Θέρος-Έρος
zoom in

Περί την χαραυγήν, η γραία Φωτεινή εξύπνισε τα παιδία, και αφού τα ένιψε και τα εκτένισε επιμελώς τους έδωσε παξιμαδάκια να μασήσουν, `για να μην τα μπουκώσ` ο γάδαρος`. Είτα έλαβε το κομψόν, εύπλεκτον καλάθιόν της, έθεσε εντός την ρόκαν, την μανδήλαν της και ολίγα τρόφιμα δια πρωινόν πρόγευμα, και εξήλθε μετά της συνοδίας της. Δεν ήτο η πρώτη φορά καθ` ην η γραία Φωτεινή εξύπνα τόσον πρωί. Η μόνη διαφορά ήτο ότι σήμερον, ένεκα του εξαιρετικού της ημέρας, ωδήγει μαζί της τα μικρά παιδία, και όχι μόνον αυτά. [...]

Νίκος Δεληγιάννης

Νίκος Δεληγιάννης (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Δεληγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Παρακολούθησε μαθήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας και γαλλικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Λυών και στη συνέχεια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα βιβλιοδεσίας τέχνης στη σχολή του ΕΟΜΜΕΧ στην Αθήνα. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: "Εύθυμη καταστροφή" (1987), "Μικροί παράδεισοι" (1989), "Εφευρέτης αισθήσεων" (1992, 2000), "Απόπλους στο φως" (1997), "Μικροί παράδεισοι" (βιβλίο ΙΙ) (1998), "Μικρό ερωτικό αλφαβητάριο" (1997, 2003), "Το αιωνόβιο λουλούδι του έρωτα", "Σώμα και όνειρο", "Άγγελος πολιορκητής". Ποιήματα και κείμενά του, καθώς και κριτικές αναφορές για το έργο του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά. Το 1994 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο "Ίδμων". Επίσης συμμετέχει στην έκδοση του περιοδικού "Ίαμβος". Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της λογοτεχνικής ομάδας "Ιδεόπνοον".

Αρετή Γκιωνάκη

Αρετή Γκιωνάκη (Επιμέλεια)

Η Αρετή Γκιωνάκη γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε λογιστικά, σχέδιο και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παρακολούθησε σεμινάρια συγγραφής ιστορικού μυθιστορήματος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια ελληνικής-ξένης λογοτεχνίας. Ασχολείται με το γραπτό λόγο από εικοσιπενταετίας και αρθρογραφεί σε περιοδικό ποικίλης ύλης. Το πρώτο της βιβλίο "Ταξίδι με τα φτερά ενός αγγέλου", διηγήματα, εκδόθηκε το 1997 (Ίδμων). Το δεύτερο, "Έρωτας στην άβυσσο", μυθιστόρημα, εκδόθηκε το 2002 (Ίδμων). Έχει βραβευτεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Δουλειά της έχει κατά καιρούς δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά έγκριτα περιοδικά. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Πετρούπολης ενώ από το 2004 είναι υπεύθυνη της Λογοτεχνικής Ομάδας του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Πετρούπολης. Συμμετέχει στη διεύθυνση και έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού "Πνοές λόγους και τέχνης". Επίσης είναι υπεύθυνη λέσχης ανάγνωσης στο Δήμο Πετρούπολης.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851 και ήταν γιος του ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ και της Αγγελικής κόρης Αλεξ. Μωραϊτίδη. Τελείωσε το δημοτικό και τις δύο πρώτες τάξεις του ελληνικού σχολείου στη Σκιάθο. Φοίτησε σε σχολείο της Σκοπέλου, του Πειραιά και τελικά πήρε απολυτήριο Γυμνασίου από το Βαρβάκειο το 1874. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου όμως ποτέ δεν αποφοίτησε, ενώ γράφει το πρώτο λυρικό του ποίημα για τη μητέρα του. Έμαθε αγγλικά και γαλλικά μόνος του. Για να ζήσει έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και δημοσίευε κείμενα και μεταφράσεις στις εφημερίδες. Τον Ιούλιο του 1872 ακολούθησε το μοναχό Νήφωνα στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε μερικούς μήνες, αλλά διαπίστωσε ότι δεν του ταίριαζε το μοναχικό σχήμα. Ωστόσο δεν έλειπε ποτέ από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό στον Άγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι, όπου έψελνε ως δεξιός ψάλτης. Το 1879 δημοσιεύει το μυθιστόρημα η "Μετανάστις" στην εφημερίδα "Νεόλογος". Το 1882 άρχισε να δημοσιεύει το μυθιστόρημά του "Οι έμποροι των Εθνών" στην εφημερίδα "Μη χάνεσαι". Το 1884 άρχισε να δημοσιεύει στην "Ακρόπολη" το μυθιστόρημά του "Γυφτοπούλα", όπου από το 1892 ως το 1897 εργάζεται ως τακτικός συνεργάτης. Από το 1902 ως το 1904 μένει στη Σκιάθο απ΄ όπου δημοσιεύει τη "Φόνισσα". Το έργο του περιλαμβάνει περίπου 180 διηγήματα και νουβέλες που αναφέρονται στις φτωχές τάξεις της Αθήνας και της Σκιάθου και ελάχιστα ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Στις 13 Μαρτίου 1908 γιορτάζεται στον "Παρνασσό" η 25ετηρίδα του στα ελληνικά γράμματα, υπό την προστασία της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Αμέσως μετά επιστρέφει στην πατρίδα του όπου και μένει ως το τέλος της ζωής του. Πεθαίνει το ξημέρωμα της 3ης Ιανουαρίου του 1911 από πνευμονία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
101
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.103 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση