Η λίμνη των στεναγμών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η λίμνη των στεναγμών

Η κυρά Φροσύνη στο κατώφλι της μοίρας

Δημήτρης Γιαννουκάκης

Εννιά του Γενάρη.
Η τραγική μέρα ξημέρωνε συννεφιασμένη, μαύρη, μουντή. Όλο το βράδυ μια κουκουβάγια κράυγαζε πένθιμα στα κεραμίδια της κυρά-Φροσύνης, προμημύοντας το κακό που θα ξεσπούσε σαν μπόρα πάνω στα Γιάννενα. Η όμορφη αρχόντισσα είχε ξυπνήσει στη μέση της νύχτας από φοβερό εφιάλτη και μονολογούσε: "Το χέρι... το κίτρινο χέρι που πήγε να μου σφίξει το λαιμό..." Το ένστικτο της ήταν αλάνθαστο.
Ο Αλή Πασάς, τρελός από θυμό κι από ζήλια, είχε προσθέσει τ΄ όνομά της στη λίστα των μελλοθάνατων γυναικών που, όπως αρέσκοταν να επαναλαμβάνει, έπρεπε να αφανίσει για να καθαρίσει ο τόπος από τη βρωμιά. Θα τις οδηγούσε όλες στο κονάκι του Νικόλα Γιάγκου κι από εκεί, θα ξεκινούσαν για τη λίμνη...
Τότε, τ΄ ακατάληπτα λόγια που ξεστόμισε μια λυγερόκορμη τσιγγάνα στο Μουχτάρ, το γιο του Αλή κι αγαπημένο της Φροσύνης, θα επαληθεύοταν. "Αίμα στο φεγγάρι. Μαύρα και σκοτεινά τα σύννεφα που το εμποδάνε, μα μέσα στο νερό καθρεφτίζονται τα νιάτα... παγωμένα και άψυχα νιάτα."
Ο Δημήτρης Γιαννουκάκης αναπλάθει με αριστουργηματική δεξιοτεχνία τη γιαννιώτικη κοινωνία του 1800 και προσκαλεί τον αναγνώστη να παρακολουθήσει το θυελλώδη βίο της κυρα-Φροσύνης.

Δημήτρης Γιαννουκάκης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Γιαννουκάκης, θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος και σατιρικός ποιητής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Σπούδασε Νομικά και από το 1930 εργάστηκε ως δημοσιογράφος, γράφοντας για τις περισσότερες εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφορούσαν τον καιρό εκείνο. Έργα του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο -συνολικά 235 έργα, κυρίως κωμωδίες και μονόπρακτα. Πέθανε στην Αθήνα το 1974 και θα μείνει γνωστός όχι μόνο για τις κωμωδίες του, αλλά και για τα θεμέλια που έθεσε στη διαμόρφωση μιας θεατρικής τεχνικής και γλώσσας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Κοντόπουλος (Εικονογράφος)

Ο Αλέκος Κοντόπουλος (1904-1975) φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών μεταξύ των ετών 1923-1929, με δασκάλους τον Ιακωβίδη, τον Λύτρα και άλλους ακαδημαϊκούς καλλιτέχνες της περιόδου εκείνης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, σχεδόν για δέκα χρόνια. Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα το αναπαραστατικό του έργο δεν πρόδιδε τον αφαιρετικό ζωγράφο στον οποίο θα εξελισσόταν στη συνέχεια (ιδιαίτερα μετά το 1949). Στη δεκαετία του ΄50 ο Αλέκος Κοντόπουλος -μια ιδιότυπη, σχεδόν αρχαϊκή μορφή του ελληνικού μοντερνισμού- στρέφεται στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και πρωτοστατεί στη διάδοση της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Βάρος:
0.854 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση