Η φύση των κομματιών: σκάκι
zoom in

Ένα σύγχρονο βοήθημα στρατηγικής στο σκάκι. Περιέχει, όχι μόνο κλασικές παρτίδες από την ιστορία των παγκόσμιων πρωταθλημάτων του 20ου αιώνα, αλλά είναι εμπλουτισμένο και με παρτίδες από τα σύγχρονα μεγάλα τουρνουά. Ο τρόπος ταξινόμησης της ύλης συνιστά μια διαφορετική προσέγγιση, μια γνωριμία με τη συμπεριφορά κάθε κομματιού ξεχωριστά. Δίνεται έμφαση στην κρίση-εκτίμηση των θέσεων, με αποφυγή τόσο της άσκοπης φλυαρίας όσο και της εξαντλητικής ανάλυσης βαριαντών, αφού για το σκοπό αυτό υπάρχουν σήμερα οι υπολογιστές με τα ισχυρά προγράμματά τους.

Από τη μια, ο προπονητής, χρησιμοποιώντας το βιβλίο, θα αποφύγει την αμηχανία της συλλογής τυπικών παραδειγμάτων, ενώ παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να προσφέρει στους νεαρούς προχωρημένους μαθητές του την απαραίτητη σκακιστική παιδεία. Από την άλλη, οι μαθητές, μέσα από την περιδιάβαση στα παγκόσμια πρωταθλήματα και τη συνομιλία με τους μεγάλους της σκακιστικής ιστορίας, θα μυηθούν στην κουλτούρα του αθλήματος , αφού σε αρκετές περιπτώσεις παρατίθενται αυτούσια τα σχόλια των κορυφαίων πρωταθλητών με τον αποκαλυπτικό τρόπο σκέψης τους.

Κωνσταντίνος Τρουπής

Κωνσταντίνος Τρουπής (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Τρουπής γεννήθηκε το 1964 στη Δυτική Αχαΐα, όπου και έζησε ως τα δεκαοχτώ του. Σπούδασε παιδαγωγικά και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολείται με το αγωνιστικό σκάκι, στην αρχή ως αθλητής και από το 1999 και ως προπονητής. Από το 1997 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των σκακιστών της FIDE με διεθνή βαθμό αξιολόγησης (ανώτερο elo 2130), ενώ ως προπονητής έχει τον τίτλο του FIDE INSTRUCTOR. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή τουρνουά. Επί τρία σχολικά έτη δίδαξε σκάκι στην απογευματινή ζώνη του 89ου Πιλοτικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Στα πλαίσια της διδασκαλίας του νέου αντικειμένου διοργάνωσε εσωτερικά πρωταθλήματα, αγώνες σιμουλτανέ με την παρουσία στο σχολείο ισχυρών Ελλήνων πρωταθλητών, ενώ οι επιλεγμένοι σκακιστές-μαθητές είχαν αξιοσημείωτη παρουσία στα σχολικά πρωταθλήματα της Αττικής. Για πρώτη φορά το σκάκι παρουσιάστηκε ως νέο αντικείμενο διδασκαλίας σε ημερίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου τον Ιούνιο του 2002. Επί μια πενταετία εργάστηκε στα ελληνικά σχολεία του Βελγίου και παράλληλα δίδαξε σκάκι στο ευρωπαϊκό σχολείο των Βρυξελλών. Αγωνίστηκε ως "κοινοτικός" στα σκακιστικά πρωταθλήματα της χώρας αυτής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
303
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.66 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση