Ονειροπολώντας με αφορμή αινιγματικές ζωγραφιές
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ονειροπολώντας με αφορμή αινιγματικές ζωγραφιές

Henri Michaux

14.20€ -27% 10.37€
Υποδεχτείτε το κοινότοπο. Αυτό προπάντων έχει το χρέος να επιστρέψει. Τίποτα δεν μπορεί να στηρίξει το ανοίκειο όσο το κοινότοπο. Οι πίνακες του Ρ.Μ., που χρησίμεψαν εδώ κατά κάποιο τρόπο σαν «ερεθίσματα για διαλογισμό», γενικά προσφέρονται για ονειροπολήσεις... και αμηχανία. Ήθελα κυρίως να μάθω πού θα με οδηγούσαν αυτοί οι πίνακες, πώς θα με κουβαλούσαν, πώς θα μου αντιστέκονταν, ποιες επιθυμίες θα ξυπνούσαν μέσα μου, ποιες σκέψεις, ποιες θα ήταν οι απαντήσεις μου στις σφίγγες και ποιες οι συναντήσεις, ποιες οι αρνήσεις μου να συναντηθώ. [...] Για μένα, το εγχείρημα είχε τελειώσει: να εισχωρήσω στο άγνωστο. Ήταν σαν να είχα προσπαθήσει να μπω στη γραφή κάποιου ξένου ανθρώπου, εκεί όπου με ελάχιστα σημεία αναφοράς κι όλα της ίδιας τάξης, παύοντας την κριτική όσο και την επιδοκιμασία, εγκαταλείπεσαι χωρίς αντίσταση σε μια ζωή απροσδόκητη, σε μια ετερότητα που λιώνει. (Henri Michaux) Το ερώτημα στο οποίο απαντά αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι: τι κάνουμε για να προχωρήσουμε βαθύτερα, όταν ένας πίνακας, που μας κινεί καταρχάς το ενδιαφέρον, αντιστέκεται στην προσέγγιση μετά την πρώτη ευφρόσυνη ματιά; Ο Ανρί Μισώ (1899-1984) στα δύο σύντομα κείμενα που συνοδεύουν, σαν πρόλογος κι επίλογος, τις διαδρομές του μέσα στους πίνακες του «Ρ.Μ.», δηλαδή του Ρενέ Μαγκρίτ αποκαλύπτει τα πολύτιμα μυστικά του εγχειρήματός του: «Χρησιμοποιώ τους πίνακες για να στοχαστώ», λέει. «Για να νικήσω την τεμπελιά μου όταν δέχομαι τις ποικίλες, ακαθόριστες εντυπώσεις ενός πίνακα και να μη βιάζομαι να φύγω μακριά από τα στοιχεία που αρχίζουν να διακρίνονται και να με καθοδηγούν μακρύτερα, με βοηθούν οι λέξεις του γραψίματος». Ο Ρενέ Μαγκρίτ, πηγή έμπνευσης αυτού του βιβλίου, κατονομάζεται μόνο στο τέλος της διαδρομής του ποιητή στον κόσμο των πινάκων και του μυστηρίου που καλλιέργησε ο Βέλγος υπερρεαλιστής ζωγράφος με το αναγνωρίσιμο σήμερα διεθνώς έργο του που έχει κατακτήσει την καθημερινή κουλτούρα. Την έκδοση συνοδεύουν 36 έγχρωμες εικόνες αναπαραγωγές έργων του Μαγκρίτ.
Μπίλη Βέμη

Μπίλη Βέμη (Μεταφραστής)

Η Μπίλη ήταν μία εξαιρετική προσωπικότητα, ποιήτρια και μεταφράστρια λογοτεχνικών κειμένων, επιστήμων με ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο. Ήταν αφοσιωμένη στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που είχαν την τύχη να συμμετέχουν στα μαθήματά της και να εμπνέονται από αυτήν ως προς ζητήματα που αφορούν την αρχαιολογία, την ιστορική εκπαίδευση αλλά και την αξιοποίηση και προστασία της μουσειακής και ευρύτερης πολιτισμικής κληρονομιάς.

 

Η Μπίλη ήταν κυρίως ένας ιδιαίτερα αξιόλογος, διακριτικός και ευγενής άνθρωπος, με όραμα και πείσμα για τη ζωή, με βαθιά γνώση και πλούσια συναισθηματικά και διανοητικά αποθέματα που την καθιστούσαν μία εξαιρετικά καλή και πολύτιμη φίλη.

 

Η Μπίλη Βέμη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτώντας ταυτόχρονα στην Ανωτέρα Σχολή Ξεναγών του Ε.Ο.Τ. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου ειδικεύτηκε στη βυζαντινή Αρχαιολογία και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Η Μπίλη εμπιστεύτηκε το Καλειδοσκόπιο στα πρώτα του βήματα και μας έδωσε το υλικό που δούλευε χρόνια, με θέμα την τεχνολογία της γραφής. Ήταν ένα πολύτεχνο πρόγραμμα, μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρόταση με τίτλο «Πάνω σε τι και με τι» που ξεκίνησε πειραματικά το 1995  και υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ, σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, στο Ελευθέριο Κορδελιό και στη Μενεμένη. Από αυτό το υλικό γεννήθηκε «Το κουτί της γραφής» που στα χρόνια που ακολούθησαν χρησιμοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και σε τάξεις υποδοχής παλλινοστούντων.

Θα τη θυμόμαστε πάντα, να σκύβει πάνω από ένα νηπιαγωγάκι για να το βοηθήσει να πιάσει το καλάμι, να μιλά παθιασμένα σε εκπαιδευτικούς για τη σημασία της βιωματικής μάθησης, να απαγγέλει με αίσθημα τα λόγια του αγαπημένου της Τσάι Λουέν. Η Μπίλη πίστευε πως τα καλά παραμύθια και οι καλές ιστορίες δεν χάνουν ποτέ τη μαγεία τους και μπορούν να προσφέρουν στιγμές γνήσιας επικοινωνίας σε κάθε ομάδα, σε κάθε ηλικία.

 

Θα μας λείψουν η ζεστασιά της και η παθιασμένη της αφοσοίωση στα γράμματα.


Henri Michaux

Henri Michaux (Συγγραφέας)

Ο Ανρί Μισώ γεννήθηκε το 1899 στη Ναμύρ, στις Αρδέννες, Γαλλία. Διέκοψε τις σπουδές του στην ιατρική, για να μπαρκάρει σαν ναύτης. Το 1921 βρίσκεται έτσι στη Μασσαλία. Μα ο παροπλισμός των πλοίων, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τη θάλασσα και να κάνει διάφορα επαγγέλματα. Το 1922, μετά από ένα στοίχημα, αρχίζει να γράφει. Έχει ήδη δημοσιεύσει σημαντικό έργο όταν ο Αντρέ Ζιντ τον αποκαλύπτει σε μία διάσημη διάλεξή του: Ας ανακαλύψουμε τον Ανρί Μισώ. Τα κείμενά του, συγγενικά με τον υπερρεαλισμό, και ταυτόχρονα απολύτως ιδιαίτερα, είναι ποιήματα, περιγραφές φανταστικών κόσμων, καταγραφές ονείρων, εξερεύνηση κόσμων του απείρου δημιουργημένου από τα παραισθησιογόνα. Ο Ανρί Μισώ υπήρξε και σπουδαίος ζωγράφος, δουλεύοντας κυρίως με τη σινική μελάνη και επηρεασμένος από τα κινέζικα ιδεογράμματα. Πέθανε στο Παρίσι το 1984.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
106
Διαστάσεις:
20χ12
Βάρος:
0.194 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση