Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας
zoom in
26.92€ -11% 23.96€

Με την έκδοση του βιβλίου ``Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας (1908 - 1990)``, σκοπός του Ιδρύματος ήταν να παρουσιάσει μια συνοπτική, αλλά όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη, περιγραφή της πορείας του Ευάγγελου Αβέρωφ στο δημόσιο βίο, στα πολλαπλά επίπεδα όπου αυτή εκδηλώθηκε - με κύριους άξονες αναφοράς τη δράση του κατά τη νεότητά του, τους εθνικούς αγώνες, την πολιτική πορεία, το λογοτεχνικό έργο, το κοινωνικό έργο στο Μέτσοβο και στην Ήπειρο γενικότερα. Η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας δεν αποσκοπεί να ``ολοκληρώσει`` ή, πολύ περισσότερο, να προκαταλάβει τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας. Αποτελεί μάλλον μια πρώτη απόπειρα για τη νηφάλια, συστηματική και ουσιαστική αποτίμηση της παρουσίας του Ε. Αβέρωφ στο δημόσιο βίο, βασισμένη στα πορίσματα της υπεύθυνης έρευνας, ενώ συγχρόνως ελπίζουμε πως θα λειτουργήσει και ως ενθάρρυνση, ως εφαλτήριο για την ανάληψη ανάλογων ερευνών για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Την αναγκαιότητα άλλωστε ανάληψης τέτοιων ερευνητικών προσπαθειών συμμεριζόταν βαθιά και ο ίδιος ο Ε. Αβέρωφ. (. . .) (Τατιάνα Αβέρωφ - Ιωάννου)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Γιάννης Παπακώστας (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Παπακώστας είναι καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Νέα Ελληνική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αθηνών αντίστοιχα. Διδάκτωρ και υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται κυρίως με την περίοδο 1880 κι εξής και έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης και του Βουκουρεστίου. Έχει δημοσιεύσει φιλολογικές μελέτες και μονογραφίες για τους όρους "Φιλολογία - Ελαφρά Φιλολογία - Λογοτεχνία", για τον Διονύσιο Σολωμό, για την Κωνσταντινουπολίτισσα πεζογράφο Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για το περιοδικό Εστία και το διήγημα, για τους Φωτιάδη, Καρυωτάκη και Λαπαθιώτη. Έχει επίσης επιμεληθεί την έκδοση των Απάντων του Γ. Δροσίνη. Έχει συνεργασθεί με τα περιοδικά Διαβάζω, Η Λέξη, Νέα Εστία και με τις εφημερίδες Το Βήμα, Τα Νέα, Η Αυγή, Η Ελευθεροτυπία, Η Καθημερινή. Για την πρωτοτυπία του έργου του έχει τιμηθεί δύο φορές (1985 και 1992) από την Ακαδημία Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (1996-1997) και Πρόεδρος αυτής κατά την περίοδο 1998-2001. Από τον Ιούνιο του 2002 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχαήλ Τρίτος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τατιάνα Αβέρωφ - Ιωάννου

Τατιάνα Αβέρωφ - Ιωάννου (Συγγραφέας)

Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε ως σχολική ψυχολόγος. Από το 1995 διευθύνει την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, διδάσκει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και εξοικονομεί όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για να γράφει. Είναι παντρεμένη με τον Σωτήρη Ιωάννου και έχουν ένα γιο, τον Αλέξανδρο.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
197
Διαστάσεις:
29x24
Βάρος:
0.72 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση