Πίσω από τις λέξεις
zoom in
4.98€

ΛΕΞΗ:
Η λέξη χρησίμευε άλλοτε για να καθοριστεί με ακρίβεια η ταυτότητα ενός πράγματος ή μιας ιδέας. Σήμερα, συχνά συμβαίνει το αντίθετο. Κάτω από την επιρροή του πολιτικού και εμπορικού μάρκετινγκ, η λέξη χρησιμεύει κυρίως στο να μη δηλώνει αυτό που αληθινά είναι η ιδέα ή αυτό που πραγματικά είναι το πράγμα, αλλά στο να στρέφει αλλού την προσοχή, να ανακυκλώνει και να αξιοποιεί το χειρότερο, αυτό που καραδοκεί, το ακατονόμαστο. Εξ` ου και η επιτακτική ανάγκη να δούμε -στα σοβαρά ή όχι- πίσω από τις λέξεις.
Λήμμα: ΒΙΒΛΙΑ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)
Οι ακτινωτοί διάδρομοι των βιβλιοθηκών είναι άσχημα ταξινομημένοι. Δεν υπάρχουν παρά τρεις κατηγορίες βιβλίων: αυτά που σε κάνουν να κοιμάσαι, αυτά που σε κάνουν να ονειρεύεσαι και αυτά που σε ξυπνάνε!


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κωνσταντίνου, Δημήτρης Π. (Επιμέλεια)


Youlountas, Yannis

Youlountas, Yannis (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Γιουλούντας γεννήθηκε το 1970, κοντά στη Μασσαλία, από πατέρα Έλληνα εργάτη και μητέρα Γαλλίδα, καθηγήτρια με πτυχίο στη φιλοσοφία. Αν κι έζησε μερικά χρόνια στην Ελλάδα, επέλεξε την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄90, ήταν ένας από τους ηγέτες του κινήματος των cafe-philo, προσφέροντας και προτείνοντας τη φιλοσοφία σε όλους. Συγγραφέας πολλών βιβλίων για τις σχέσεις μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της δημοκρατίας, έγραψε στίχους για τη νεολαία και το σενάριο ενός κόμικ για την ανακάλυψη της φιλοσοφίας. Έγραψε ποιητικές συλλογές, ελευθεριακές κι ερωτικές, ένα θεατρικό έργο με θέμα την τηλεόραση και πολλά τραγούδια, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής έκδοσης του περίφημου "Imagine" του John Lennon. Μεταξύ άλλων έχει γράψει και τη νουβέλα "Les Levres d΄Athenes": η οδύσσεια ενός νεαρού άνδρα γαλλοελληνικής καταγωγής, ενώ αναζητά νόημα σ΄ έναν κόσμο που εκ πρώτης όψεως φαντάζει απελπιστικός και παράλογος. Έχει συμμετάσχει σε πολλούς κοινωνικούς αγώνες στη Γαλλία, όπως ενάντια στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι με τον Ζοζέ Μποβέ και στις πρώτες ενέργειες αντιδιαφήμισης με τους Casseurs de pub. Πάντα κοντά στο αναρχικό κίνημα, έκανε μια εξαίρεση το 2007, υποστηρίζοντας τον φίλο του Ζοζέ Μποβέ, διάσημο ανυπότακτο οικολόγο, στις προεδρικές εκλογές, ως εκπρόσωπος του στα ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας ήταν το βιβλίο "Πίσω από τις λέξεις", μέσω του οποίου ο συγγραφέας τολμάει μια καυστική κριτική, συχνά με χιούμορ, ενός συστήματος που το γνώρισε από μέσα, ιδιαίτερα στους διαδρόμους του κοινοβουλίου και στα παρασκήνια των τηλεοπτικών στούντιο. Ως δημοσιογράφος στη σατυρική εφημερίδα "Sine-Mensuel" που ιδρύθηκε από τον σχεδιαστή Sine αλλά και σε άλλες αντιεξουσιαστικές εφημερίδες, καλύπτει επί του παρόντος τα γεγονότα στην Ελλάδα κι επισκέπτεται τακτικά την Αθήνα. Οργάνωσε το πρώτο φεστιβάλ "Αλληλεγγύη" στον ελληνικό λαό στις αρχές του Ιανουαρίου 2012 στη Μασσαλία και στη συνέχεια δεκάδες συζητήσεις και διαδηλώσεις υποστήριξης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντωνοπούλου, Δήμητρα (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Έτος κυκλοφορίας:
2012
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
202
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.172 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση