Το κυπριακό ζήτημα 1878-1960
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το κυπριακό ζήτημα 1878-1960

Η συνταγματική πτυχή

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

14.10€ -27% 10.29€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603445999

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    1998

  • Εκδότης

    Ελληνικά Γράμματα

Το βιβλίο του Ευάνθη Χατζηβασιλείου "Το κυπριακό ζήτημα 1878-1960: Η συνταγματική πτυχή" φιλοδοξεί να αποτελέσει μία συνολική ανάλυση της συνταγματικής ανάπτυξης της Κύπρου κατά την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η κυπριακή συνταγματική ανάπτυξη περιορίστηκε και στρεβλώθηκε σε βαθμό δραματικό λόγω των διεθνοπολιτικών προτεραιοτήτων της Βρετανίας. Η διαδικασία αυτή προσέλαβε γιγάντιες διστάσεις κατά τη δεκαετία του 1950, οπότε, αντιμετωπίζοντας σοβαρές δυσκολίες στη Μέση Ανατολή, και θεωρώντας απαραίτητη τη διατήρηση της φιλίας της Τουρκίας στην ευρύτερη αυτή περιοχή, το Λονδίνο είχε ως προτεραιότητα όχι τόσο να εκπονήσει ένα εφαρμόσιμο συνταγματικό κείμενο, αλλά να μη δυσαρεστήσει την Άγκυρα, έστω και αν θεωρούσε παράλογες τις απαιτήσεις της στο θεσμικό πεδίο. Η πολιτική του Λονδίνου, ιδιαίτερα η δήλωση της διπλής αυτοδιάθεσης (διχοτόμησης) του 1956 και το σχέδιο Μακμίλλαν του 1958, δημιούργησε τετελεσμένα, τα οποία μοιραία επηρέασαν και την τελική διευθέτηση του 1959: οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και η εκπόνηση του Συντάγματος του 1960 εξετάζοντας σε ιδιαίτερο κεφάλαιο.
Στο βιβλίο ενσωματώνεται και μία ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις βασικές ιδιομορφίες της κυπριακής συνταγματικής ανάπτυξης, τον προβληματισμό για τη διεθνοποίηση του ζητήματος στη δεκαετία του 1950, μία ανάλυση της "θεωρίας των χαμένων ευκαιριών" και τέλος μία συζήτηση των σημερινών προοπτικών στο συνταγματικό πεδίο, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Συγγραφέας)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Αποστολοπούλου (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
211
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.342 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση