Γεώργιος Καφαντάρης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γεώργιος Καφαντάρης

Πολιτική βιογραφία

Μανόλης Κούμας

22.00€ -10% 19.80€

Γεννημένος στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας το 1873, ο Γεώργιος Καφαντάρης απετέλεσε, έως και το θάνατό του, το 1946, κεντρική φυσιογνωμία της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Βουλευτής, για πρώτη φορά το 1905, σφράγισε με την πολύπλευρη δράση του τέσσερις δεκαετίες έντονων πολιτικών ζυμώσεων. Ηγετική μορφή της βενιζελικής παράταξης, επανειλημμένα υπουργός κατά την περίοδο της βενιζελικής ανόρθωσης και του Μεσοπολέμου, αντιπρόεδρος της κεντρώας κυβέρνησης του Θεμιστοκλή Σοφούλη το 1945-1946, αλλά και πρωθυπουργός σε μια κρίσιμη καμπή μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, ο Γ. Καφαντάρης έδωσε δυναμικό παρόν σε όλες τις σημαντικές εξελίξεις του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου και "ανυποχώρητος" κήρυκας της αβασίλευτης δημοκρατίας, έθεσε ως μείζονα στόχο του, μετά το 1922/1923, την εθνική συνεννόηση και την υπέρβαση των διχαστικών διλημμάτων του παρελθόντος, επιδιώκοντας, αν και όχι πάντοτε με επιτυχία, τη δημιουργία μιας "τρίτης κατάστασης", η οποία θα γεφύρωνε το χάσμα ανάμεσα στις δύο παρατάξεις του Εθνικού Διχασμού. Πιστός στα δημοκρατικά του ιδεώδη και προσηλωμένος σε συγκεκριμένους κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς, δεν δίστασε να συγκρουσθεί με ηγετικές προσωπικότητες του βενιζελικού χώρου από τον οποίο προερχόταν: τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, τον Γεώργιο Παπανδρέου, ακόμα και τον ίδιο τον Ε. Βενιζέλο.

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Φωτογράφος)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Μανόλης Κούμας

Μανόλης Κούμας (Συγγραφέας)

Ο Μανόλης Κούμας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Διδάσκει σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία στο πρόγραμμα International Baccalaureate του Κολλεγίου Ψυχικού και ελληνική ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο ίδιο τμήμα και στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε νεότερη ελληνική ιστορία στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπερiλαμβάνονται η ελληνική εξωτερική πολιτική, η λειτουργία του διεθνούς συστήματος σε σχέση με προβλήματα ασφάλειας και η στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
327
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.746 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση