Ανθρωπολογική θεωρία και εθνογραφία
zoom in

Η δεκαετία του 1980 καθιερώθηκε ως δεκαετία της Πολιτισμικής Κριτικής για την ανθρωπολογία και ο αντίκτυπός της ήταν μεγάλος. Το νέο στοιχείο που το ρεύμα αυτό επέβαλε και κατακύρωσε είναι η επίγνωση ότι στη μελέτη μιας κοινωνίας κάθε προσέγγιση είναι μερική και επομένως αναπόφευκτα μερική είναι και η γνώση που προκύπτει για τον συγκεκριμένο κάθε φορά «κόσμο». Με βάση αυτή την πεποίθηση, ο περιορισμός του εύρους της προσέγγισης καθώς και της κλίμακας της θεώρησης έδωσε έμφαση στα ιστορικά και πολιτικά συμφραζόμενα του μερικού, ανάγοντας έτσι τις «μερικές αλήθειες» σε μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπολογίας. Έτσι, η ανθρωπολογική θέαση, ενώ χάνει σε έκταση κερδίζει σε βάθος, σαν αυτή του εκτιμητή πολυτίμων λίθων ο οποίος βλέπει το αντικείμενο του μέσα από ειδικό φακό που του επιτρέπει την παρατήρηση από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δείγματα της ποικιλίας και του πολυσύνθετου μωσαϊκού που κατέληξε να είναι ο σύγχρονος ανθρωπολογικός λόγος αποτελούν και τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο. Η γεωγραφική εξάπλωση των εθνογραφικών παραδειγμάτων εκτείνεται από την Ισλανδία μέχρι τη Μαδαγασκάρη και τη Μελανησία, με ενδιάμεσους σταθμούς την Πολωνία και το Ιράν, αλλά με κεντρικό πυρήνα την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Μερικοί από τους σημαντικότερους σύγχρονους ανθρωπολόγους συμμετέχουν ο καθένας από τη σκοπιά του στην παραπέρα ανάπτυξη του παραπάνω προβληματισμού.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Συγγραφέας)

Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1988. Από το 1987 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμητρα Γκέφου - Μαδιανού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Adam Kuper

Adam Kuper (Συγγραφέας)

O Adam Kuper, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1941 και σπούδασε στα Πανεπιστήμια του Witwatersrand και του Cambridge. Έχει κάνει επιτόπια έρευνα στη Μποτσουάνα, την Ουγκάντα και τη Τζαμάικα, και στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται, εκτός από την εθνογραφία της Νότιας Αφρικής, η διανοητική ιστορία της ανθρωπολογίας και η συγγένεια. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα "Anthropologists and Anthropology: The Modern British School" (Routledge 1983, ελληνική έκδοση Καστανιώτης 1989), "The Chosen Primate: Human Nature and Cultural Diversity (Harvard University Press 1994), "Culture: The Anthropologist΄s Account" (Harvard University Press1999). υπήρξε δε συνεπιμελητής, μαζί με την Jessica Kuper, της Social Science Encyclopedia (Routledge 1985). Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνικών Ανθρωπολόγων, υπήρξε επί πολλά χρόνια εκδότης του περιοδικού Current Anthropology.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael Herzfeld (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Μπακαλάκη (Συγγραφέας)

Η Αλεξάνδρα Μπακαλάκη σπούδασε Κοινωνιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στις Η.Π.Α. Διδάσκει στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά έργα: "Ανθρωπολογία, γυναίκες και φύλο" (επιμ.) Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 1994· "Locked into Security, Keyed into Modernity: The Selection of Burglaries as source of risk in Greece", Ethnos 68: 209-229, 2003.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Peter Loizos (Συγγραφέας)

O Peter Loizos είναι ιρλανδικής και ελληνοκυπριακής καταγωγής. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ για την τηλεόραση του BBC. Από το 1969 διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο London School of Economics. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της ανθρωπολογικής επιθεώρησης Man. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για την ανθρωπολογία και για τη σχέση της με την εικόνα και την επικοινωνία. Εκτός από τις μελέτες του για το Αργάκι της Κύπρου, έχει αρθρογραφήσει στον βρετανικό τύπο και έχει μιλήσει στην World Service του BBC για το κυπριακό ζήτημα και τα προβλήματα των προσφύγων. Έχει επίσης πραγματοποιήσει δύο εθνογραφικά ντοκυμαντέρ σχετικά με την Κύπρο: Life chances: Four families in a changing cypriot village και Sophia΄ s people: Eventual lives. Έργα του είναι: The greek gift: Politics in a cypriot village (1975), The heart grown bitter. A chronicle of cypriot war refugees (1981), Contested identities: Gender and kinship in modern Greece (επιμ. με τον Ε. Παπαταξιάρχη, 1991), Innovation in ethnographic film: from innocence to self-conciousness, 1955-1985 κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου (Συγγραφέας)

Η Ελεωνόρα Σκουτέρη Διδασκάλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιστορίας αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Maurice Bloch (Συγγραφέας)

Ο Maurice Bloch σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στα Πανεπιστήμια London School of Economics και Cambridge της Αγγλίας. Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο London School of Economics. Έχει δημοσιεύσει σημαντικά έργα για τις τελετουργίες και τη σχέση τους με την ιστορία, για τη σχέση ανθρωπολογίας και μαρξισμού, καθώς και για γνωσιακή ανθρωπολογία. Κυριότερα έργα του: "Placing the Dead: Tombs, Ancestral Villages, and Kinship Organization in Madagascar" (1971), "Political Language, Oratory and Traditional Society" (επιμ.) (1975), "Marxist Analyses and Social Anthropology" (επιμ), (1975), (με τον J. Parry): "Death and Regeneration of Life" (1982) & "Money and the Morality of Exchange" (1989), "Marxism and Anthropology" (1983), "From Blessing to Violence: History and Ideology in the Circumcision Ritual of the Merina of Madagascar" (1986), "Ritual, History and Power - Selected Papers in Anthropology" (1989), "Prey into Hunter: The Politics of Religious Experience" (1992).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Henk Driessen (Συγγραφέας)

Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nijmegen, στην Ολλανδία. Έχει κάνει επιτόπια εθνογραφική έρευνα στην Ισπανία και στο Μαρόκο. Κυριότερα έργα του: "On the Spanish-Moroccan Frontier: A Study of Ritual, Power and Ethnicity" (1992), "The Politics of Ethnographic Reading and Writing: Comfrontations of Western and Indigenous Views" (επιμ.) (1993).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael M. J. Fischer (Συγγραφέας)

Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Massachusetts Institute of Technology (Μ.Ι.Τ.) των Η.Π.Α. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Rice και είναι ένας από τους πρωτεργάτες του ρεύματος της Πολιτισμικής Κριτικής. Κυριότερα έργα του: "Iran: From Religious Dispute to Revolution" (1980), (με τον George Marcus) "Anthropology as Cultural Critique" (1986). Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την ερμηνευτική ανθρωπολογία, τον εθνοτισμό και την οπτική ανθρωπολογία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Kirsten Hastrup (Συγγραφέας)

Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και της Οξφόρδης. Είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και Διευθύνει το Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Δανίας. Έχει γράψει μια σειρά έργων για την Ισλανδία, όπου πραγματοποίησε μακροχρόνια επιτόπια εθνογραφική έρευνα. Κυριότερα έργα της: "Nature and Policy in Ireland 1400-1800: An Anthropological Analysis of History and Mentality" (1990), "Other Histories" (επιμ.), (1992), (με τον Peter Hervik) "Social Experience and Anthropological Knowledge" (1994), "A Passage to Anthropology: Between Experience and Theory" (1995) και (με την Karen Fog Olwig) "Sitting Culture: The Shifting Antrhopological Object" (1997). Έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα πάνω σε θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

A. Μαρίνα Ιωσηφίδου (Συγγραφέας)

Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Chicago και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London School of Economics). Δίδαξε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1991, αρχικά στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και στη συνέχεια στο Τμήμα Ψυχολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω σε θέματα θρησκείας, κοινωνικού φύλου και συμβολικών συστημάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

George E. Marcus (Συγγραφέας)

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Yale και Ανθρωπολογία στα Πανεπιστήμια Cambridge και Harvard των Η.Π.Α. Από το 1975 διδάσκει Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Rice και από το 1980 ως εκλεγμένος Καθηγητής είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Είναι ένας από τους κύριους πρωτεργάτες του ρεύματος της Πολιτισμικής Κριτικής και έχει δημοσιεύσει σημαντικά κείμενα για το θέμα αυτό. Κυριότερα έργα του: (με τον Michael Fischer) "Anthropology as Cultural Critique" (1986), (με τον James Clifford) "Writing Culture: The Poetics and Politics of Ethnography" (1986) και (με τον Peter Dobkin Hall) "Lives in Trust: The Fortunes of Dynastic Families in Late Twentieth Century America" (1992). Είναι ο διευθυντής του περιοδικού "Cultural Anthropology".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δήμητρα Γκέφου - Μαδιανού (Επιμέλεια)


Δήμητρα Γκέφου - Μαδιανού (Υπεύθυνος Σειράς)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
673
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
1.004 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση