Ατσάλι και άνεμος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ατσάλι και άνεμος

Οι περιπέτειες ενός Έλληνα μαχητή στο δυτικό, το βαλκανικό και το μικρασιατικό μέτωπο: Ιστορικό μυθιστόρημα

Γιάννης Μ. Γρυντάκης

19.70€ -12% 17.34€

Ένας δεκαεξάχρονος νεαρός φεύγει κρυφά από τους γονείς του και κατατάσσεται στη λεγεώνα των Κρητικών, που συστάθηκε για ενίσχυση των Γάλλων στο δυτικό μέτωπο. Είναι γενναίος, ψύχραιμος και ιδεολόγος. Παράλληλα, είναι δυνατός σαν ταύρος, σταθερός σαν ατσάλι και γρήγορος σαν τον άνεμο. Τρέχει πρώτος στις μάχες. Όλοι τον θαυμάζουν και τον σέβονται. Είναι όμως απείθαρχος, ανυπότακτος και αδίστακτος. Έτσι, από το ένα μέρος, παίρνει διακρίσεις και προαγωγές για την ανδρεία του, και από το άλλο, τις χάνει και οδηγείται σε στρατοδικεία, γιατί δεν μπορεί να βλέπει τα λάθη χωρίς να τα τιμωρεί. Θύματά του είναι, συνήθως, οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί που ξεφεύγουν από τις αρχές και τα ιδανικά που ο ίδιος πρεσβεύει. (. . .) Ζει την καταστροφή του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία και τρελαίνεται από ντροπή. Δεν μπορεί να ανεχθεί την ήττα. Οι πρόγονοί του δεν τον αφήνουν να ησυχάσει. Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και δίνει ένα σκληρό μάθημα στους Τούρκους. (. . .) Μέσα από τι περιπέτειές του διακρίνει κανείς ανάγλυφα όλα τα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα της πολυτάραχης ελληνικής ιστορίας κατά την περίοδο 1914-1930.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιάννης Μ. Γρυντάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Γρυντάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1940, όπου και τελείωσε το (τότε) Β γυμνάσιο. Πήρε πτυχίο του Ιστορικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ίδιο Τμήμα εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, επί 12 χρόνια, ως επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα της ιστορίας. Δίδαξε για πολλά χρόνια σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε σεμινάρια επιμόρφωσης καθηγητών (Π.Ε.Κ.). Έχει πάρει μέρος ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια και ως μέλος σε πολλές επιτροπές για διάφορα θέματα παιδείας. Είναι υπεύθυνος της ύλης και της έκδοσης του περιοδικού Τα Εκπαιδευτικά. Στο πλούσιο συγγραφικό έργο του εκτός από τρία εγχειρίδια Ιστορίας Λυκείου περιλαμβάνονται: α) Δεκάδες άρθρα ιστορικού ή παιδαγωγικού περιεχομένου σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. β) Πολλά αυτοτελή έργα-μελέτες, όπως: "Το πρωτόκολλο του Ρεθεμνιώτη νοτάριου Τζώρτζη Πάντιμου (1613-42)", Αθήνα 1990, "Το πρωτόκολλο του Ρεθεμνιώτη νοτάριου Γιάννη Βλαστού, Ρούστικα (1559-1614)", "Δύο κρητικά χωριά (Μελιδόνι - Αγιά) στα μέσα του 16ου αιώνα" Αθήνα 1990, "Το πρωτόκολλο του Ρεθεμνιώτη νοτάριου Αντρέα Καλλέργη (1634-46)", Αθήνα 1994, "Ίμβρος και Τένεδος: Δύο ξεχασμένα ελληνικά νησιά (1910-30)", Αθήνα 1995, "Η κατάκτηση της Δυτικής Κρήτης από τους Τούρκους. Η στάση των κατοίκων του διαμερίσματος Ρεθύμνου", Ρέθυμνο 1998 κ.ά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
703
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.836 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Είναι το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα, που έχω…

★ ★ ★ ★ ★

Είναι το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα, που έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Και έχω διαβάσει πολλά. Τα πεδία των μαχών και τα πεδία της ζωής εναλλάσσονται αρμονικά. Η συνεχής περιπέτεια σε κρατά σε αγωνία. Η γλώσσα και το ύφος είναι τέλεια. Διασκέδασα και έμαθα ιστορία.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 15/06/2010)

Το διάβασα τυχαία και ενθουσιαστήκα. Είναι ένα…

★ ★ ★ ★ ★

Το διάβασα τυχαία και ενθουσιαστήκα. Είναι ένα βιβλίο που μέσα από τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών του, περνά όλη την ελληνική ιστορία των τριών πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Πολλά από τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται σ' αυτό δεν τα είχα ξανακούσει ή τα είχα ακούσει στρεβλά. Τι ήταν αυτό αλήθεια με το ανάθεμα του Βενιζέλου, τα δεινά των θεσσαλών, την προέλαση των Ελλήνων μέχρι το Κάλε Γκρότο, την ανοησία των υπευθύνων και το σπάσιμο του μετώπου; Τώρα μόνο κατάλαβα τι έγινε στο Αφιόν Καρά Χισάρ. Τώρα μόνο κατάλαβε την πραγματική ιστορία και ταυτόχρονα διασκέδασα με τη συνεχή δράση των ηρών του βιβλίου. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα, αν και είναι πάνω από 700 σελίδες.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 15/06/2010)

Διάβασα το μυθιστόρημα με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι…

★ ★ ★ ★ ★

Διάβασα το μυθιστόρημα με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι περιπέτειες των πρωταγωνιστών, τα ιστορικά γεγονότα και οι ιστορικές αναλύσεις συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο. Ο συγγραφέας ξέρει τον τρόπο να σε κάνει να διασκεδάζεις και να μορφώνεσαι ταυτόχρονα. Έμαθα τόση ιστορία, διαβάζοντάς το, που, αλήθεια, αν και φιλόλογος, δεν την είχα μάθει ποτέ μου. Έπειτα, ιστορία δεν είναι αυτά που διδάσκομε στους μαθητές. Αυτά αποτελούν την επίσημη ιστορία. Ιστορία είναι αυτό ακριβώς που συνέβηκε κάποτε στο παρελθόν. Είναι το χθες, όπως εμφανίζεται στο σήμερα. Ελπίζω να συνεχίσει να βγάζει τέτοιου είδους βιβλία, που αποτελούν πηγή και βάση ιστορικής εκαπίδευσης και λογοτεχνικής απόλαυσης των Ελλήνων. Θα τον συμβούλευα, πάντως, στο άλλο του βιβλίο να ξεχάσει ότι είναι πρώτα ιστορικός και μετά λογοτέχνης. Ας τα εξισώσει αυτά τα δύο. Γ. Παπαγεωργίου, φιλόλογος/ιστορικός

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 24/06/2010)

Έχω διαβάσει πολλά ιστορικά μυθιστορήματα. Τα…

★ ★ ★ ★ ★

Έχω διαβάσει πολλά ιστορικά μυθιστορήματα. Τα περισσότερα προσπαθούσαν να προβάλουν τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών τους μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. Στο παραπάνω μυθιστόρημα είδα ότι ο συγγραφέας προτάσσει τα ιστορικά γεγονότα και τα διανθίζει με αυτά των πρωταγωνιστών του. Πρόκειται δηλαδή για ιστορική μελέτη μέσα σε λογοτεχνικά πλαίσια, παρά για λογοτεχνικό έργο μέσα σε ιστορικά πλαίσια. Ο τρόπος που είναι δομημένο, η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, οι ωραίοι τύποι που πρωταγωνιστούν, το πολεμικό ή το ειρηνικό κλίμα, που εναλλάσσονται εντυπωσιάζουν. Όταν το διάβαζα, ήθελα συνεχώς να δω τι γράφει παρακάτω και δεν σταματύσα. κυριολεκτικά το ρούφηξα μέσα σε δύο μέρες. Και δεν είμαι από αυτούς που συνηθίζουν να τελειώνουν ένα ανάγνωσμα τόσο σύντομα. Ίσως ο ηρωικός τόνος που το διακατέχει, θίγει κάποιες λεπτές πτυχές μέσα μας. Ίσως στην αντιηρωική εποχή που ζούμε το χρειαζόμαστε. Θέλω ειλικρινά να το ξαναδιαβάσω. Και θα το ξαναδιαβάσω.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 26/06/2010)

Τέλειωσα χθες την ανάγνωση του μυθιστορήματος και…

★ ★ ★ ★ ★

Τέλειωσα χθες την ανάγνωση του μυθιστορήματος και θα την ξεκινήσω και πάλι άυριο. Έμαθα τόση ιστορία όση δεν είχα μάθει όχι μόνο στο γυμνάσιο και το λύκειο, αλλά και μέχρι τώρα. Ο συγγραφέας είναι δεξιοτέχνης. Καθώς σε διασκεδάζει με τους πραγματικά καταπληκτικούς πρωταγωνιστές του, σου περνά τα ιστορικά γεγονότα τόσο παραστατικά, ώστε είναι αδ΄τυνατο να μην τα αφομοιώσεις. Θα περάσω όλο το καλοκαίρι μου, διαβάζοντάς το και ξανά και ξανά. Εξάλλου ύφεση έχουμε, κάποια οικονομία πρέπεινα κάνουμε, και ταυτόχρονα, να στρέφουμε το μυαλό μας σε άλλες εποχές, για να μην τρελαθούμε... Πάντως συγχαίρω τον συγγραφέα και ελπίζω να συνεχίσει να μας μορφώνει. Παρασκευάς Οικονόμου, κοινωνιολόγος.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 21/07/2010)

Όταν ξεκ΄νησα να το διαβάζω, δεν περίμενα ότι θα…

★ ★ ★ ★ ★

Όταν ξεκ΄νησα να το διαβάζω, δεν περίμενα ότι θα με ενθουσίαζε τόσο. Το ρούφηξα μέσα σε δύο μέρες. Και δεν είναικαι τόσο μικρό. 703 σελίδες έχει. Η δύναμη της γλώσσας, η ιστορία που κυλά σε κάθε σελίδα του, οι περιπέτειες που σου κόβουν την ανάσα και η λεβεντια των πρωταγωνιστών δεν σε αφήνουν να το σταματήσεις. Όταν τέλειωσα την ανάγνωση πέρα από την αισθητιή απόλαυαση είχα αποκτήσει και τόσες ιστορικές γνώσεις, όσες δεν είχα μέχρι σήμερα. Και δεν είμαι καθόλου μικρός.Από αύριο θα ψάχνω στη βιβλιοαγορά να βρω κάτι ανάλογο. Ελπίζω να βρω.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 14/08/2010)

Έχω διαβάσει πολλά ιστορικά μυθιστορήματα. Νομίζω…

★ ★ ★ ★ ★

Έχω διαβάσει πολλά ιστορικά μυθιστορήματα. Νομίζω ότι αυτό ε΄ναι το καλύτερο. Δεν σε αφήνει να το αφήσεις, πριν το τελειώσεις. Έχει κινηματογραφική πλοκή. Θαυμάζεις τους ήρωες για τη λεβεντιά τους και τον συγγραφέα για τη γλώσσα και τις ιστορικές του γνώσεις. Κάποτε στο σχολείο μάς έλεγαν- και εξακολουθούμε να λέμε- άλλα για τον εθνικό διχασμό και τη μικρασιατική καταστροφή. Τώρα κατάλαβα ποια ήταν η αλήθεια. Είναι ένα μυθιστόρημα που μπορεί να συγκριθεί με την πιο βαθυστόχαστη ιστορική μελέτη. Θα σύστηνα σε όλους που αγαπούν την ιστορία να το διαβάσουν, γιατί θα ανεβάσουν κατά πολύ το πνευματικό τους επίπεδο. Είμαι καθηγητής και τώρα ξέρω πώς θα διδάξω την ιστορά. Ξέρω ποια είναι η πραγματική ιστορία. Και χρειάστηκε να έρθει ένα μυθιστόρημα για να με ξυπνήσει....

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 14/08/2010)

Το διάβασα ήδη δυο φορές και θα το ξαναδιαβάσω…

★ ★ ★ ★ ★

Το διάβασα ήδη δυο φορές και θα το ξαναδιαβάσω μόλις βρω χρόνο. Έμαθα ιστορία, διασκέδασα και αναβαπτίστηκαν σαν Έλληνας. Από εδώ και μπρος βλέπω διαφορετικάτη ζωή. Νιώθω δυνατός, νιώθω ατσάλι και άνεμος.Κάποια δειλία που είχα από μικρός την ξεπέρασα Την ίδια δύναμη είχα πάρει πρν πολλά χρόνια, όταν διάβαζα Καζαντζάκη. Τώρα όμως χρειαζόμουν κάποιο καινούριο εφαλτήριο δύναμης και το βρήκα. Συστήνω σε όλους τους βιβλιοόφιλους και τους φιλομαθείς να αποκτήσουν το βιβλίο αυτό, γιατί μαζί του θα αποκτήσουν αισιοδοξία για το μέλλον και θα βάλλουν πλώρη για μια νέα ζωή.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 06/09/2010)

Είμαι καθηγητής σε Λύκειο και διδάσκω τη νεότερη…

★ ★ ★ ★ ★

Είμαι καθηγητής σε Λύκειο και διδάσκω τη νεότερη και σύγχρονη Ιστορία. Όσα βιβλά και να είχα διαβάσειδεν είχα ποτέ κατανοήσει μερικάσημαντικά γεγονότα, όπως ο Εθνικός Διχασμός, το Ανάθεμα του Βενιζέλου, η Μικρασιατική εκστρατεί ακι φυσικά η Μικρασιατική καταστροφή. Το καλοκαίρι διάβασα το συγκεκριμένο βιβλίο και χωρίς να καταβάλω καμιά προσπάθειαέγινα κάτοχος όλων αυτών των μυστικών κανόνω που μου έλειπαν. Διασκέδασα και έμαθα αυτά που ήθελα. Τώρα νιώθω ολοκληρωμένος. Τώρα μπορώ να αντιμετωπίσω από θέση ισχύος τους μαθητές μου.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 06/09/2010)

Ήμουν τυχερός που έπεσε στα χέρια μου το…

★ ★ ★ ★ ★

Ήμουν τυχερός που έπεσε στα χέρια μου το μυθιστόρημα αυτό. Πέρασα ένα μήνα κοντά στη θάλασσα και το απόλαυσα. Πιο πολύ με διασκέδαζε αυτό από το κύμα. Ένιωσα μια δυναμη μέσα μου Αναβαφτίστηκα σαν Έλληνας. Τόσο δυνατό και μεστό λόγο δεν είχα βρει πουθενά αλλού. Θυμήθηκα τον Καζαντζάκη, που διάβαζα παλιά. Θυμάμαι και τότε τη δύναμη που μου είχε δώσει. Τώρα που επέστρεψα στην Αθήνα, νιώθω ασφαλώς πιο έτοιμος να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που με περιμένουν. Το καλοκαιρινό ατσάλι και άνεμος με χαλύβδωσαν. Μου έδωσαν τη δική μου αιγίδα.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 09/09/2010)