Βυζάντιο και Ρωσία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Βυζάντιο και Ρωσία

Μελέτη των βυζαντινο-ρωσικών σχέσεων κατά το 14ο αιώνα

John Meyendorff

Η ιστορία της μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως -της "Νέας Ρώμης"- είναι μια ένδοξη ιστορία, σημαντική όχι μόνο για όσους Ορθόδοξους Χριστιανούς μιλούν ακόμη σήμερα την ελληνική γλώσσα, αλλά για όλους. Από την Κωνσταντινούπολη η ορθόδοξη χριστιανική πίστη μεταδόθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης. Μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, η λειτουργία της μεγάλης Εκκλησίας έδωσε την απαραίτητη πνευματική καθοδήγηση σε Γεωργιανούς, Βουλγάρους, Σέρβους, Ρώσους, Ρουμάνους και σε μεταγενέστερους αιώνες διαδόθηκε και στους Ορθόδοξους της Ασίας, της Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Αφρικής. Η οικουμενικότητα αυτή της χριστιανοσύνης του Βυζαντίου υπήρξε αρχικά αδιαχώριστη από την πολιτική οικουμενικότητα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που από το 320 είχε ως επίκεντρο το Βόσπορο. Αλλά, ενώ οι πολιτικές ατυχίες περιόρισαν την αυτοκρατορία στις διαστάσεις μικρού εθνικού κράτους, η Εκκλησία διατήρησε την παράδοση και την πρακτική της οικουμενικότητας. Στο βιβλίο αυτό ο λόγος αφορά μια κρίσιμη περίοδο στη διαδικασία της αυτοκρατορικής αποσύνθεσης και της εκκλησιαστικής αναζωογόνησης. Ενώ η καχεκτική αυτοκρατορία των Παλαιολόγων (1261-1453) αγωνιζόταν απλώς για να επιζήσει, το Πατριαρχείο, ελεγχόμενο από θερμούς οπαδούς του κινήματος των "Ήσυχαστών" όπως συχνά λέγονται -μολονότι η δράση τους υπερέβαινε κατά πολύ τις μοναστικές κοινότητες του Άθω και κάλυπτε όλες τις πτυχές του εκκλησιαστικού βίου-, μπόρεσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική διαμόρφωση ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης. Η ανάδυση της ηγεμονίας της Μόσχας είναι ένα από τα πιο θεαματικά και μοιραία ιστορικά γεγονότα του 14ου αιώνα. [...] (από τον πρόλογο στην ελληνική έκδοση)

Νίκος Φωκάς

Νίκος Φωκάς (Μεταφραστής)

Ο Νίκος Φωκάς γεννήθηκε στην Κεφαλληνία το 1927. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία και ιστορία-αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Άσκησε διάφορα επαγγέλματα. Από το 1962 έως το 1972 υπηρέτησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, στο Λονδίνο. Από το 1972 έως το 1974 εργάστηκε στην αγγλική πρωτεύουσα ως ελεύθερος δημοσιογράφος. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1974 εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και το ραδιόφωνο έως το 1982. Το έτος αυτό ταξίδεψε στις Η.Π.Α. ως προσκεκλημένος του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων. Στην επιστροφή του αφιερώθηκε στη συγγραφή και τη μετάφραση λογοτεχνίας, καθώς και τη διδασκαλία δημιουργικής γραφής. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1954 με την ποιητική συλλογή "Κυνήγια από σύγχρονα γεγονότα". Ακολούθησαν οι συλλογές: "Δυό φορές τ΄ όνειρο", 1957, "Μάρτυρας μοναδικός", 1961, "Προβολή πάνω σε γαλάζιο", 1972, "Συλλυπητήρια σε μια μέλισσα", 1976, "Ο μύθος της καθέτου", 1981, "Προβολέας στα μάτια", 1985, "Γκρίζο χρώμα θερμό", 1989, "Ένα σημείο προσήλωσης", 1993, "Κοχυβαδάκια", 1995, "Στον ποταμό Κολύμα", 1997, "Το μέτρο της κραυγής μας", 2000. Εκδόθηκε, επίσης, το έμμετρο αφηγηματικό ποίημα "Παρτούζα ή Ένα κλείσιμο ματιού", 1991, και το πεζό "Το κάλεσμα της αλεπούς (ένα παραμύθι)", 1991. Το 2002 εκδόθηκε ο συγκεντρωτικός τόμος "Ποιητικές συλλογές 1954-2000" (εκδ. "Ύψιλον"). Έχει δημοσιεύσει, επίσης, δοκίμια για τη νεοελληνική λογοτεχνία, και έχει μεταφράσει έργα των: Προσπέρ Μεριμέ, Καίης Τσιτσέλη, Γιάνους Γκλοβάσκι, Τόμας ντε Κουίνσυ, Κάρολου Μποντλέρ, Ιωάννου Μέγεντορφ, Τόμας Χάρντυ, Κώστα Αξελού, Τζόναθαν Καριάρα, Αμαλίας Φλέμινγκ, Ρόμπερτ Φροστ, Σέλμα Λάγκερλεφ, κ.ά.. Έλαβε μέρος σε διάφορα ελληνικά και διεθνή συμπόσια και σεμινάρια για τη λογοτεχνία. Το 2005 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. (φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος)

John Meyendorff (Συγγραφέας)

Ο πρωτοπρεσβύτερος Τζων Μάγεντορφ (1926-1992), καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πατερικής Φιλολογίας στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδιμήρου και Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης, συνεργάτης του Βυζαντινού Λεξικού της Οξφόρδης, υπήρξε πολυγραφότατος. Τα έργα του, πολλά από τα οποία κυκλοφορούν και στα ελληνικά, έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης και στα ιαπωνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
405
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.514 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση