Μενέλαος Λουντέμης: Απανθίσματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μενέλαος Λουντέμης: Απανθίσματα

Μενέλαος Λουντέμης

- Σας πονάω. Αν ήταν στα χέρια μου θα σας ξαναδημιουργούσα. - Εσύ; Πως είναι δυνατόν να φτιάξεις εσύ αυτούς που σ’ έφτιαξαν; Ο θεός εδώ γίνεται μπαρούτι: - Μ’ έφτιαξαν; Για ξαναπέστε το αυτό. Με τι μ’ έφτιαξαν; - Με μπογιές. Εσύ με τι μας έφτιαξες; - Με το λόγο «Είπα και εγένετο». - Ας μένει. Ξέρουμε με τι βάφονται τα αυγά. Αν είναι όμως έτσι όπως το λες, πως γίνεται ένας ολοκάθαρος θεϊκός λόγος να βγάζει τόσο βρώμικα πλάσματα; Εμείς, εμείς σε φτιάξαμε, καλέ μου θεούλη, γιατί δεν αντέχαμε να κουβαλάμε μόνοι τα αίσχη μας. Το παρόν βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ανέκδοτο υλικό του Μενέλαου Λουντέμη: ποίημα, χειρόγραφα και απομαγνητοφωνημένο ηχητικό ντοκουμέντο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μενέλαος Λουντέμης

Μενέλαος Λουντέμης (Συγγραφέας)

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ (1906-1977) Ο Μενέλαος Λουντέμης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτρης Βαλασιάδης και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της Πόλης που χρεοκόπησε μετά από την εγκατάστασή της στο ελληνικό κράτος. Σε παιδική ηλικία έζησε για λίγο στο κρατικό οικοτροφείο της Έδεσσας, σύντομα όμως μπήκε στη βιοπάλη (γραμματοδιδάσκαλος, ψάλτης, εργάτης στα τεχνικά έργα του Γαλλικού ποταμού). Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και εντάχθηκε στο ΕΑΜ, όπου διετέλεσε και γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη και το 1958 πέρασε από δίκη για το βιβλίο του Βουρκωμένες μέρες. Από το 1958 ως τη μεταπολίτευση του 1974 έζησε αυτοεξόριστος στη Ρουμανία, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Πέθανε στην Αθήνα, ενώ οδηγούσε, από καρδιακή προσβολή. Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε γύρω στο 1930 με δημοσιεύσεις ποιημάτων και διηγημάτων στο περιοδικό Νέα Εστία. Το 1938 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων Τα πλοία δεν άραξαν, για την οποία τιμήθηκε με το Μέγα Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο της Χρυσής Δάφνης Πανευρώπης ( Παρίσι, 1951). Το σύνολο του έργου του καλύπτει όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου (πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο, παιδική λογοτεχνία, μετάφραση κ.α.). Ο Μενέλαος Λουντέμης ανήκει στους έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Η ιδιοτυπία του έργου του έγκειται στον
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δαυίδ Ναχμίας

Δαυίδ Ναχμίας (Ανθολόγος)

Ο Δαυίδ Ναχμίας είναι δημοσιογράφος και μουσικός, ολοκλήρωσε όμως κι έναν κύκλο σπουδών εκτός μουσικής και δημοσιογραφίας. Οι ενασχολήσεις του περιστρέφονται κυρίως γύρω από την ανάγνωση λογοτεχνίας, την ποίηση, το πιάνο και την ενορχήστρωση. Τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζει στην εκπομπή "Ιχνηλάτες" της ΕΡΤ πορτρέτα παραθεωρημένων προσωπικοτήτων.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
221
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.281 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση