Η Δράμα. Ο Νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της πόλης.
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Δράμα. Ο Νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της πόλης.

Δέσποινα Αϊβάζογλου - Δόβα

"Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Δράμας είναι μια σύνθεση χαρακτηριστικών, τα οποία αντικατοπτρίζουν πολύ καθαρά την ιστορική της εξέλιξη: ο αρχικός οθωμανικός οικιστικός πυρήνας της πόλης εμπλουτίζεται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα με εντυπωσιακά οικοδομήματα που μαρτυρούν την παρουσία μιας δραστήριας και εύπορης αστικής τάξης και αλματώδη οικονομική ανάπτυξη. Η προσφυγική αποκατάσταση μετά τη μικρασιατική καταστροφή προσθέτει τη δική της μαρτυρία στην κτιριακή παρακαταθήκη της πόλης, ενώ οι μεταπολεμικές παρεμβάσεις διαμορφώνουν το τελικό αρχιτεκτονικό της προφίλ. Με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουμε στο δραμινό κοινό, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, την παρούσα σημαντική μελέτη της κυρίας Δέσποινας Αϊβάζογλου-Δόβα, η οποία μελέτη, αν και επικεντρώνεται στη διερεύνηση και καταγραφή των επιδράσεων του νεοκλασικισμού στην αστική αρχιτεκτονική της πόλης μας, είναι ουσιαστικά μια συνολική αρχιτεκτονική προσωπογραφία της Δράμας. Με την έκδοση αυτή η δραμινή βιβλιογραφία πλουτίζεται με ένα εξαιρετικό βοήθημα που διαφωτίζει την εξελικτική πορεία της πόλης μας [...]"

Μαργαρίτης Τζίμας
(πρ.) Δήμαρχος Δράμας

"Η δερεύνηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Δράμας στο τέλος του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου ήταν το αντικείμενο της διατριβής που υποβλήθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ την άνοιξη του 2000 με τίτλο "Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας". Η έρευνα περιορίστηκε στη μελέτη των ιδιωτικών κτισμάτων μικρής κλίμακας, τα οποία είναι οι κύριοι εκφραστές της εικόνας του τόπου και αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο του κτιριακού αποθέματος της πόλης. Για την προσέγγιση του θέματος απαιτήθηκε η καταγραφή όλων των κτισμάτων που παρουσιάζουν στη συγκρότησή τους στοιχεία από την επίδραση του ρυθμού. [...] Οι αποτυπώσεις και η σχεδίαση των κτισμάτων έγιναν από τη συγγραφέα, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο κείμενο. [...]"

Δέσποινα Αϊβάζογλου - Δόβα

Υπερπολυτελής έκδοση της εξαίρετης εργασίας της Δέσποινας Αϊβάζογλου-Δόβα, λέκτορος του ΑΠΘ, η οποία διερευνά και αναδεικνύει την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Δράμας στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Το βιβλίο περιλαμβάνει εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες και σχέδια, ενώ αναλύονται οι παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία της σύγχρονης μορφής της πόλης. Εξετάζονται το περιβάλλον και η γεωγραφική θέση της πόλης, η ιστορική της πορεία και η οικονομική της ανάπτυξη, η σχέση της με την ενδοχώρα και τα άλλα αστικά κέντρα της περιοχής.

Δέσποινα Αϊβάζογλου - Δόβα (Συγγραφέας)

Η Δέσποινα Αϊβάζογλου-Δόβα είναι λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η διδακτορική της διατριβή, με τίτλο "Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας", ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δέσποινα Αϊβάζογλου - Δόβα (Φωτογράφος)

Η Δέσποινα Αϊβάζογλου-Δόβα είναι λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η διδακτορική της διατριβή, με τίτλο "Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας", ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2000.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
780
Διαστάσεις:
30x23
Βάρος:
3.393 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση