Έθνους Αφύπνιση: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ o τίτλος της καινούργιας έκδοσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Στην έκδοση παρουσιάζονται για πρώτη φορά περισσότερες από εκατό συλλυπητήριες επιστολές τις οποίες έλαβαν οι οικογένειες Μελά και Δραγούμη, όταν έγινε γνωστή η είδηση του αδόκητου θανάτου του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Το αρχειακό υλικό παραχωρήθηκε στο Μουσείο από την εγγονή του, κ. Ναταλία Ιωαννίδη για την επιστημονική ανάδειξη και αξιοποίησή του. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ όλο το κόστος της έκδοσης ανέλαβε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ΚΥΚΛΩΨ.
Το γεγονός της θυσίας του φλογερού πατριώτη, η εμβέλεια του ηρωικού θανάτου του, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και ο απόηχος του θρύλου του Μελά παρουσιάζονται μέσα από τις μοναδικές αυτές επιστολές. Στον τόμο δημοσιεύονται οι πρωτότυπες επιστολές σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής, όπως του Κωνσταντίνου Μαζαράκη – Αινιάν, του Γερμανού Καραβαγγέλη, του Λάκη Πύρζα, του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, της Λουίζας Ριανκούρ, της Αικατερινής Λασκαρίδου και της Σοφίας Τρικούπη. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης, ψηφίσματα δήμων, κοινοτήτων, εταιρειών και πληθώρας συλλόγων του ελεύθερου, υπόδουλου και παροικιακού ελληνισμού των αρχών του 20ού αιώνα. Μέσα από τα μοναδικά έγγραφα αναδεικνύεται η διάσταση της θυσίας του Μελά, μιας ηρωικής πράξης που έκανε το Μακεδονικό Ζήτημα εθνική υπόθεση.
Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου (Συγγραφέας)
Ο Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας της Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Freie Universitat Berlin (FU Berlin). Έχει διδάξει ελληνική και βαλκανική ιστορία στο ΑΠΘ και στο FU Berlin. Στο παρελθόν εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και την τριετία 2007-2010 εκπροσώπησε το ΑΠΘ στο ευρωπαϊκό δίκτυο CLIOHRES-net στην ομάδα εργασίας "Frontiers and Identities". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ιστορία των ιδεών, στις σχέσεις των Βαλκανίων με τον γερμανόφωνο χώρο τον 19ο και 20ό αιώνα και στην ιστορία του Μακεδονικού Ζητήματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Φανή Τσατσάια (Επιμέλεια)