Το πλουσιόπαιδο
zoom in
Εκτός από τέσσερα μυθιστορήματα, "Η όψη αυτή του παραδείσου" (1920), "Όμορφοι και καταραμένοι" (1922), "Ο μεγάλος Γκάτσμπυ" (1925), "Τρυφερή είναι η νύχτα" (1934) και ένα πέμπτο μυθιστόρημα ημιτελές, "Ο τελευταίος μεγιστάνας" (1940), ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ έγραψε στη διάρκεια της ζωής του (1896-1940) περί τα εκατόν εξήντα διηγήματα, νουβέλες, αυτοβιογραφικά κ.ά., μερικά από τα οποία λογίζονται ισοδύναμα αν όχι ανώτερα από τα μυθιστορήματά του. "Το πλουσιόπαιδο" ανήκει στη συλλογή με τον τίτλο "Όσοι νεαροί θλιμένοι" (1929). Καθρεφτίζει την ασωτία, την τρέλα της δεκαετίας του ΄20 που πίστεψε στο χρήμα, στην έλλειψη συμβάσεων, στην τζαζ, στο πιοτό, και κατά τη διάρκεια της οποίας το κέντρο της αμερικάνικης ζωής μεταφέρθηκε στις μεγάλες πόλεις, με βασικές ανακατανομές πλούτου και κοινωνικής διάρθρωσης. Ο Φ. Σ. Φιτζέραλντ, πέρα από ένας προικισμένος πεζογράφος, παραμένει ο πιστός παρατηρητής και χρονικογράφος της εποχής του.
Francis Scott Fitzgerald

Francis Scott Fitzgerald (Συγγραφέας)

Ο συναρπαστικός αυτός Αμερικανός συγγραφέας γεννήθηκε το 1896 στη Μινεσότα. Αιχμηρός και λεπτός παρατηρητής, συλλαμβάνει το πνεύμα της δεκαετίας του 1920 (εποχή της τζαζ) αποδίδοντάς το θαυμάσια στο πιο γνωστό βιβλίο του, με τίτλο "Ο Μεγάλος Γκάτσμπι" (1925). Καθιερώθηκε ως σημαντικός λογοτέχνης από το 1920, χρονιά στην οποία δημοσιεύτηκαν το πρώτο του βιβλίο, το "Δώθε από τον Παράδεισο", και το "Οι ωραίοι και οι καταδικασμένοι" που ακολούθησε. Το 1920 παντρεύεται τη Ζέλντα Σαίυρ, λογοτέχνης η ίδια με ταλέντο στη ζωγραφική και το 1924 εγκαθίσταται μαζί της στη Γαλλική Ριβιέρα, όπου η θυελλώδη ζωή του ζευγαριού, η μετέπειτα ψυχικη κατάρρευση της γυναίκας του και ο αλκοολισμός του ίδιου του Φιτζέραλντ προκαλούν την κοινή γνώμη. Το 1937 επιστρέφει στο Χόλλυγουντ, όπου είχε βρει δουλειά ως ελεύθερος επαγγελματίας σεναριογράφος. Πεθαίνει εκεί, το 1940, ανίκανος να ολοκληρώσει το τελευταίο του έργο, με τίτλο "Ο Τελευταίος Μεγιστάνας" (δημοσιεύεται το 1941 ατελές), ύστερα από την επιδείνωση των καρδιακών επεισοδίων που είχαν εμφανιστεί ήδη από το 1938, χρονιά που είχε σημαδευτεί και από την κακή κατάσταση της υγείας της συντρόφου του. Η Ζέλντα έσβησε σ΄ ένα Αμερικανικό ψυχιατρείο ένα μόλις χρόνο μετά το θάνατο του συγγραφέα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μένης Κουμανταρέας

Μένης Κουμανταρέας (Μεταφραστής)

Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και σπάνια την εγκαταλείπει. Δεν ακολούθησε ανώτερες σπουδές. Δοκίμασε να σπουδάσει θέατρο και πέρασε εξίσου άδοξα, από την δημοσιογραφία. Εργάστηκε επί σειρά ετών σε γραφεία, δουλειές άσχετες, που του επέτρεψαν να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Στην διάρκεια της δικτατορίας δικάστηκε από τη Χούντα για το βιβλίο του "Το αρμένισμα"· την ίδια περίοδο έγραψε με άλλους 17 συγγραφείς σ΄ ένα συλλογικό τόμο με τίτλο "18 κείμενα". Το πρώτο του βιβλίο "Τα μηχανάκια" κυκλοφόρησε το 1962. Θέμα του οι καταπιεσμένοι έφηβοι της εποχής· καταπιεσμένοι και περιθωριακοί είναι σχεδόν όλοι οι ήρωες των βιβλίων του με μόνιμο σκηνικό την Αθήνα. Το 1972 πήρε την υποτροφία RAAD για την πόλη του Βερολίνου. Τιμήθηκε με το πρώτο-μεταχουντικό - Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1975 για το βιβλίο του "Βιοτεχνία υαλικών". Από το 1982 ασχολείται αποκλειστικά με το γράψιμο. Διετέλεσε στη δεκαετία του ΄80 μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ταινίες για τη τηλεόραση και τον κινηματογράφο έγιναν τα βιβλία του: "Κυρία Κούλα", "Τα καημένα", και η "Φανέλα με το 9". Παράλληλα με τα δικά του βιβλία έχει μεταφράσει στα ελληνικά αρκετά λογοτεχνικά έργα, κυρίως αμερικανικής πεζογραφίας. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες.


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
90
Διαστάσεις:
21χ13
Βάρος:
0.146 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση