Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Νοέμβριος 2011
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ Νοέμβριος 2011

ΑΘΩΟΙ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΙ
«Αθώοι» μυθιστορηματικοί ήρωες και «ένοχοι» οικονομικοί αναλυτές επιχειρούν να ερμηνεύσουν την κρίση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία. Το Διαβάζω εντοπίζει και παρακολουθεί τις σχετικές τάσεις τόσο στην εγχώρια πεζογραφία όσο και στις μελέτες που εκδίδονται αυτόν τον καιρό και ελπίζει μέσα στις σελίδες των βιβλίων να υπάρχουν γόνιμοι – για την κοινωνία - προβληματισμοί.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Γιάννης Κορδάτος Το κεντρικό αφιέρωμα του τεύχους Νοεμβρίου, ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τον σπουδαίο Έλληνα διανοητή, ιστορικό και κριτικό λογοτεχνίας Γιάννη Κορδάτο (1891-1961), με αφορμή τη διπλή επέτειο 120 χρόνων από τη γέννησή του και 50 χρόνια από τον θάνατό του. Στα πλαίσια του αφιερώματος, εξετάζονται και οι λόγοι που γενικότερα οδηγούν στην επιστροφή στο έργο ανεξάρτητων και τολμηρών διανοητών, του παρελθόντος. Τα κείμενα του αφιερώματος έγραψαν οι Σπύρος Κακουριώτης, Αλέξης Ζήρας, Παναγιώτης Στάθης, Σπύρος Παναγιωτίδης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και Χριστιάνα Μυγδάλη. Το αφιέρωμα επιμελήθηκαν ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος και ο Σπύρος Κακουριώτης.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Τζωρτζ Πελεκάνος μιλάει στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη για το έργο του και τη σχέση του με τον κινηματογράφο. Ο Φιλίπ Κλοντέλ εξηγεί στην Έλσα Καραγιαννοπούλου πώς καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα «περιθωριακός και συγγραφέας». ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ Ο Γιώργος Περαντωνάκης γράφει για το μυθιστόρημα της Ελιάνας Χουρμουζιάδου Μακάρι να ήσουν εδώ. Τη Λογική της Παράνοιας του Στέλιου Ράμφου μας συστήνει ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης. Το βιβλίο Σαίξπηρ: η βιογραφία του Πήτερ Ακρόυντ σε μετάφραση του Σπύρου Τσούγκου παρουσιάζει ο Γιώργος Βαϊλάκης. Η Αλεξάνδρα Σαμοθράκη γράφει για την Αμερικανική λήθη του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, σε μετάφραση Γιάννου Πολυκανδριώτη.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Τα βραβευμένα διηγήματα, που προέκυψαν από τον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Ταξίδι στον Αέρα» που συνδιοργάνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος και το περιοδικό Διαβάζω δημοσιεύονται στο τεύχος Νοεμβρίου. Τα τρία ισότιμα βραβεία για το διήγημα στην ελληνική γλώσσα μοιράστηκαν οι: Μαρία Γκούσια-Ρίζου, Μαρία-Χριστίνα Κόττα και Παναγιώτα Παπαθανασίου, ενώ έπαινος απονεμήθηκε στον Χαρίση Χατζηγώγο. Για το διήγημα στην αγγλική γλώσσα βραβεύτηκε η Σοφία Καπνίση. Τους νικητές ανέδειξαν τα μέλη της πενταμελούς κριτικής επιτροπής, Θανάσης Βαλτινός (Πρόεδρος), Κώστας Μουρσελάς, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Γιώργος Ξενάριος και Αργυρώ Μαντόγλου. Η απονομή των βραβείων έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.
ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ
Με αφορμή την ανακοίνωση του φετινού Βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας που απονεμήθηκε στον Σουηδό ποιητή Τόμας Τρανστρέμερ, ο Άθως Δημουλάς επιχειρεί μία ανασκόπηση όλων των Βραβείων Νόμπελ που έχουν απονεμηθεί σε ποιητές, αναδεικνύοντας εμμέσως και τη θέση της ποίησης στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω, γράμματα από μακριά, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλιοθήκες – βιβλιοπωλεία, ο περιοδεύων, comics, στο μυαλό του συγγραφέα, a chat room of her own, Book in a frame.

Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
523
Διαστάσεις:
14Χ21
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση