Νανά
zoom in

[...] Η Νανά είναι ένα μυθιστόρημα που έχεις την εντύπωση ότι λούζεται, από την αρχή ως το τέλος, στο φως του γκαζιού. Αυτές οι λάμψεις, άλλοτε έντονες και άλλοτε ασθενικές, πάντοτε όμως τρεμοπαίζοντας, δημιουργούν συχνά οφθαλμαπάτες. Ο αναγνώστης θα μπερδευτεί, θα εξαπατηθεί ή θα βρεθεί προ εκπλήξεων, οδηγημένος από το συγγραφέα μέσα στους λαβύρινθους του εσωτερικού ενός θεάτρου, στα νυχτερινά στενοσόκακα του Παρισιού, στα σαλόνια των αρχοντικών σπιτιών, στα στέκια όπου συχνάζουν οι πόρνες, οι μεθύστακες ή τα ρεμάλια της αριστοκρατίας, στα φτηνοξενοδοχεία, στα κέντρα πολυτελείας, στα σαλόνια ή στον ιππόδρομο όπου είναι συγκεντρωμένο όλο το λούστρο και όλη η παρακμή της αυτοκρατορίας. Η Νανά, πρόσωπο κατεξοχήν αμφίθυμο και αμφίσημο, με εκπληκτικές εναλλαγές και αντιθέσεις ως μυθιστορηματικός χαρακτήρας, είναι η κοκότα πολυτελείας που χρησιμεύει σαν μοχλός και σαν καταλύτης, η `Χρυσόμυγα` που θα πλανέψει και θα μολύνει με σήψη μια ολόκληρη κοινωνία που ήδη είναι βαριά άρρωστη, ανεπίγνωστα και σε βάθος. Στο μυθιστόρημα θα παρακολουθήσουμε, βήμα βήμα και με επιστημονική ακρίβεια, την αποσύνθεση αυτής της κοινωνίας που δεν έχει καταλάβει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, πως η υποκρισία, η αυταρέσκεια, η χαμέρπεια, η επιδειξιομανία, η σπατάλη πλούτου και ανθρώπινης δύναμης, η απελπισμένη και τυφλή βουτιά στον κόσμο των ηδονών δεν μπορούν παρά να έχουν τέλος τραγικό. Το μυθιστόρημα ανήκει στον κύκλο Rougon-Macquart, που έχει το συνοδευτικό υπότιτλο `Φυσική και κοινωνική ιστορία μιας οικογένειας την περίοδο της Δεύτερης Αυτοκρατορία`. Η αφήγηση τελειώνει το 1870, με την αρρώστια και την αποσύνθεση της υπέροχης, σχεδόν μυθικής ομορφιάς, της Νανάς, και με το θάνατό της -ένα θάνατο συμβολικό που παραπέμπει στο θάνατο της αυτοκρατορίας -στο υποφωτισμένο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, το βράδυ ακριβώς που κηρύσσεται ο πόλεμος με τους Πρώσους, ένας πόλεμος σημαδιακός, όπως όλοι οι πόλεμοι άλλωστε, στην ιστορία της Γαλλίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Emile Zola

Emile Zola (Συγγραφέας)

Ο Εμίλ Ζολά γεννήθηκε στο Παρίσι στις 2 Απριλίου του 1840. Ύστερα από την πρώτη του επιτυχία, το μυθιστόρημα "Τερέζ Ρακέν" (1867), συλλαμβάνει την ιδέα ενός μεγάλου "ρεαλιστικού κι επιστημονικού" μυθιστορήματος σε πολλούς τόμους, την ιστορία μιας οικογένειας, των Ρουγκόν Μακάρ, την περίοδο της δεύτερης αυτοκρατορίας, έργο που θα ολοκληρωθεί σε μια περίοδο 22 χρόνων. Το 1877 το μυθιστόρημά του με τίτλο "Η ταβέρνα" θα του χαρίσει ευρύτατη αναγνώριση, ενώ η έκδοση του μυθιστορήματος "Νανά" (1880) θα ξεσηκώσει σκάνδαλο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση Ντρέιφους με το φλογερό του άρθρο "Κατηγορώ". Πέθανε δηλητηριασμένος από καπνό, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1902, στο διαμέρισμά του στο Παρίσι, εξαιτίας φραξίματος της καπνοδόχου. Παρόλο που η αστυνομία αποφάνθηκε ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα, δεδομένου του αριθμού των εχθρών που είχε δημιουργήσει από την υπόθεση Ντρέιφους, οι φήμες για δολοφονία του δεν έπαψαν να απασχολούν την κοινή γνώμη.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Γαβαλά

Μαρία Γαβαλά (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής το 1947. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος" (1980-84) δημοσίευσε πολλά κείμενα για τον κινηματογράφο. Κινηματογραφικά κείμενά της υπάρχουν επίσης δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά κι εφημερίδες. Έγραψε σενάρια, γύρισε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και σκηνοθέτησε τις μεγάλου μήκους ταινίες: "Περί Έρωτος" (1981). - Τιμήθηκε με βραβείο στο "Φεστιβάλ Γυναικείου Κινηματογράφου" της Φλωρεντίας, το 1983, "Άρωμα βιολέτας" (1985) και "Το μαγικό γυαλί" (1989) - Τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά. Δόκιμη πεζογράφος, μετά το 1994, έχει στο ενεργητικό της έξι μυθιστορήματα ("Η υπηρέτρια των αγγέλων", 1994, "Η κυρία του σπιτιού", 1996, "Παραθαλάσσιο θέρετρο το χειμώνα", 1999, "Στη δροσιά των κήπων μου", 2001, "Ακραία καιρικά φαινόμενα", 2003, "Τα κορίτσια της πλατείας", 2006). Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης, έχει μεταφράσει θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και σύγχρονα μυθιστορήματα, πάντα από τη γαλλική γλώσσα. (Φωτό: Κώστας Μητρόπουλος)

Μαρία Ατματζίδου (Υπεύθυνος Σειράς)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
367
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.625 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση