Επαμεινώνδας Δ. Δεληγεώργης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επαμεινώνδας Δ. Δεληγεώργης

Πολιτική βιογραφία

Ανδρέας Α. Αντωνόπουλος

24.88€ -10% 22.39€

Η παρούσα μελέτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007 περισσότερο ως πραγματοποίηση μιας παλαιότερης επιθυμίας του γράφοντος να ασχοληθεί διεξοδικά με την πολιτική διαδρομή και τις ιδέες του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη. Εντούτοις, αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την καθοριστική συμβολή δύο κυρίως προσώπων: του πατέρα μου, Θανάση Αντωνόπουλου, ο οποίος στάθηκε, καθ` όλη τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής, πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης. Και του καθηγητή και φίλου, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, η διαρκής ενθάρρυνση του οποίου και η πίστη του στο τελικό αποτέλεσμα υπήρξαν για τον συγγραφέα αφετηρία δύναμης και αισιοδοξίας. Εποικοδομητικές, άλλωστε, ήταν και οι παρατηρήσεις των Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, Αδαμάντιου Συρμαλόγλου και Πέτρου Μανταίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω και για τη βοήθεια που προσέφεραν ο Δημήτριος Ραυτόπουλος-Μαλακάσης, δισέγγονος του πολιτικού, ο Γεώργιος Κύρκος, ο Κώστας Παπαπαναγιώτου, ο Ανδρέας Πυλαρινός (διευθυντής της Αναγνωστικής Εταιρείας της Κέρκυρας), ο Πολύκαρπος Ρήγας (βιβλιοθηκονόμος της ΕΣΗΕΑ), ο Σάββας Κιναμπάς (τέως βιβλιοθηκονόμος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Εμμανουήλ Σ. Καλλέργης, ο Γιώργος Σκανδάλης, οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης της Βουλής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Κέρκυρας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Μεσολογγίου. Θερμά ευχαριστώ, επίσης, τη σύζυγό μου, Γιώτα, για την υπομονή και τη συμπαράστασή της. Μόνιμη πηγή έμπνευσης για την ευχερή περάτωση της όλης αυτής προσπάθειας υπήρξε ο γιος μου, Θανάσης, στον οποίο συν-αφιερώνεται η ανά χείρας εργασία. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που δέχτηκε να συμπεριλάβει την παρούσα μελέτη στη σειρά των επιστημονικών του δημοσιευμάτων. Εννοείται ότι οι όποιες ατέλειες ή παραλείψεις βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον συγγραφέα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Επιμέλεια)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Ανδρέας Α. Αντωνόπουλος

Ανδρέας Α. Αντωνόπουλος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στον Βύρωνα Αττικής το 1974. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο Ιστορίας, 1998), απ΄ όπου έλαβε και τον μεταπτυχιακό του τίτλο (2000). Το 2006 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2009 ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα σχετικά με τον ελληνικό 19ο αιώνα. Έχει συγγράψει τις εξής μελέτες: "Οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Ανατολικό Ζήτημα 1866-1881. Η μαρτυρία του Νεολόγου της Κωνσταντινούπολης" (Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών-εκδόσεις Τσουκάτου, Αθήνα 2007). "Ο Ιωάννης Βολοσόπουλος ως Πολιτικός και Ιατρός" (Ζήτα, Ιατρικές εκδόσεις, Αθήνα 2009). "Επαμεινώνδας Α. Δεληγεώργης, Πολιτική Βιογραφία, Βιογραφίες Πολιτικών" (Ίρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αθήνα 2012). "Η Δημοκρατία είναι ένα έργο εμπιστοσύνης και μία πράξη τόλμης". Θανάσης Αντωνόπουλος: Πενήντα Χρόνια Δημοσιογραφικής-Αγωνιστικής Πορείας (αυτοέκδοση, Αθήνα 2013). Είναι επίσης συν-συγγραφέας του δίτομου έργου "Ευεργέτες και Δωρητές του Πανεπιστημίου Αθηνών", Α΄ 1837-1944 και Β΄ 1945-1982 (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2003 και 2007 αντίστοιχα). Έχει τέλος δημοσιεύσει σειρά άρθρων σχετικών με την ελληνική ιστορία του 19ου αιώνα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά (Κυπριακαί Σπουδαί, Κλειώ, Παρνασσός, κ.ά.). Σήμερα εργάζεται ως Εργαστηριακό-Διδακτικό Προσωπικό στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
413
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.881 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση