.gr το ανακαλύπτει εκ νέου και σας το παρουσιάζει μέσω ενός πολύ κατατοπιστικού κειμένου του ζωγράφου Σπύρου Κωτσαλά:

«Μου αρέσει που όλο και περισσότεροι δημιουργοί κινούνται με το έργο τους στο χώρο των πραγμάτων και όχι των ιδεών. Αφουγκράζονται με προσοχή αυτό που συμβαίνει γύρω τους χωρίς να κατασκευάζουν ένα σύστημα. Αυτό δείχνει ότι -σε αντίθεση με ό,τι συνήθως βλέπουμε τελευταία- δίνουν προτεραιότητα στη ζωή και όχι στις ερμηνείες της. Αυτός ο προσανατολισμός φανερώνει έναν άλλο κόσμο αξιών και έναν άλλο τρόπο.

Ένας τέτοιος δημιουργός είναι ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος. Μέσα στα βιώματά του, στην περιήγηση, στο ταξίδι, με προσοχή και με αγάπη ανασύρει στο φως ότι τον συγκινεί και τον αγγίζει. Φωτογραφίζοντας, δημιουργεί εικόνες δυνατές, δωρικές, όπως αυτή με τα στοιβαγμένα άχυρα ή το ποδήλατο. Εικόνες με ιερότητα, σαν αυτή που συναντάμε στα μεγαλοπρεπή και απλά αγροτικά πρόσωπα που ποζάρουν επάνω στο τρακτέρ, ή χώρους που το φως απρόσμενα δυναμιτίζει, όπως στη φωτογραφία με το ξυλοκιβώτιο. Τοίχους, σωλήνες, ή τζάμια, όπου με ευαισθησία απομονώνει επεισόδια που δημιουργούν ένα μικρό κόσμο, σκηνές σε μια παραλία τόσο γνωστές και για κάποιο λόγο καινούργιες, όγκους κτηρίων που με τη λιτότητά τους μας αποκαλύπτουν τη δύναμη της ησυχίας.

Με όλα αυτά μας βάζει ανάμεσα στον εαυτό του και τον κόσμο, μας βάζει μέσα στον τρόπο του, που είναι αυτός της αίσθησης, του σεβασμού και του ανεπιτήδευτου...

Πρόκειται για μια άσκηση που έχει στόχο την καθαρότητα του βλέμματος και της καρδιάς. Ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, με τις φωτογραφίες του, μας δείχνει ότι βρίσκεται σ' αυτό το δρόμο».
 

Σπύρος Κωτσαλάς, ζωγράφος