Νεοελληνική διαλεκτολογία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νεοελληνική διαλεκτολογία

Πρακτικά Δ' Διεθνούς Συνεδρίου Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας, 6-8 Δεκεμβρίου 2001, Μέγαρον της Ακαδημίας Αθηνών

[...]Το Δ` Δειθνές Διαλεκτολογικό Συνέδριο οργαν`ωθηκε με τη χορηγία της Ακαδημίας Αθηνών και σε συνεργασία με την Εταιρεία Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας ως κατακλείδα της εθνικής συμμετοχής του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας στον εορτασμό του έτους Ευρωπαϊκών Γλωσσών 2001.
[...]Το συνέδριο είναι πολύπλευρα συμβολικό. Το θέμα του αφορά τις ελληνικές διαλέκτους Ίμβρου, Τενέδου, Μικράς Ασίας και Πόντου, δηλαδή γλωσσικές μορφές της ελληνικής γλώσσας που δεν ανήκουν πλέον στο ελληνικό κράτος. Το επιστημονικό αυτό αφιέρωμα στις ελληνόφωνες, προσφυγικές σήμερα, διαλέκτους και ιδιώματα, δεν έχει σκοπό να ανακινήσει εμπάθειες, αλλά να μελετήσει γλωσσικά θέματα που σήμερα εν ονόματι μιας παγκόσμιας ομοφωνίας αποσιωπούνται. Κάθε γλώσσα έχει την επίσημη μορφή της που είναι θεσμοθετημένη για λόγους επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Πέρα από αυτή τη μορφή έχουμε τις τοπικές προφορικές μορφές συνήθως γεωγραφικού ή κοινωνικού χαρακτήρα και τέλος έχουμε την μορφή του ατομικού ύφους καθενός πολίτη. Όλες οι μορφές απαρτίζουν αυτό που ονομάζουμε νεοελληνική γλώσσα. Το να μελετούμε μονόπλευρα τη μια ή την άλλη μορφή επιφέρει ζημιά στην ίδια τη γλώσσα.[...]
(Ελευθερία Γιακουμάκη, γλωσσολόγος, ερευνήτρια Α` βαθμ. διευθύντρια του Κέντρου Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών)(Από το εναρκτήριο λόγο του συνεδρίου)

κ.ά. (Εισηγητής)


Μαρία Βραχιονίδου (Εισηγητής)


Ελευθερία Γιακουμάκη (Εισηγητής)


Κώστας Καραποτόσογλου (Εισηγητής)


Βασίλειος Αναστασιάδης (Εισηγητής)

Ο Βασίλειος Αναστασιάδης γεννήθηκε στα Λαγκαδάκια Γρεβενών στα 1933. Οι γονείς του Κωνσταντίνος και Βασιλική κατάγονται από το ελληνόφωνο χωριό Αφσάρι της περιοχής των Φαράσων της Ανατολικής Καππαδοκίας. Αποφοίτησε στα 1963 από το Φιλολογικό Τµήµα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Από τότε ως τον Οκτώβριο του 1999 υπηρέτησε συνεχώς στη Δευτεροβάθµια Γενική Εκπαίδευση και από τον Ιανουάριο του 1984 ως τον Οκτώβριο του 1999 ως Σχολικός Σύµβουλος Φιλολόγων στο Νόµο Γρεβενών. Στα 1976 ανακηρύχτηκε µε βαθµό "άριστα" Διδάκτορας της Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων για το ερευνητικό του έργο γύρω από το συντακτικό των νεοελληνικών µικρασιατικών διαλέκτων σε σύγκριση µε την τουρκική, την αρχαία, τη µεσαιωνική και τη νεοελληνική γλώσσα και τα ιδιώµατά της. Επίσης στα 1976 εκλέχτηκε και διορίστηκε καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδηµία Αλεξανδρούπολης, αλλά για προσωπικούς λόγους δεν αποδέχτηκε το διορισµό του και παρέµεινε στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Συγγραφέας των αυτοτελών βιβλίων: "Ψυχοπαιδαγωγική της εφηβικής ηλικίας", "Νέα διδακτική των φιλολογικών µαθηµάτων", "Το Μακεδονικό Ζήτηµα στην ιστορική του διαδροµή από την αρχαιότητα ως σήµερα", "Το νεοελληνικό γλωσσικό ιδίωµα των Φαράσων της Καππαδοκίας". Επίσης δηµοσίευσε στον 3ο τόµο των Πρακτικών της Ελληνικής Διαλεκτολογικής Εταιρείας πρωτότυπη µελέτη για συντακτικούς ιδιωµατισµούς του γλωσσικού ιδιώµατος των Γρεβενών. Ακόµη ο συγγραφέας µε τις επίµονες συνεχείς προσπάθειές του πέτυχε να ιδρυθεί στα 1987 η Δηµόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

Ελένη Ζαχαρίου - Μαμαλίγκα (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
4
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
545
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.078 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση