Ο ψευτοπόλεμος του 1897
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο ψευτοπόλεμος του 1897

Και άλλα συναφή κείμενα

Β. Μανής

"Ω Σαβαώθ, που κάθεσαι στα βάθη τ΄ ουρανού συ δωσ΄ μου γνώση σήμερα και φώτιση και νου, για των Ρωμιών τον πόλεμο να γράψω εν εκτάσει, οπού μπορεί τον μπούσουλα κανείς μ΄ αυτόν να χάσει, κι όσοι κι αν έγραψαν γι΄ αυτόν, ιστορικοί και άλλοι, κανένας δεν κατόρθωσε συμπέρασμα να βγάλει..." Β. Μανή, "Ο ψευτοπόλεμος του 1897", Αθήναι 1898. Βασανιστήκαμε να βρούμε ακριβή στοιχεία για τον λησμονημένο συγγραφέα αυτού του σπάνιου σατιρικού φυλλαδίου. Οι 64 σελίδες του, κομμάτι στενάχωρα τυπωμένες, έχουν δίχρωμο γελοιογραφικό εξώφυλλο, δυσανάγνωστα υπογραμμένο Μ.Α... (δεν πρόκειται για τον Μπάμπη Άννινο, ο οποίος επιδιδόταν ερασιτεχνικά στη γελοιογραφική εικονογράφηση· πρόκειται σίγουρα για τον γελοιογράφο του σατιρικού "Σκριπ", Μιχ. Αθανασιάδη, που εικονογραφεί και το "Ημερολόγιον Ρωμηού-Σκριπ", 1895). Παριστάνει, μέσα σε κύκλο, κυρίως νυκτερινό τοπίο κορυφογραμμών, όπου δεσπόζει ένα υπερμεγέθες φέσι υψωμένο σε κοντάρι σκιάχτρου· σε πρώτο πλάνο, ένας πελώριος λαγός πηδάει να βγει από τον κύκλο, ενώ τον κοιτάνε δύο χήνες. Έξω από τον κύκλο, δεξιά, στέκει ένας κακομοίρης με μπαμ-τερλελέ και κότσο. Το οπισθόφυλλο έχει μιαν επίσης δίχρωμη γελοιογραφική βινιέτα, προφανώς του ίδιου σκιτσογράφου· εικονίζει ένα φτερωτό ζευγάρι μπότες με τα σπιρούνια τους· από κάτω, η τιμή του φυλλαδίου: "Λεπτά 50". Η μόνη άλλη πληροφορία που διαθέτουμε εξ αυτοψίας, είναι πως ικανό μέρος του στιχουργήματος αναδημοσιεύτηκε ένα χρόνο αργότερα στη "Νέα Λαϊκή Ανθολογία" του Δημητρίου Π. Ταγκόπουλου (σσ. 190-195), χωρίς το πρώτο αρχικό του Μανή. Άλλα σατιρικά ποιήματα που περιλαμβάνει τούτη η ανθολογία ανήκουν σε λίγο-πολύ γνωστούς μας λογοτέχνες: Μιχ. Αργυρόπουλος, Πολ. Δημητρακόπουλος, Δροσίνης, Καμπάς, Δ. Γρ. Καμπούρογλους, Κόκκος, Λασκαράτος, Μωραϊτίνης, Ορφανίδης, Παλαμάς, Σουρής, Ταγκόπουλος, Τανταλίδης, Τριαντάφυλλος (Ραμπαγάς). Κανένα τους δεν φαίνεται εμπνευσμένο από τον πόλεμο του 1897 -μόνο σχετικήν εξαίρεση αποτελούν σοβαρά ποιήματα των Νιρβάνα και Παπαντωνίου-, και όλα τους είναι συγκριτικώς πιο γλυκομίλητα από το αντιηρωικό, σαρκαστικό και απροκάλυπτα αντιπαλατιανό στιχούργημα του Μανή. [...] Εσωτερικά τεκμήρια δείχνουν πως ο Μανής υπήρξε πιθανότατα αυτόπτης πολίτης και εθελοντής στον πόλεμο του 1897 (πράγμα που δίνει στον "Ψευτοπόλεμο" πρόσθετην αξία ρεπορτάζ είτε ανεπίσημου χρονικού), πως είχε διαβάσει Σολωμό και βέβαια Βαλαωρίτη, τους οποίους παρωδεί, πως η γλωσσική ανορθοδοξία του συγκερνάει την κλίση της γενεάς του προς τη δημώδη, με τις άνετες απαιτήσεις του σατιρικού είδους, και πως ήταν γυμνασμένος στιχουργός, με αφηγηματική αδυναμία στη χρήση του παρατακτικού "και". [...] (από το επίμετρο των Γ. Π. Σαββίδη και Δέσποινας Δρακοπούλου, Ιούλιος 1993)

Γιώργος Π. Σαββίδης (Επιμέλεια)

O Γιώργος Πάνου Σαββίδης (1929-1995) ήταν μελετητής, επιμελητής εκδόσεων και καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, αλλά τις συνέχισε στο King's College του Cambridge και στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας φιλολογίας το 1966, με τη διατριβή "Oι καβαφικές εκδόσεις (1891-1932)". Έκτακτος αυτοτελής καθηγητής Nεότερης Eλληνικής Φιλολογίας στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1966, παραιτήθηκε για λόγους ακαδημαϊκής και ηθικής τάξης το 1971 και επανήλθε το 1974, ως τακτικός καθηγητής, για άλλα εννέα χρόνια (εθελουσία έξοδος). Διετέλεσε μόνιμος επισκέπτης καθηγητής της Έδρας Nεοελληνικών Σπουδών Γιώργου Σεφέρη, στο Harvard University, από το 1977 έως το 1984, όταν παραιτήθηκε οικειοθελώς και αποχώρησε. Tα επιστημονικά του δημοσιεύματα ξεκίνησαν από το 1951, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά έντυπα (κυρίως τις εφημερίδες "Tο Bήμα" και "Tα Nέα"). Επιμελήθηκε με υποδειγματικό τρόπο εκδόσεις ποιημάτων του Σεφέρη, του Kαβάφη, του Kαρυωτάκη, του Σικελιανού, του Bαλαωρίτη, του Καισάριου Δαπόντε και άλλων. Πέθανε στον Λόγγο στις 11 Ιουνίου του 1995, σε ηλικία 66 ετών.


Δέσποινα Δρακοπούλου (Επιμέλεια)


Β. Μανής (Συγγραφέας)

Φιλολογικό ψευδώνυμο του Βασίλειου Σπυρ. Καζινιέρη (ή Καζινέρη). Γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κόνιτσα στις 3 Σεπτεμβρίου 1876 (ήταν συνομήλικος, σχεδόν, με τον Ζ. Παπαντωνίου και τον Κ. Καρθαίο). Ασχολήθηκε από νωρίς με τη σάτιρα, και το 1898 τύπωσε το φυλλάδιο "Ο ψευτοπόλεμος του 1897", στον οποίο πιθανότατα είχε λάβει μέρος. Την ίδια χρονιά αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το 1903 κατατάχτηκε στον στρατό ως ανθυπίατρος, το 1910 προάχθηκε σε υπίατρο, και έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους καθώς και στις επιχειρήσεις του 1916-19, φτάνοντας στον βαθμό του επίατρου. Αυτοκτόνησε σε ηλικία 43 ετών, στις 17 Ιουλίου 1919, στη Μικρά Ασία, για λόγους που συνδέονται, μάλλον, με την πρώτη ελληνική υποχώρηση και τις σφαγές στο Αϊδίνι. Ποιήματά του, που δεν ήταν όλα σατιρικά, δημοσιεύτηκαν με το ψευδώνυμο Β. Μανής ή Μανής, στα περιοδικά "Μαστίγιον" (1892-93) και "Σκριπ" του Μπάμπη Άννινου (1894-95).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
114
Διαστάσεις:
24χ18
Βάρος:
0.286 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση