Αρχιμήδης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αρχιμήδης

Η πολιορκία των Συρακουσών

Ελένη Νικολαΐδου

9.70€ -20% 7.76€

Στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. η σημαντικότερη ελληνική αποικία στη Σικελία, οι Συρακούσες, αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο κίνδυνο στην ιστορία τους: τους Ρωμαίους. Ο ρωμαϊκός στρατός, που μετρούσε μόνο νίκες, είχε κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Ιταλία και αργά ή γρήγορα τα ρωμαϊκά στρατεύματα θα έφταναν έξω από τα τείχη της πόλης και θα ζητούσαν την παράδοσή της. Πράγματι το 212 π.Χ. οι Ρωμαίοι με αρχηγό το Μάρκελλο έφτασαν με στρατό και στόλο έξω από τις Συρακούσες και τις περικύκλωσαν από ξηρά και από θάλασσα. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι θα κατακτούσαν εύκολα τις Συρακούσες. Δεν είχαν όμως υπολογίσει την παρουσία του Αρχιμήδη, του μεγάλου μαθηματικού, φυσικού, αστρονόμου και μηχανικού της αρχαιότητας. Ο Αρχιμήδης οργάνωσε την άμυνα της πόλης με μηχανήματα που πρώτη φορά έβλεπε το ανθρώπινο μάτι. Κάτοπτρα συγκέντρωναν τις ακτίνες του ήλιου και τις έριχναν πάνω στα ρωμαϊκά πλοία, αιωρούμενα δοκάρια και βέλη έπεφταν σαν βροχή πάνω στους Ρωμαίους, σιδερένιες δαγκάνες αναποδογύριζαν τα πλοία τους, καταπέλτες εκσφενδόνιζαν εναντίον τους τεράστιους βράχους και βαριές μπάλες από μολύβι. . . Το φρούριο των Συρακουσών φάνταζε σαν ένας τρομακτικός γίγαντας με εκατοντάδες πελώρια σιδερένια χέρια έτοιμα να ρίξουν ακόμη και τον ουρανό στα κεφάλια όποιων τολμούσαν να το πλησιάσουν.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Χρήστος Κάτσικας

Χρήστος Κάτσικας (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Χρήστος Κάτσικας γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1979-1983) και από το 1985 εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Είναι συντάκτης του περιοδικού "Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης", μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και εκπαιδευτικός συντάκτης της εφημερίδας "Τα Νέα". Είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο χώρο της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: - "Η ανισότητα στην ελληνική εκπαίδευση" Gutenbert 1994, 2000 (μαζί με τον Γ. Καββαδία) - "Η ελληνική εκπαίδευση στο ορίζοντα του 2000", Gutenberg 1996 (μαζί με τον Γ. Καββαδία). - "Δώδεκα μύθοι της εκπαίδευσης", Τα Τραμάκια 1997. - "Κρίση του σχολείου και εκπαιδευτική πολιτική", Gutenberg 1998 (μαζί με τον Γ. Καββαδία). - "Σχολείο, τάξη και ιδεολογία - Τα παραμύθια της σχολικής μας ζωής" Ελληνικά Γράμματα 1999 κ.ά.

Ελένη Νικολαΐδου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 1995 εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της ιστορίας των αρχαίων χρόνων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε ημερήσιες εφημερίδες και μόνιμος συνεργάτης της εκπαιδευτικής πύλης alfavita.gr Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά και είναι η συγγραφέας των βιβλίων "Αρχιμήδης, το θεϊκό μυαλό", "Αισχύλος, ο πατέρας της τραγωδίας", "Σοφοκλής, ο μεγάλος τραγικός", "Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα: Αθέατες πλευρές" κλπ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Κουφοβασίλης (Εικονογράφος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
47
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
0.49 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση