Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις

Βιογραφικό λεξικό αρχαίων ελλήνων: Από υστερομυκηναϊκή έως υστερογεωμετρική-πρώιμη αρχαϊκή περίοδο

Ζαχαροπούλου, Βασιλική

15.93€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789608462670

 • Κατηγορίες:

  Βιογραφίες , Δοκίμια

 • Εκδότης

  Φύλλα

Αρχαίοι Έλληνες! Οι `αιώνιοι κατακτητές` του πνεύματος και του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου. Άνθρωποι διορατικοί, έξυπνοι, περίεργοι για αναζήτηση, πειραματισμούς και γνώση.
Η σκεπτόμενη ανθρωπότητα ξανακοιτάζει τους πρώτους της δασκάλους, με έκπληξη, με θαυμασμό, με απορία για τα όσα πρωτοείδαν, πρωτοείπαν και πρωτοδημιούργησαν εκείνοι, και πάντα με την ιδέα πως κάτι έχει να διδαχθεί ακόμα.
Η κοσμοθέαση των αρχαίων Ελλήνων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί στις μέρες μας ολοένα και περισσότερους επιστήμονες, φιλοσόφους αλλά και απλούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί προσφιλή `ανάμνηση` κάποιων αρχαιολατρών, αλλά είναι κάτι ζωντανό που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο, είναι ένα πανανθρώπινο μέτρο, ένας παλμός, που δονεί διαφορετικά αυτόν που τον έχει μέσα του. Γιατί, δεν έχει σημασία η οποιαδήποτε αναφορά σ` έναν πολιτισμό, όσο έξοχος αυτός κι αν ήταν, εάν είναι κλειδωμένος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δεν έχει να πει τίποτε σήμερα, στον άνθρωπο της δικής μας εποχής. Μιλώντας συνεπώς για την Αρχαία Ελλάδα, δεν κάνουμε παρελθοντολογία, αλλά αναφερόμαστε δυναμικά στο παρόν και στο μέλλον. [...]
Γνωρίζοντας ότι η ενασχόληση με την αρχαιότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά πιστεύοντας ότι μπορούμε πολλά να μάθουμε από αυτήν, όχι σαν στείρα προγονολατρία, αλλά να μιμηθούμε την ελευθερία σκέψης και γνώμης, την περιέργεια, την έρευνα και κυρίως τη χαρά της ζωής, ξεκίνησα αυτό το έργο θέλοντας να μάθω, να συγκεντρώσω και να καταγράψω, τους πρωτοδημιουργούς Αρχαίους Έλληνες, τα επιτεύγματά τους, το περιβάλλον και τις συνθήκες που έδρασαν, βασιζόμενη σε υλικό τεκμηριωμένο από ιστορικές ή σύγχρονες πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα.
Έτσι δημιουργήθηκε ένα Βιογραφικό Λεξικό στο οποίο περιλαμβάνονται προσωπικότητες που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία της εξέλιξης του ανθρωπίνου πνεύματος, άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων, των τεχνών, από την Προϊστορική Εποχή έως και τον 6ο μ.Χ. αιώνα.
Οι βιογραφίες Επιστημόνων, Ποιητών, Συγγραφέων, Φιλοσόφων, Καλλιτεχνών, Αρχιτεκτόνων, Αγγειοπλαστών, Γλυπτών, Τεχνιτών, Μυθογράφων, Μουσικών, κ.τ.λ., παρατίθενται με χρονολογική σειρά, όσο αυτό είναι δυνατόν, από τις αρχαίες φιλολογικές μαρτυρίες, και από τα ανασκαφικά δεδομένα.
Συμπεριλαμβάνονται δε όχι μόνο γνωστά ονόματα αλλά και δημιουργοί άγνωστοι, στο ευρύ κοινό, που έχουν καταγραφεί από ελάχιστες πηγές και είναι γνώριμοι μόνο των αρχαιολόγων και των ιστορικών.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μέρος του βιογραφικού λεξικού με γενικό τίτλο: `Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις`, αναφέρεται στην Ομηρική (Υστερομυκηναϊκή), Πρωτογεωμετρική, Γεωμετρική και Υοτερογεωμετρική - Πρώιμη Αρχαϊκή Εποχή, και επιλέχθηκε να εκδοθεί πρώτο διότι οι παραπάνω περίοδοι αποτελούν τη μετάβαση από την Προϊστορία στην Ιστορία.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ζαχαροπούλου, Βασιλική (Συγγραφέας)

Η Βασιλική Ζαχαροπούλου γεννήθηκε στο Σταφιδόκαμπο Ηλείας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση σε ειδικότητες υγείας, ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην Προϊστορική Aρχαιολογία. Ασχολείται πολλά χρόνια με την έρευνα και μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας και έχει δημοσιεύσει μελέτες στην ετήσια ιστορική, λαογραφική και λογοτεχνική έκδοση "Ηλειακή πρωτοχρονιά - Ηλειακό πανόραμα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Έτος κυκλοφορίας:
2013
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.5 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση