Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας

Πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου

Συλλογικό έργο

Guy Saunier

Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη

45.00€ -10% 40.50€
[set δύο τόμων] Πρακτικά συνεδρίου με θέμα τον Νικόλαο Γ. Πολίτη και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Ν. Γ. Πολίτης (1852-1921) υπήρξε ο ιδρυτής του Λαογραφικού Αρχείου (1918, σήμερα Κέντρο Λαογραφίας). Στα 44 κείμενα των δύο τόμων των πρακτικών οι συγγραφείς των οποίων είναι ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές και πανεπιστημιακοί εξετάζεται η επιστημονική σκέψη, η κοινωνική και πολιτική δράση του Ν. Γ. Πολίτη που τον οδήγησε σε ώριμη ηλικία στη ίδρυση του Λαογραφικού Αρχείου με στόχο την συστηματική συλλογή και επιστημονική μελέτη της λαογραφικής ύλης. Περιεχόμενα Τόμος Β΄ - Χρίστος Θ. Οικονομόπουλος - Αλεξάνδρα Χρ. Οικονομοπούλου, "Τα "Ωκυτόκια", μια περισπούδαστη μελέτη του Νικολάου Γ. Πολίτη και η ιατρική ερμηνεία τους" - Ανδρομάχη Οικονόμου, "Ο Ν. Γ. Πολίτης και η σπουδή του υλικού παραδοσιακού πολιτισμού" - Μαριλένα Παπαχριστοφόρου, "Ο Νικόλαος Πολίτης και ο λαϊκός αφηγηματικός λόγος" - Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, "Αναδιφώντας την "Ύλη Πολίτου". Ο Νικόλαος Πολίτης και οι συλλογείς λαογραφικού υλικού" - Guy Michel Saunier - Emmanuelle Moser-Karagiannis, "Για την επιστημονική αξία του έργου του Ν. Γ. Πολίτη στον τομέα των δημοτικών τραγουδιών" - Μανόλης Γ. Σέργης, "Οι απόψεις του Ν. Γ. Πολίτη για τις παραστάσεις αρχαίων δραμάτων" - Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, "Η πίστη του ονόματος στο έργο. Η λαογραφία του Ν. Γ. Πολίτη ως δεδομένο και ως ζητούμενο". - Κύριλ Τοπάλοβ, "Το δημοτικό άσμα περί του νεκρού αδελφού. Ένα κοινό θέμα των βουλγαρικών και των ελληνικών πανεπιστημιακών ερευνών κατά τον 19ο αιώνα". - Παναγιώτης Αρ. Υφαντής, "Η χριστιανική πίστη στην επιστημονική σκέψη και στα ιδεολογικά οράματα του Νικολάου Πολίτη" - Στέργιος Φασουλάκης, "Μια ασυμπλήρωτη βιβλιοθηκονομική προσπάθεια του Ν. Γ. Πολίτη" - Ιωάννης Β. Φριλίγκος, "Ο Νικόλαος Πολίτης και η πορεία της νεοελληνικής τέχνης του ΙΘ? αιώνα" - Τέτη Χατζηνικολάου, "Η προστασία της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ίδρυση του Μουσείου Ελληνικών Χειροτεχνημάτων: τα πρώτα βήματα (1918-1923)" - Χρυσούλα Χατζητάκη-Καψωμένου, "Η μυθογραφία του Νικόλαου Πολίτη υπό το πρίσμα της νεότερης έρευνας" - Βασιλική Χρυσανθοπούλου, "Ο Νικόλαος Πολίτης και οι Βρετανοί αλληλογράφοι του: Επιστημονικές και φιλελληνικές ανταλλαγές" - Ελένη Ψυχογιού, "Οι συλλογές λαογραφικού υλικού. Παράλληλα κείμενα από την Ηλεία" - Κάτε Συνοδινού, "Το Μουσείο Μπενάκη και η λαογραφική συλλογή του" - Αγγελική Βαφειαδάκη, "Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας" - Ελίζα Πολυχρονιάδου, "Η συντήρηση των μουσικών οργάνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Guy Saunier

Guy Saunier (Συγγραφέας)

Ο Γκυ Σωνιέ γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1934. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Σορβόννη. Διετέλεσε ερευνητής του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και αλλοδαπός καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1984 είναι καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας και διευθυντής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης (Paris IV). Ασχολείται με τα δημοτικά τραγούδια, για τα οποία έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα τρία βιβλία και πολλά άρθρα. Στον τομέα της γραπτής λογοτεχνίας ασχολείται με τον Παπαδιαμάντη, με τη Μέλπω Αξιώτη και τον Νίκο Καββαδία. Τον Εμπειρίκο τον έχει διδάξει στη Σορβόννη επί δυόμισι έτη. Με το ψευδώνυμο Μισέλ Σωνιέ έχει μεταφράσει στα γαλλικά την "Αργώ" του Εμπειρίκου, τον "Τελευταίο πειρασμό" και την "Αναφορά στον Γκρέκο" του Νίκου Καζαντζάκη, τη "Φόνισσα" του Αλ. Παπαδιαμάντη, τη "Βάρδια" του Ν. Καββαδία, τους "Κεκαρμένους" του Ν. Κάσδαγλη, τα "Στοιχεία για τη δεκαετία του εξήντα" του Θ. Βαλτινού, διάφορα κείμενα του Γ. Τσαρούχη, κ.ά. Το 2001 κυκλοφόρησε στην "Άγρα" το βιβλίο του "Ανδρέας Εμπειρίκος - Μυθολογία και ποιητική" και το 2002 το "Εωσφόρος και άβυσσος. Ο προσωπικός μύθος του Παπαδιαμάντη".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη (Συγγραφέας)

Η Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου (1950). Το 1972 έλαβε το πτυχίο της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών). Το 1990 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα της διατριβής: "Νεοελληνική μετρολογία. Παραδοσιακά μέτρα και σταθμά, 19ος-20ός αι." Συντάκτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1974 (από το 1992 Ερευνήτρια). Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της και των επιστημονικών της υποχρεώσεων προς το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας έχει πραγματοποιήσει εντεταλμένες ερευνητικές αποστολές για επιτόπια έρευνα και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού στη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη. Εκλεγμένη Διευθύντρια του Κέντρου (1994-1995 και 1997-2000), θέση που κατέχει έως σήμερα. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια, διαλέξεις και ομιλίες. Έχει επιβλέψει ερευνητικά προγράμματα κι έχει οργανώσει συνέδρια, εκθέσεις, επιστημονικά λαογραφικά μουσεία και συλλογές. Επίσης έχει δημοσιεύσει αυτοτελή συγγράμματα λαογραφικού περιεχομένου, βιβλιοκρισίες, άρθρα σε περιοδικά κι εφημερίδες, έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκδόσεων κι έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Υλικός πολιτισμός, παραδοσιακή τεχνολογία, λαϊκό θέατρο. Κατά τα έτη 1990-1993 διετέλεσε τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνη για τα παιδαγωγικά του τμήματα, καθώς και μέλος διαφόρων επιτροπών του. Το 1993 εκλέχθηκε λέκτωρ λαογραφίας του τμήματος φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών (μέλος του Δ.Σ. από το 1972, Γεν. Γραμματέας από το 1981 μέχρι το 1996). Μέλος του Verein fur Volkskunde της Βιέννης από το 1983. Μέλος της μονίμου τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Δημοτικού Μουσείου Μηλεών Πηλίου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, από το 1989.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρομάχη Οικονόμου

Ανδρομάχη Οικονόμου (Συγγραφέας)

Η Ανδρομάχη Οικονόμου γεννήθηκε στις Ερυθρές Αττικής. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή (τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην εθνολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία του ΙΚΥ στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι) από όπου έλαβε το 1991 το διδακτορικό της. Εργάστηκε ως προϊσταμένη του τμήματος Μουσείων του Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος ΕΤΒΑ. Δίδαξε κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2001-2003). Από το 2004 εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας έχει διατελέσει πρόεδρός της και επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου (Συγγραφέας)

Η Ελεωνόρα Σκουτέρη Διδασκάλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιστορίας αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Α. Υφαντής

Παναγιώτης Α. Υφαντής (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Αρ. Υφαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπήρξε υπότροφος στην Pontificia Universita "San Nicola" στο Μπάρι της Ιταλίας (1988 - 1991), όπου ειδικεύθηκε στην έρευνα των σχέσεων μεταξύ Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικισμού. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα και έχει συντάξει άρθρα ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου καθώς και κείμενα πνευματικού προβληματισμού για ελληνικά και ιταλικά περιοδικά. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές "Καταγραφή" (εκδ. Αρμός, 1997) και "Λειμωνάριον" (εκδ. Διάττων, 2001), ενώ η μελέτη του "Μέγα Σπήλαιο: Ιστορία, πνευματική και εθνική μαρτυρία" (εκδ. Ι Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αθήναι 1999) τιμήθηκε με το Βραβείο της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 υπηρετεί στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τέτη Χατζηνικολάου (Συγγραφέας)

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου έλαβε πτυχία βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών και ιστορίας-αρχαιολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας της μεσαιωνικής και νεότερης τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (1974-1976). Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) από το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (1977) και στο Κέντρο Σπουδών Αρχιτεκτονικής A. Palladio στη Vicenza της Ιταλίας (1979). Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) από το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris I (Πάνθεον, Σορβόννη) (1988). Από το 1978 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την οποία διευθύνει από το 1997. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), στο οποίο διετέλεσε γενική γραμματέας και πρόεδρος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρίστος Θ. Οικονομόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Χρυσανθοπούλου (Συγγραφέας)

Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας, Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέργιος Φασουλάκης (Συγγραφέας)

Μετά από μια δεκαετή θητεία στη μέση εκπαίδευση και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου (1969-1972), όπου εκπόνησε το διδακτορικό του, εκλέχθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία δίδαξε πάνω από 25 χρόνια. Παράλληλα δίδαξε για δύο ακαδημαϊκά έτη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργάστηκε ερευνητικά στο Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Κεντ, το Παρίσι, την Αθήνα, τη Χίο, τα Χανιά κ.ά. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και δημοσίευσε πληθώρα μελετών για τον Κοραή, τον Διαφωτισμό κ.ά. Μετά την παραίτησή του από το Πανεπιστήμιο, εργάσθηκε για έξι χρόνια ως επιστημονικός σύμβουλος του εβδομαδιαίου περιοδικού "Ιστορικά".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαριλένα Παπαχριστοφόρου (Συγγραφέας)

Η Μαριλένα Παπαχριστοφόρου γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και συγκριτική λογοτεχνία στη Σορβόνη (Paris IV) και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην κοινωνική ανθρωπολογία και εθνολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι. Είναι εντεταλμένη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Κύρια ερευνητικά της αντικείμενα αποτελούν η ανάπτυξη και η τεκμηρίωση αρχειακών δεδομένων, καθώς και η μελέτη της προφορικότητας, με έμφαση στον αφηγηματικό λόγο και την επιτόπια έρευνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσούλα Χατζητάκη - Καψωμένου

Χρυσούλα Χατζητάκη - Καψωμένου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανόλης Γ. Σέργης (Συγγραφέας)

O Μανόλης Γ. Σέργης γεννήθηκε στη Νάξο το 1957. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975-79) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου. Επί 23 έτη εργάστηκε ως φιλόλογος σε δημόσια λύκεια της Δυτικής Αττικής. Τον Σεπτέμβριο του 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με αντίστοιχες πρωτότυπες εισηγήσεις, λαογραφικού περιεχομένου. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και πολιτιστικών συλλόγων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Οικονομοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Emmanuelle Moser - Karagiannis (Συγγραφέας)

Η συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1966, είναι διδάκτορας και Habilitee του Πανεπιστημίου Paris IV-Sorbonne, και πρώην μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας. Έχει αφιερώσει τη διατριβή της στο ζωολόγιο του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού και ερευνά εδώ και παραπάνω από 15 χρόνια την ελληνική προφορική λογοτεχνία. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια της Γαλλίας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και διδάσκει τώρα στο Πανεπιστήμιο Βόννης (Rheinische Friedrich Wilhelms Universitat Bonn) και στο πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, μορφωτικές εκδηλώσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές (France culture), και διδάσκει σε ερευνητικά σεμινάρια σε διάφορα πανεπιστήμια στη Γαλλία, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Έχει δημοσιεύσει μια 30ριά άρθρα σε έγκυρα γαλλικά, γερμανικά και ελληνικά περιοδικά. Έχει κάνει πολλές έρευνες πάνω σε ανέκδοτα αρχεία, κυρίως στα κέντρα της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΣΙΛΝΕΓ και ΚΕΕΛ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Β. Φριλίγκος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Kenize Mourad

Kenize Mourad (Συγγραφέας)

H Kενιζέ Mουράτ (Kenize Mourad) γεννήθηκε το 1939 στο Παρίσι. Σπούδασε ψυχολογία και κοινωνιολογία στη Σορβόννη. Πέρασε μεγάλο διάστημα της ζωής της στην Iνδία και στο Πακιστάν. Tο 1965 άρχισε να εργάζεται σαν ελεύθερη ρεπόρτερ. Aπό το 1970 ώς το 1983 συνεργαζόταν με το περιοδικό Nουβέλ Oμπσερβατέρ, σαν ειδική στα ζητήματα της Mέσης Aνατολής και της Iνδίας. Aναλάμβανε συνήθως πολεμικές ανταποκρίσεις και κάλυψε κυρίως τις επαναστάσεις στο Iράν και στην Aιθιοπία, καθώς και τους πολέμους του Λιβάνου. Tο 1983 εγκατέλειψε το περιοδικό για ν΄ αφοσιωθεί στη συγγραφή. Tο πρώτο της μυθιστόρημα, Tης νεκρής πριγκίπισσας (1988), σημείωσε καταπληκτική επιτυχία. Tο δεύτερο, O κήπος του Mπανταλπούρ (1998), συνεχίζει ουσιαστικά την αφήγηση του πρώτου. Και τα δύο κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
538
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.296 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση