Πρακτικά 36ου Συμποσίου Ποίησης, Ποίηση και Εκπαίδευση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πρακτικά 36ου Συμποσίου Ποίησης, Ποίηση και Εκπαίδευση

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 1-2 Ιουλίου 2017, επιμέλεια Ξένη Σκαρτσή

Συλλογικό έργο

15.90€ -10% 14.31€

Στα Πρακτικά του 36ου Συμποσίου Ποίησης μάχιμοι εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης καταθέτουν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για τη θέση, τη σημασία και τον τρόπο προσέγγισης της ποίησης στο σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται 25 εισηγήσεις και ανακοινώσεις, θεωρητικά κείμενα για την παιδευτική λειτουργία της ποίησης και τη θέση της στην εκπαίδευση, και εκπαιδευτικές πρακτικές, το θεωρητικό τους πλαίσιο και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την εφαρμογή τους στην τάξη. Ανάμεσα σ’ αυτές πολλά παραδείγματα αλλά και κατευθύνσεις για την εφαρμογή της δημιουργικής γραφής ως διδακτικής πρακτικής για την προσέγγιση της ποίησης και την ενίσχυση της δημιουργικότητας των μαθητών.

Περιλαμβάνονται κείμενα των:

Μιχάλη Γ. Μερακλή, Ηρακλή Εμμ. Καλλέργη, Αφροδίτης Αθανασοπούλου,  Θεόδωρου Μπαρή, Σοφίας Π. Χριστοπούλου, Ευφροσύνης Κωσταρά, Χρυσούλας Σπυρέλη, Παναγιώτας Ψυχογυιοπούλου, Ελένης Γούλα, Στεφανίας Ι. Κωστοπούλου, Χρήστου Μουτάφη, Κωνσταντίνου Μπούρα, Μαρίας Παπανδρικοπούλου,Μίνας Π. Πετροπούλου, Μαίρης Σιδηρά, Ξένης Σκαρτσή, Γιώργου Τσιρώνη, Αργυρούλας Αλεξανδροπούλου, Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, Ελένης Φωτιάδου, Ιωάννη Γκότση, Μαρίλης Δουζίνα, Αλεξάνδρας Καρκάτσα, ΣοφίαςΚασβίκη,Ευγενίας Κωστακοπούλου, Μαρίας Σιάτου.

 

Στο δεύτερο μέρος του τόμου περιλαμβάνονται ποιήματα-έργα μαθητών  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρουσιάστηκαν στην ειδική Συνεδρία για τη Δημιουργική Γραφή στην ποίηση στη σχολική τάξη.

Περιλαμβάνονται επίσης ποιήματα ποιητών εκπαιδευτικών που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο, και τα ποιήματα που επέλεξαν και απάγγειλαν στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων-ανακοινώσεων σύνεδροι εκπαιδευτικοί και φοιτητές.

Τέλος, σε ειδική ενότητα, δημοσιεύονται τα ποιήματα των μαθητών που βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό του 36ου Συμποσίου Ποίησης για μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Αχαΐας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

κ.ά. (Εισηγητής)


Μιχάλης Γ. Μερακλής (Εισηγητής)

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος και φιλόλογος Μ. Γ. Μερακλής γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γοτίγγης της Γερμανίας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Το 1975 εξελέγη τακτικός καθηγητής λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του οποίου διετέλεσε και πρύτανης (1981-1982). Στο χρονικό διάστημα 1990-1999 δίδαξε το ίδιο αντικείμενο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από μετάκληση. Είναι προεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και χρημάτισε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Έχει εκδώσει βιβλια αναφερόμενα στη λαογραφία και τη (νεοελληνική κατεξοχήν) φιλολογία και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σχετικά με τα δύο αυτά αντικείμενα.

Αφροδίτη Αθανασοπούλου (Εισηγητής)

Η Αφροδίτη Αθανασοπούλου είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1989) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (1992), καθώς και διδακτορικού διπλώματος (1999) στη νεοελληνική φιλολογία. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Padova (1992-1997), της Πάτρας (2000-2002) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2005-06). Την τριετία 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνήτρια-υπότροφος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχείο Νεοελληνικής Μετρικής». Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται στο «Εργαστήριο Ιστορίας» του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος). Συμμετέχει σταθερά από το 2003 ως Επιμορφώτρια σε προγράμματα Επιμόρφωσης καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΚ Πειραιά, ΟΕΠΕΚ, ΠΙ Ελλάδας και Κύπρου), με αντικείμενο τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων και το νέο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, ενώ εργασίες της για θέματα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και τόμους πρακτικών. Είναι η μεταφράστρια του βιβλίου του Massimo Peri, "Malato d΄ amore. La poesia dei medici e la medicina dei poeti", ελληνικός τίτλος: "Του πόθου αρρωστημένος. Ποίηση και Ιατρική στον «Ερωτόκριτο»", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1999. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη θεωρία και τη διδακτική της λογοτεχνίας, καθώς και τη διεπιστημονική-«διαθεματική» προσέγγιση ιστορίας και λογοτεχνίας.

Ηρακλής Ε. Καλλέργης

Ηρακλής Ε. Καλλέργης (Εισηγητής)

Ο Ηρακλής Εμμ. Καλλέργης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στα Ινστιτούτα Κλασικής και Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου της Βιέννης. Κατά το διάστημα 1962-1986 υπηρέτησε σε δημόσια σχολεία της Δ.Ε. του νομού Ηρακλείου και στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Αριστοβάθμιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (από το 1980), έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετημάτων - σε ελληνικά και ξένα περιοδικά - και μονογραφιών για θέματα της παλαιότερης και νεότερης φιλολογικής γραμματείας μας. Είναι Αβάθμιος (τακτικός) καθηγητής της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει (από το 1987) τα μαθήματα της νεοελληνικής και της παιδικής λογοτεχνίας. Ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Π.Τ.Ν. της Σχολής του, της οποίας είναι και κοσμήτωρ από το 1999. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου.

Ξένη Σ. Σκαρτσή (Εισηγητής)


Σοφία Π. Χριστοπούλου (Εισηγητής)


Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου (Εισηγητής)


Χρυσούλα Σπυρέλη

Χρυσούλα Σπυρέλη (Εισηγητής)

Η Χρυσούλα Σπυρέλη γεννήθηκε στον Άγιο Βλάση Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) Από το 2003 είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ασχολείται με την περίοδο 1920 κι εξής. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες: "Το περιοδικό Νέα Γράμματα του 1924", Ανάτυπο από περ. Αιτωλικά, τχ. 9 (2007). "Η Βίγλα (1923). Ένα λογοτεχνικό περιοδικό στο "ποιητικό΄΄ Μεσολόγγι", Ανάτυπο από περ. Αιτωλικά, τχ. 7 (2006). "Το περιοδικό Διαλεκτική στο Αγρίνιο. Μια πνευματική πρό(σ)κληση στη δεκαετία του ΄60", περ. Παρουσία, τριμηνιαία έκδοση της Ένωσης Αιτωλ/νων λογοτεχνών τχ. 40 (2007) σσ. 82-86. "Η Ρουμελιώτικη Βίγλα του Θωμά Γκόρπα. Ξεφυλλίζοντας το πρώτο και το τελευταίο τεύχος ενός περιοδικού", περ. Μανδραγόρας (αφιερωματικό τεύχος στο Θωμά Γκόρπα), τχ. 33, Απρ. 2005, σσ. 72. "Το περιοδικό ΓΙΑΤΙ: Μια περίπτωση πολιτισμικής παρέμβασης στο χώρο των Σερρών στη δεκαετία του ΄70". "Το λογοτεχνικό περιοδικό Μαρτυρίες (1962-1966)". Προλεγόμενα του Αλέξη Ζήρα (έκδοση περ. μικροφιλολογικά τετράδια 9, Λευκωσία 2010),. "Το περιοδικό Πάροδος (1986--2011) του Κώστα Ριζάκη", "Μεγάλη Παρασκευή του 44 στο Αγρίνιο. Η λογοτεχνική επεξεργασία ενός ιστορικού γεγονότος", κ.ά. Δημοσίευσε τα βιβλία: Τα ποιήματα του Αθανασίου Κυριαζή (1887-1950). Συμβολή στην επαναξιολόγηση των ελασσόνων του Μεσοπολέμου. Πρόλογος: Ερατοσθένης Καψωμένος (εκδoσεις Γαβριηλίδης 2007). Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία. Ο Ιωάννης Τσαλάκος και ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) (Εκδόσεις Πασχέντη 2012). Αγρίνιο: Δήμαρχοι και δημαρχίες 1833 - 2007. Με ανθολογημένα κείμενα τοπικής ιστορίας (σε συνεργασία με την Μ. Μανικάρου), εκδόσεις Το Δόντι & Δήμος Αγρινίου 2009). Για τη σειρά "Νεοέλληνες Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς - Βιβλιογραφία" των εκδόσεων της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου συνέγραψε 5 τόμους Εργοβιογραφίας: 1. Αθανάσιος Κυριαζής (1887-1950), 2. Νίκος Αντωνάτος, 3. Ακακία Κορδόση, 4. Αλέξανδρος Ν. Βαρόπουλος και 5. Τάκης Καρβέλης (Χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία: Από το 1956 έως το 2013. Πρόλογος: Αλέξης Ζήρας (Εκδόσεις γράμμα 2014). Ποιήματά της Χ. Σπυρέλη έχουν περιληφθεί σε ηλεκτρονικές και έντυπες ανθολογίες και παράλληλα έχουν κυκλοφορήσει 4 ποιητικές συλλογές της. Είναι παντρεμένη με τον εκπαιδευτικό Γιώργο Υφαντή και έχει δύο παιδιά.

Γιώργος Τσιρώνης (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Τσιρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Κατάγεται από το Μονοδέντρι Αχαΐας. Σπούδασε νομικά. Ζει με την οικογένειά του στην Πάτρα. Η πρώτη του συλλογή με τίτλο "Αφιερώσεις" εκδόθηκε το 2009 από το "Πολύεδρο".

Φρύνη Κωσταρά (Εισηγητής)

Η Ευφροσύνη Κωσταρά είναι υποψήφια Διδάκτωρ Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ασχολείται με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν στη μεθοδολογία της διδασκαλίας με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Είναι επιμελήτρια στον συλλογικό τόμο με τίτλο Transformative Learning Theory and Praxis που αναμένεται να εκδοθεί το 2019 από το Routledge.

Θεόδωρος Μπαρής (Εισηγητής)

Ο Θεόδωρος Μπαρής είναι εκπαιδευτικός.

Μαίρη Σιδηρά (Εισηγητής)


Μίνα Πετροπούλου (Εισηγητής)


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ξένη Σ. Σκαρτσή (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Κολωνός
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
248
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.518 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση