Μέσα επικοινωνίας, λαϊκή κουλτούρα και η βιομηχανία του σεξ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μέσα επικοινωνίας, λαϊκή κουλτούρα και η βιομηχανία του σεξ

Συλλογικό έργο

Μαρία Κομνηνού

Ιωάννα Αθανασάτου

29.68€ -33% 19.89€

Το βιβλίο αυτό έρχεται να συμπληρώσει το διάλογο που ανοίξαμε με το ειδικό τεύχος των `Μέσα Επικοινωνίας, Πορνογραφία και Παγκοσμιοποίηση` (2010), και του International Journal of Media and Cultural Politics με τίτλο Post/feminism and the politics of mediated sex (2011). Είναι αποτέλεσμα της ενασχόλησής μας με την σχέση μεταξύ βιομηχανίας του σεξ, τεχνολογίας και μέσων επικοινωνίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Παρατηρώντας πολυσύνθετα φαινόμενα, όπως είναι η μεταφορά των πρακτικών παραγωγής και κατανάλωσης περιεχομένου μεταξύ δυτικών αγορών και ανατολικών χωρών, η εμπορευματοποίηση της νεανικής σεξουαλικότητας, η υπερ-σεξουαλικοποίηση της καθημερινότητας από τα μέσα επικοινωνίας, η βεβιασμένη ανθρώπινη μετακίνηση (δουλεμπόριο, πορνεία), αποφασίσαμε να μελετήσουμε βαθύτερα την βιομηχανία της σεξουαλικότητας και του σεξ, με την ευρεία έννοια. Στον 21ο αιώνα η πολιτιστική διαχείρηση των νέων τεχνολογιών της εικόνας οδηγεί αφ`ενός στην επιβολή ενός παγκοσμιοποιημένου πανοπτικού που έχει αναλυθεί σε άλλες μελέτες της παρούσας σειράς και αφ`ετέρου στην διάχυση της `παγκόσμιας σεξουαλικής εικόνας` που αποτελεί και το επίκεντρο της δικής μας μελέτης.
Αυτός ο συλλογικός τόμος συνεχίζει τον προβληματισμό μας και εξετάζει την περίπλοκη αλληλεπίδραση των μέσων μαζικής επικοινωνίας με την δημοφιλή κουλτούρα και της βιομηχανίας του σεξ. Έρχεται να καλύψει ένα διαπιστωμένο ερευνητικό κενό και αποτελεί μια πρωτότυπη προσπάθεια της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας να διερευνήσει τις πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις αυτού του συνδυασμού παραγόντων όσον αφορά τους μεταξύ τους δεσμούς αλληλεξάρτησης, τους οικονομικούς δεσμούς και τις κοινωνικές και πολιτισμικές τους επιδράσεις.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Κομνηνού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Αθανασάτου

Ιωάννα Αθανασάτου (Συγγραφέας)

Η Γιάννα Αθανασάτου γεννήθηκε στη Ραφήνα το 1959. Οι σπουδές της στα νομικά ολοκληρώθηκαν το 1981 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στη συνέχεια ξεκίνησε έναν κύκλο σπουδών σκηνοθεσίας του κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου (1981-1983) και μεταπτυχιακή υποτροφία στον τομέα Επικοινωνίας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (1987-1992). Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε συστηματικά με την έρευνα, τη μελέτη και τη φροντιστηριακή διδασκαλία θεμάτων πολιτικής ανάλυσης και πολιτισμού, με έμφαση στον ελληνικό κινηματογράφο, δουλεύοντας παράλληλα σαν δικηγόρος. Το 1995 παρέμεινε σαν επισκέπτρια επιστήμων στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πολιτιεακού Πανεπιστημίου του Ohio. Το 1999 ολοκλήρωσε τη συγγραφή της μελέτης της για τον ελληνικό μεταπολεμικό κινηματογράφο και τη σχέση του με όψεις της μετεμφυλιακής ιδεολογίας. Εργάσθηκε στο Ελληνικό Γραφείο του προγράμματος Media της ευρωπαϊκής ένωσης για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής. Το 2000, κ.έ., δίδαξε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης το μάθημα "Κινηματογράφος και πολιτική κουλτούρα". Σήμερα διδάσκει ιστορία κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και είναι επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Φύλου και Ισότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη

Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη (Συγγραφέας)

Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτισμικές Σπουδές (ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ), στην Ιστορία και τη διδακτική της (ΕΚΠΑ-ΠΤΔΕ, κατεύθυνση: Λαογραφία και Πολιτισμός) και στο τμήμα ΕΜΜΕ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη βιντεο-κουλτούρα της δεκαετίας του 1980. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τη μονογραφία "Η ελληνική βιντεοταινία (1985-1990). Ειδολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις" (Αθήνα: Ασίνη, 2014) και συμμετοχές σε ελληνικούς και ξενόγλωσσους συλλογικούς τόμους κι επιστημονικά περιοδικά. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τις Πολιτισμικές Σπουδές , τη δημοφιλή κουλτούρα (κινηματογράφος, τηλεόραση, μουσική) και τον λαϊκό πολιτισμό, τη θεωρία των δημοφιλών κινηματογραφικών ειδών και την Οπτική Εθνογραφία. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνεργάζεται ως ερευνήτρια με το ΠΤΔΕ. Είναι διδάσκουσα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διονύσης Πάνος (Συγγραφέας)

Ο Διονύσης Πάνος είναι διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Βωβού (Συγγραφέας)

Η Ιωάννα Βωβού είναι Λέκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τον τίτλο του Maitre de Conferences στο Πανεπιστήμιο Ρaris XIII της Γαλλίας όπου δίδασκε από το 2002 έως το 2007 και έχει διδάξει στα γαλλικά πανεπιστήμια Paris III- Sorbonne, Paris VIII και Ρaris XII. Είναι μέλος του Κέντρου Έρευνας για την Εικόνα και το Λόγο των Μέσων (CEISME) του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne από το 1996, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές πολιτικού λόγου. Έχει γράψει άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικά βιβλία για την ιστορία και την ανάλυση των πολιτικών εκπομπών στην τηλεόραση, τα προγράμματα "ριάλιτι", τη σχέση του τηλεοπτικού λόγου και της εικόνας με την πολιτική και δημόσια σφαίρα, καθώς και με αυτή της έννοιας της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας μέσα από προγράμματα μυθοπλασίας. Είχε την επιστημονική επιμέλεια του συλλογικού τόμου αφιερωμένου στα ελληνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας της γαλλικής επιστημονικής έκδοσης Μesogeios (εκδόσεις Herodotos, 2002). Τα τελευταία χρόνια στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η διαπραγμάτευση της έννοιας του κοινωνικού φύλου από τα μέσα επικοινοονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίζα Τσαλίκη (Συγγραφέας)

Η Λίζα Τσαλίκη είναι Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Visiting Senior Fellow στο Londo School of Economics (media@LSE), συμμετέχοντας στα ευρωπαϊκά προγράμματα "EU Kids Online I" (2006-2009) και "EU Kids Online II" (2009-2011) (www.eukidsonline.net). Είναι η commentaries editor του International Journal of Media and Cultural Politics (MCP) (http://ics.leeds.ac.uk/mcp) από το 2006.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δέσποινα Χρονάκη

Δέσποινα Χρονάκη (Συγγραφέας)

Η Δέσποινα Χρονάκη είναι υποψήφια διδάκτωρ στο University of Loughborough και υπότροφος ΙΚΥ, 2009-2012. Έχει πτυχίο Μέσων, Επικοινωνίας και Πολτισμού από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό από το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ("Πολιτική Επικοινωνία και Νέες Τεχνολογίες"). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις νέες τεχνολογίες, την πορνογραφία και την κάλυψη της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ (ερευνήτρια του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του τμήματος ΕΜΜΕ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βερόνικα Σαμαρά

Βερόνικα Σαμαρά (Συγγραφέας)

Η Βερόνικα Σαμαρά σπούδασε Πληροφορική στο Πολυτεχνείο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία. Είναι κάτοχος μάστερ και διδακτορικού στην Πληροφορική με ειδίκευση στον τομέα των ηλεκτρονικών εκδόσεων (electronic publishing). Την περίοδο 1988 - 1993 εργάστηκε ως μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Γραφικών Συστημάτων του Fraunhofer στη Γερμανία, όπου το 1991 έλαβε ειδική διάκριση για εξαιρετικές επιστημονικές επιδόσεις. Την περίοδο 1993-1997 εργάστηκε ως συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων πληροφορικής και ως σύμβουλος πολυμέσων στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Ελλάδα, τη δε περίοδο 1997 - 2009 τέλεσε επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης στην εταιρία πληροφορικής Extreme Media Solutions στην Αθήνα. Από το 2001 η κ. Σαμαρά εργάζεται στο πρόγραμμα πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το 2007 είναι συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr. Έχει συγγράψει περισσότερα από 300 άρθρα σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και έχει λάβει μέρος, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια, workshops και ημερίδες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρέως κοινού και στην ανάδειξη των ζητημάτων ασφάλειας στο Διαδίκτυο και τους "online κόσμους". Επίσης, από το 1999, η κυρία Σαμαρά τελεί αξιολογήτρια / ελεγκτής ερευνητικών, επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων & έργων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μέλος της Επιτροπής Ασφαλούς Διαδικτύου του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Μιλάει άπταιστα την Αγγλική και την Γερμανική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ασπασία Κούντρια (Συγγραφέας)

Η Ασπασία Κούντρια είναι μεταπτυχιακή απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Stephen Maddison (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Aashika N. Damodar (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίζα Τσαλίκη (Επιμέλεια)

Η Λίζα Τσαλίκη είναι Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Visiting Senior Fellow στο Londo School of Economics (media@LSE), συμμετέχοντας στα ευρωπαϊκά προγράμματα "EU Kids Online I" (2006-2009) και "EU Kids Online II" (2009-2011) (www.eukidsonline.net). Είναι η commentaries editor του International Journal of Media and Cultural Politics (MCP) (http://ics.leeds.ac.uk/mcp) από το 2006.

Κατερίνα Σαρικάκη (Επιμέλεια)

Η Κατερίνα Σαρικάκη είναι τακτική Καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνιών στο Ινστιτούτο Επικοινωνιακών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Πριν την εγκατάσταση της στην Αυστρία, σπούδασε και εργάστηκε στην Μεγάλη Βρετανία για είκοσι χρόνια και ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leeds το 2004-2011. Κατείχε το 2009-2010 την Καθηγητική Έδρα Διεθνών Επικοινωνιών του Ιδρύματος Αντερς στο Πανεπιστήμιο του Κάρλστατ στην Σουηδία και υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του McGill στον Καναδά. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες πάνω στις πολιτικές των διεθνών και ευρωπαϊκών μέσων, και έχει γράψει ή επιμεληθεί 9 βιβλία και ειδικά τεύχη επιστημονικών περιοδικών στα θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης των μέσων επικοινωνίας, και στη σχέση πολιτών και πολιτισμικών κι επικοινωνιακών πολιτικών. Είναι η επιμελήτρια του "International Journal of Media and Cultural Politics" απο το 2004. Είναι Πρόεδρος στον τομέα "Επικοινωνιακό Δίκαιο και Πολιτική" της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επικοινωνιακής Έρευνας και Εκπαίδευσης κι επίτιμη ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Χάϊναν της Κίνας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
398
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.775 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση