Νανούρισμα
zoom in
ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ Γ Γυναίκα σε κουνιστή πολυθρόνα Φ Η φωνή της από μαγνητόφωνο Το φως δυναμώνει λίγο-λίγο, συγκεντρωμένο πάνω στη Γ, που είναι φάτσα στο προσκήνιο ελαφρώς έξω από κέντρο προς αριστερά. Η πολυθρόνα ακίνητη. Σε λίγο: Γ Κι άλλο. Σιωπή. Μαζί με τη Φωνή αρχίζει και η πολυθρόνα το πήγαιν΄-έλα. Φ ως την ημέρα εν τέλει τέλος ατελείωτης μέρας που είπε είπε από μέσα της σε ποιον άλλονε ώρα να τελειώνει ώρα να τ ε λ ε ι ώ ν ε ι να πάψει πια να σέρνεται από δω κι από κει όλη μάτια προς όλες τις μεριές απάνω κάτω μη τυχόν και φανεί κάνας άλλος κάνας άλλος σαν κι αυτήνε κάνα άλλο πλάσμα σαν κι αυτήνε κάπως έτσι σαν κι αυτήνε που να σέρνεται σαν κι αυτήνε από δω κι από κει όλη μάτια προς όλες τις μεριές απάνω κάτω μη τυχόν και φανεί κάνας άλλος ως την ημέρα εν τέλει τέλος ατελείωτης μέρας που είπε από μέσα της σε ποιον άλλονε ώρα να τελειώνει ώρα να τ ε λ ε ι ώ ν ε ι να πάψει πια να σέρνεται από δω κι από κει όλη μάτια προς όλες τις μεριές απάνω κάτω [...]
Samuel Beckett

Samuel Beckett (Συγγραφέας)

Ο Σάμουελ Μπέκετ γεννήθηκε στο Φόξροκ της Ιρλανδίας, κοντά στο Δουβλίνο, στις 13 Απριλίου 1906. Σπούδασε γαλλική και ιταλική φιλολογία στο Κολέγιο Τρίνιτυ του Δουβλίνου. Το 1928 γνώρισε στο Παρίσι τον Τζέιμς Τζόυς, του οποίου υπήρξε έκτοτε στενός φίλος και γραμματέας. Το 1937 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, όπου και έζησε ως το τέλος της ζωής του. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου: ποίηση, δοκίμιο, μυθιστόρημα, θέατρο. Από τα σημαντικότερα πεζά του: η τριλογία "Μολλόυ", "Ο Μαλόν πεθαίνει", "Ο ακατανόμαστος"· "Πρώτος έρωτας"· "Φαντασία νεκρή φαντάσου"· "Ο ερημωτής". Το 1952 γίνεται ευρύτερα γνωστός με το πρώτο του παιγμένο και δημοσιευμένο θεατρικό έργο, το "Περιμένοντας τον Γκοντό". Ακολούθησαν: "Τέλος του παιχνιδιού", "Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ", "Ευτυχισμένες μέρες", "Θέατρο", και πολλά άλλα σύντομα έργα. Το 1969 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε στο Παρίσι στις 22 Δεκεμβρίου 1989.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νάσος Δετζώρτζης (Μεταφραστής)

Ο Νάσος Δετζώρτζης (1911-2003) γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Λογοτέχνης, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων, έζησε από νεαρή ηλικία στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία και αργότερα εργάστηκε στην Τράπεζα Ελλάδος. Μετά τη μεταπολίτευση τοποθετήθηκε ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μεταγλωττίσεως των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ. Το 1975 του ανατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας η αναθεώρηση της Νεοελληνικής Γραμματικής του ΟΕΔΒ και είναι επίτευγμά του η καθιέρωση του -ει στις καταλήξεις των ρημάτων. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Νέα Εστία", "Νέα Γράμματα", "Φιλολογικός Νέος Κόσμος", "Κύκλος", "Γράμματα και Τέχνες", "Διαβάζω" και "Εντευκτήριο". Το 1995 του απονεμήθηκε το ειδικό κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
29
Διαστάσεις:
25χ18
Βάρος:
0.088 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση