Μια φορά κι ένα καιρό ένας διπλωμάτης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μια φορά κι ένα καιρό ένας διπλωμάτης

Υποπρόξενος

Άγγελος Σ. Βλάχος

15.21€ -18% 12.47€

Η επιστροφή μου από τον Άγιο Φραγκίσκο στην Αθήνα έγινε με τους ίδιους σχεδόν σταθμούς περίπου, δηλαδή Νέα Υόρκη - Αζόρες - Καζαμπλάνκα - Αλγέριο - Νεάπολις - Μάλτα - Αθήνα. Επτά απογειώσεις και έξι προσγειώσεις για ένα ταξίδι που σήμερα έχει μια απογείωση και μία προσγείωση. Καθώς μου εξήγησαν διάφοροι πιλότοι, η απογείωση είναι εύκολη αλλά πολύ πιο επικίνδυνη από την προσγείωση που είναι περίπλοκη και δύσκολη αλλά λιγότερο επικίνδυνη. Αν στην απογείωση σβήσει ένας από τους κινητήρες, είσαι χαμένος άνθρωπος. Γι` αυτό, την εποχή εκείνη των επτά σταθμών, ένα μέλος του πληρώματος, υποθέτω ο μηχανικός, ερχόταν και καθόταν με τους επιβάτες σε μια θέση από όπου μπορούσε να παρακολουθεί τους τέσσερις ελικοφόρους κινητήρες του αεροπλάνου ώστε να επισημάνει, εγκαίρως, οποιαδήποτε ανωμαλία.
Ο πόλεμος με τη Γερμανία είχε τελειώσει και η γηραιά ήπειρος Ευρώπη με το πρόσωπο παραμορφωμένο απ` τη θεομηνία του αλληλοσπαραγμού βρισκόταν σε σημείο τέτοιας εξάντλησης ώστε να νομίζει κανείς ότι θα χρειάζονταν δυο γενεές για να συνέλθει. [...]

Άγγελος Σ. Βλάχος

Άγγελος Σ. Βλάχος (Συγγραφέας)

Άγγελος Σ. Βλάχος (1915-2003). Ο Άγγελος Σ. Βλάχος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια με καταγωγή από την Αθήνα, εγγονός του λογοτέχνη και πολιτικού Άγγελου Βλάχου (1838-1920). Ο πατέρας του ήταν δικαστικός. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1939 μπήκε στο διπλωματικό σώμα. Στρατεύτηκε κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Το 1943 φυλακίστηκε από τους γερμανούς και κατόρθωσε μετά από προσπάθειες να φύγει στη Μέση Ανατολή, όπου πήρε μέρος στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση που βρισκόταν στο Κάιρο. Μετά την απελευθέρωση σταδιοδρόμησε ως διπλωμάτης (α΄ γραμματέας της πρεσβείας της Άγκυρας και της Ρώμης, γενικός πρόξενος Ιεροσολύμων και Λευκωσίας και έλληνας αντιπρόσωπος στη Γενεύη), φτάνοντας ως το βαθμό του πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, ενώ παράλληλα διακρίθηκε και στο χώρο της πολιτικής (υφυπουργός Παιδείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πιπινέλη το 1963, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών ως την κήρυξη της απριλιανής δικτατορίας και την παραίτησή του, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1974). Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1945 με το υπό μορφής χρονικού πεζογράφημα "Το μνήμα της γρηάς", που αντλούσε το θέμα του από τον πόλεμο στην Αλβανία. Για το λογοτεχνικό του έργο τιμήθηκε με το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα (1954 για το μυθιστόρημα "Ο κύριός μου Αλκιβιάδης"), το Βραβείο Υπουργείου Παιδείας (1958 για τη νουβέλα "Ώρες ζωής" και 1968 για τη συλλογή διηγημάτων "Ντάιμας ο τυχερός"), το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1972), και το 1985 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Λογοτεχνίας/Πεζού Λόγου. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με αθηναϊκές εφημερίδες υπό το ψευδώνυμο Ανδρέας Βέλος. Στο πεζογραφικό έργο του Άγγελου Σ. Βλάχου κυριαρχεί η ιστορική θεματική, είτε ως απόπειρα συνολικής αναπαράστασης μιας συγκεκριμένης εποχής, είτε ως ένταξη ατομικών περιπτώσεων στον αντίστοιχο ιστορικό περίγυρο. Η γραφή του είναι φροντισμένη στη δομή της, λιτή, συναισθηματικά συγκρατημένη. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Άγγελου Βλάχου βλ. Αφρουδάκης Άγγελος, "Άγγελος Σ. Βλάχος", στο "Η μεταπολεμική πεζογραφία· από τον πόλεμο του ʼ40 ως την δικτατορία του ʼ67", τ. Γ΄, σ. 54-63, Αθήνα: Σοκόλης, 1988· Ζήρας Αλέξης, "Βλάχος Άγγελος", στο "Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό", τ. 2, Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών, 1984 και Φαρμάκης Φρ., "Βλάχος Άγγελος", στη "Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", τ. 4, Αθήνα: Χάρη Πάτση, χ.χ. (πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 6
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
147
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.231 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση