Ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα

Η διαχρονικότητα και οι μεταλλαγές του προβλήματος

Αθηνά Α. Σιπητάνου

(. . .) Ο αναλφαβητισμός αποτελεί πρόβλημα το οποίο στο κατώφλι του 2.000 στιγματίζει σημαντικό αριθμό ατόμων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι η πολυδιάστατη φύση του προβλήματος, η ανθεκτικότητά του στο χρόνο και το ανεξερεύνητο του χώρου ανέδειξαν την αναγκαιότητα μιας συστηματικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης του θέματος αυτού, με στόχο να καλυφθεί ένα σημαντικότατο κενό της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Η οπτική της μελέτης αυτής είναι κατά βάση ιστορική, αφού παρακολουθεί, καταγράφει και ερμηνεύει διαχρονικά το πρόβλημα στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως εμπεριέχει και μια συγκριτική διάσταση. Η μονογραφία έχει την αφετηρία της σε έναν προβληματισμό εκπαιδευτικής πολιτικής, εντάσσεται όμως συγχρόνως στο χώρο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, εφόσον ο αναλφαβητισμός αποτελεί μία διευρυμένη έννοια που άπτεται τόσο της σχολικής παιδαγωγικής όσο και της εκπαίδευσης ενηλίκων. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Νίκος Π. Τερζής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).

Αχιλλέας Γ. Καψάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Αθηνά Α. Σιπητάνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
207
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.319 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση