«707 καρκινικές φράσεις. Ένα παιχνίδι λέξεων»

της Σοφίας Σταμπολίτη

Βρήκα ένα βιβλίο που διαβάζεται από την αρχή μέχρι το τέλος αλλά κι από το τέλος ως την αρχή. Κι είναι και στις δύο αναγνώσεις του το ίδιο έξυπνο, το ίδιο παιχνιδιάρικο, το ίδιο απολαυστικό, το ίδιο αποκαλυπτικό, το ίδιο χρήσιμο. Είτε έτσι το διαβάσεις είτε αλλιώς, σε μαγνητίζει, σε αιφνιδιάζει, σε μορφώνει, σε εντυπωσιάζει. Κι όχι μόνο γιατί είναι μοναδικό στο είδος του: Ένα βιβλίο που περιέχει λέξεις και φράσεις που... διαβάζονται το ίδιο και ανάποδα!

Η ίδια η σύλληψη της ιδέας είναι ευφάνταστη, αν όχι ιδιοφυής. Πρέπει να ταλαιπωρήθηκε πολύ η συγγραφέας του, Σοφία Σταμπολίτη, μέχρι να ολοκληρώσει τη συλλογή δικών της αυτοσχέδιων φράσεων που φιλοξενούνται στις σελίδες του βιβλίου της. Και μάλλον επέλεξε τελικά τα πιο πετυχημένα της δημιουργήματα, για να εντάξει στο πόνημά της. Ο τίτλος άλλωστε είναι αποκαλυπτικός: «707 καρκινικές φράσεις. Ένα παιχνίδι λέξεων».

Καρκινικές (λόγω του καρκίνου-κάβουρα) λέγονται αυτές οι -και παλίνδρομες λεγόμενες- φράσεις. Το 707 είναι σαφώς επιλεγμένο ως νούμερο... καρκινικό. Το δε βιβλίο δεν είναι παρά ένα πραγματικό παιχνίδι. Που δεν παιδεύει μόνο, αλλά και εκπαιδεύει. Χάρη στην εξαντλητική έρευνα του Νικόλα Μάντζαρη, που έχει γράψει μια αυστηρά τεκμηριωμένη εισαγωγή, ο αναγνώστης μαθαίνει την ιστορία των καρκινικών επιγραφών, τη θέση τους στα μαθηματικά, στη μουσική, στις διάφορες γλώσσες.

Ανάμεσα, εξάλλου, στα χρήσιμα κείμενα και στις καρκινικές εκφράσεις κάθε είδους, παρεμβάλλονται σκίτσα που επιτυγχάνουν το διπλό τους στόχο: Εικονογραφούν εύστοχα κάποια καρκινήματα και εμπλουτίζουν ευχάριστα το 120 σελίδων βιβλίο. Εύγε στην εικαστικό Σοφία Τζήμα και τους υπόλοιπους σκιτσογράφους.

Το μέγιστο εύγε ανήκει στον εκδοτικό οίκο που υποστήριξε τους δημιουργούς του βιβλίου. Επένδυσε σε μια ιδέα και δυο ανθρώπους (τη Σοφία και το Νικόλα), που κάποιοι άλλοι τους απέρριψαν, άλλοι κομψά κι άλλοι όχι και τόσο. Σ' αυτή την εμπειρία είναι αφιερωμένο και ένα απολαυστικό δισέλιδο μέσα στο βιβλίο («Βόλτα στους εκδοτικούς οίκους») που είναι έξυπνα γραμμένο κι αυτό, όσο και όλο το υπόλοιπο.

Εκδόσεις CaptainBook, συγχαρητήρια, Σοφία Σταμπολίτη καλοτάξιδη στο χώρο των εκδόσεων -θα την ξαναδούμε στα ελληνικά γράμματα τη δημιουργό, στοιχηματίζω!-όσο για σας υποψήφιοι αναγνώστες: καλοδιάβαστο. Δεν είναι και λίγο να βρείτε σε μια καλαίσθητη έκδοση 707 λόγους να εκπλαγείτε. Χαρείτε το και χαρίστε το. Το Αξίζει!

 

Πέτρος Ψωμάς, εκπαιδευτικός-συγγραφέας