Καραολής και Δημητρίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καραολής και Δημητρίου

Η πανήγυρις των οδωνυμίων και η τρίτη αγχόνη

Κρίτων Σαλπιγκτής

10.65€ -10% 9.59€

Με την έρευνα καταγράφτηκε στην Ελλάδα και στην Κύπρο κάθε μετονομασία οδού ή πλατείας σε "Καραολή" ή "Δημητρίου" ή και συνδυαστικά, η οποία ακολούθησε τον πρώτο απαγχονισμό αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στον οποίο προχώρησαν οι βρετανικές δυνάμεις κατοχής της Κύπρου, στην Λευκωσία, το 1956. Η αριθμητική σύγκριση τους με τα οδωνύμια, με τα οποία μνημονεύονται τα γνωστότερα ονόματα της ελληνικής ιστορίας έδωσε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα το οποίο συνεισφέρει στην ιστορία ένα αποκαλυπτικό πραγματολογικό στοιχείο της έκτασης του αντιβρετανικού πνεύματος, το οποίο επικράτησε τότε μεταξύ των Ελλήνων.

Η έρευνα συνοδεύεται από σύντομη εξιστόρηση όσων προηγήθηκαν της εκτέλεσης και φτάνει ως τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου το 1959, ενώ συνδυάζεται και με όσα ήρθαν στο φως αργότερα από επίσημα έγγραφα.

Καταγράφεται τέλος η επιπολαιότητα με την οποία η ελληνική διοίκηση άφησε να μνημονεύονται με νεότερες πινακίδες οδωνυμίων, από "Καραολή και Δημητρίου" συμπτυγμένα σε... ένα (Καραολή Δημητρίου), με πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση του Δήμου Αθηναίων στο Κολωνάκι, όπου το όνομα των δύο αγωνιστών δόθηκε στον δρόμο όπου βρισκόταν τότε η πρεσβεία της χώρας η οποία τους εκτέλεσε (σήμερα βρίσκεται εκεί η οικία του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου). Η βρετανική πλευρά αγνοεί έκτοτε την επίσημη ονομασία του δρόμου σε Καραολή και Δημητρίου και επιμένει στην ιστοσελίδα της ότι το σχετικό οίκημά της βρίσκεται στην οδό Λουκιανού.

Κρίτων Σαλπιγκτής

Κρίτων Σαλπιγκτής (Συγγραφέας)

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής γεννήθηκε το 1947 στην Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και βιοπορίστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκπονώντας μελέτες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διακρίθηκε σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1979-1985). Επιστημονικές εκδόσεις (ιδίοις αναλώμασιν, 1972): "Το υδραυλικό πλήγμα" και "Ασκήσεις εδαφομηχανικής". Επιστημονικές δημοσιεύσεις: (α) περί κτηριοδομικού κανονισμού (1983), (β) περί θερμομονώσεως (1985) στο δελτίο του Πανελληνίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών. Από το 1978 έως το 2007 αρθρογράφησε σε περιοδικά (Γιατί, Εντευκτήριο, Κανονάκι, Cine 7), σε κινηματογραφικά φύλλα (Fix Carre, Εξώστης, Πρώτο Πλάνο) και σε εφημερίδες (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελευθεροτυπία). Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τέσσερα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων "Το ξύπνημα του γίγαντα", εκδ. Νεφέλη, 1991 και "Ο τερματοφύλακας που σφύριζε ", εκδ. Παρατηρητής 1994, με εικονογράφηση και των δύο από τον Γιώργο Ακοκαλίδη (τα οποία αποτελούν τους δύο τόμους της σειράς ο Πουρός ΗΡΩΣ, η οποία αποτελεί συνδυασμένη παρωδία της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του Μικρού ΗΡΩΑ), ενώ ως σύμβουλος του Τάσου Κοντέλη συνέβαλε στην συγγραφή του αστυνομικού "Σφαίρες Σωκράτη, όχι Κώνειο", εκδ. Κέδρος, 2004. Επίσης έχει γράψει τη νουβέλα: "Τελευταίο Δρομολόγιο - Μια ιστορία του Αστυνόμου Μπέκα", εκδ. Αιγαίον, 2012, με εικονογράφηση του Γιώργου Ακοκαλίδη, έκδοση αφιερωμένη στη μνήμη του δημιουργού του Αστυνόμου Μπέκα, Γιάννη Μαρή (ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου, μετά από άδεια του υιού του Άγγελου). Ανθολογημένα κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα βιβλία: "Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει", εκδ. Ιανός 1999 και "Καραολής και Δημητρίου: Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα", εκδ. Αιγαίον 2011. Υπήρξε δημιουργός της δημοφιλέστατης το 1988-89 στη Βόρεια Ελλάδα χιουμοριστικής εκπομπής "Ο Πατέρας και το Τέρας της Μητέρας" (ΕΡΑ, FM 102). Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και είχε τη διεύθυνση της σειράς "Αστυνομική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Αιγαίον της Λευκωσίας. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Νοεμβρίου 2018, σε ηλικία 71 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Λευκωσία
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
120
Διαστάσεις:
21x12
Βάρος:
0.208 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση