Οι μηχανές της ζωής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι μηχανές της ζωής

Πώς οι μικροοργανισμοί έκαναν τη Γη κατοικήσιμη

Paul G. Falkowski

15.90€ -25% 11.93€

Η μεγαλύτερη ειρωνεία στη βιολογία είναι ότι τα μικρόβια αν  και ένας από τους αρχαιότερους οργανισμούς που συναντάμε στη Γη ανακαλύφθηκαν πριν μερικά χρόνια ενώ ακόμη και σήμερα αγνοούμε το ρόλο που έπαιξαν στην εξέλιξη της ζωής.

 Το γεγονός πως δεν τους δώσαμε την απαιτούμενη σημασία, οφείλεται εν μέρει στην ανθρώπινη προκατάληψη να αγνοεί όσα δεν μπορεί να παρατηρήσει άμεσα. Χάρη σε αυτό το γεγονός άλλωστε σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο στην αστρονομία παρατηρώντας αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ωστόσο, ο ρόλος των μικροβίων παρέμεινε σιωπηλός.

 Παρόλο που δε θα συναντήσετε ένα μικρόβιο ανάμεσα στα εκθέματα ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, οι οργανισμοί αυτοί αποτελούν την αληθινή μηχανή της ζωής στον πλανήτη μας. Δημιουργούν το περιβάλλον και τις κατάλληλες συνθήκες που επέτρεψε σε ένα σύνολο διαφορετικών οργανισμών να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Χωρίς τα μικρόβια η Γη μας δε θα ήταν παρά μια ακόμη κουκίδα σκόνης μέσα στο αχανές Σύμπαν.

 

Το βιβλίο του Φαλκόφσκι μας αποκαλύπτει τον ρόλο που παίζουν τα μικρόβια ως μέρος ενος παγκόσμιου συστήματος, τον τρόπο που ελέγχουν διαφορετικές ισορροπίες στη φύση αλλά και τις απειλές που δέχονται οι πληθυσμοί των μικροβίων από την ανθρώπινη παρέμβαση. Οι σελίδες του θα σας ξεναγήσουν σε έναν μικροσκοπικό κόσμο που φανερώνεται γύρω μας κάθε στιγμή.


Paul G. Falkowski

Paul G. Falkowski (Συγγραφέας)

Ο Paul G. Falkowski σπούδασε βιολογία στο City College του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (BS και MA) και απέκτησε το Διδακτορικό του στη Βιολογία και τη Βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια του Καναδά το 1975. Ξεκίνησε την ερευνητική του καριέρα στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven των Η.Π.Α και εκλέχτηκε Επικεφαλής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Stony Brook. Στο διάστημα 1987-1997 διετέλεσε Διευθυντής Ωκεανογραφικών Επιστημών στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven Το 1998 εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Rutgers ως καθηγητής στο Ινστιντούτο Θαλάσσιων και Παράκτιων Επιστημών και στο Τμήμα Γεωλογίας. Η έρευνά του εστιάζει κυρίως στην επιρροή των ωκεανών στην πρωτογενή παραγωγή της βιόσφαιρας. Στα ευρύτερα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την εξέλιξη, την παλαιοοικολογία, τη φωτοσύνθεση, τους βιογεωχημικούς κύκλους και την αστροβιολογία. Έχει εργαστεί επίσης ως επιστημονικός σύμβουλος της ΝASA, στο Τμήμα Ενέργειας και την Υπηρεσία Ναυτικών Ερευνών. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α και υπήρξε συνεργάτης του John Simon Guggenheim.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
23.5x16
Βάρος:
0.449 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση