Ο Γλάρος
zoom in
9.59€ -11% 8.54€
"Ο Τσέχωφ κουβαλάει στο έργο του -και πολύ πιο φανερά στον "Γλάρο"- όλο το παρελθόν και εν σπέρματι το μέλλον του θεάτρου. Από τον Σαίξπηρ, τον Μολιέρο και τον Γκολντόνι ως τον Πιραντέλλο και τον Μπέκετ". (Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, από το σημείωμα του σκηνοθέτη)
Anton Pavlovich Chekhov

Anton Pavlovich Chekhov (Συγγραφέας)

Άντον Τσέχοφ (1860 - 1904): Πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Ταγκανρόκ της Αζοφικής. Γιος μικροεμπόρου και εγγονός δουλοπάροικου, θα ζήσει δυστυχισμένα παιδικά χρόνια που θα σημαδέψουν ολόκληρη τη ζωή του. Αντικειμενικός, καίριος, λιτός, έδωσε με τα διηγήματα και τα θεατρικά του έργα ένα ανεπανάληπτο μωσαϊκό της ρωσικής ζωής, όπου σαρκάζει την κακότητα και τη βλακεία, την έπαρση και την απληστία, την υποκρισία και τη σκληρότητα. Μοναδικός παρατηρητής, αποτύπωνε γλαφυρά τα φαινόμενα και τα μη φαινόμενα, φωτίζοντας τις κωμικές πλευρές των τραγικών στιγμών της ζωής και τις δραματικές πλευρές της γελοιότητάς της. Γνωστά διηγήματά του είναι: "Η στέπα" (1888), "Θάλαμος 6" (1892), "Οι χωρικοί" (1897), "Η αρραβωνιαστικιά" (1903). Θεατρικά του έργα είναι: "Ιβανόφ", "Πρόταση γάμου", "Η επέτειος", "Ο γλάρος", "Ο θείος Βάνιας", "Οι τρεις αδελφές", "Βυσσινόκηπος", "Πλατόνοφ" (ανέκδοτο όσο ζούσε).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντιγόνη Φιλιπποπούλου (Μεταφραστής)


Κοραλία Σωτηριάδου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Κοραλία Σωτηριάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος, στη συνέχεια όμως ασχολήθηκε με την επιμέλεια εκδόσεων. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως υπεύθυνη του τομέα εκδόσεων. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση θεατρικών έργων και λιμπρέτων. Σύζυγος του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μητέρα του ηθοποιού Μίλτου Σωτηριάδη, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, για το οποίο έχει μεταφράσει τα έργα: "Βρομιά" του Ρ. Σνάιντερ, "Παίζοντας με τη φωτιά" του Α. Στρίντμπεργκ, "Τολμηρές πολαρόιντ" του Μ. Ρέιβενχιλ, "Υπολοχαγός του Ίνισμορ" του Μάρτιν Μακ Ντόνα (με τον Δ. Κιούση), "Βόυτσεκ" του Γκ. Μπύχνερ, κ.ά. Επίσης, είναι υπεύθυνη για τις εκδόσεις του θιάσου.

Μαρία Παπαλέξη (Επιμέλεια)

Η Μαρία Παπαλέξη γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού του προγράμματος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, αγωγής του λόγου, θεατρικού παιχνιδιού. Εργάστηκε ως βοηθός του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στις παραστάσεις: "Μαντάμ Σουσού" του Δ. Ψαθά (θέατρο Βρετάνια), "Ο βασιλικός" του Α. Μάτεσι (Εθνικό Θέατρο), "Δύο θεοί" του Λ. Χρηστίδη, "Εδουάρδος Β΄" του Κρ. Μάρλοου, "Τολμηρές πολαρόιντ" του Μ. Ρέιβενχιλ, "Ο γλάρος" του Α. Τσέχωφ, Βόυτσεκ του Γκ. Μπύχνερ και "Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας" του Λ. Μπαίρφους (θέατρο του Νέου Κόσμου). Έχει ασχοληθεί με ερευνητικές εργασίες, επιμέλεια ύλης θεατρικών προγραμμάτων, μεταφράσεις και συγγραφή κειμένων για το θέατρο. Από το 1999 συνεργάζεται με το θέατρο του Νέου Κόσμου ως θεατρολόγος, υπεύθυνη οργάνωσης και βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Η πρώτη της ενασχόληση με δημοτικούς χορούς και τραγούδια έγινε το 1979, στο Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας. Τριάντα χρόνια μετά, το πρώτο της θεατρικό κείμενο "ανταμώνει" μια αγάπη που ο χρόνος δεν θα σβήσει ποτέ...

Φωκίων Κοπανάρης (Επιμέλεια)


Νίκος Τασσούλας (Φωτογράφος)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
141
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.308 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση