Το κοιμητήριο της Πράγας

του Umberto Eco

Δύσκολο αλλά μην το αγνοήσετε. \"Κεντρικός ήρωας είναι ο πλαστογράφος και μυστικός πράκτορας Σιμόνε Σιμονίνι που, ηλικιωμένος πια, ζει στο διαμέρισμά του πάνω από το παλαιοπωλείο που χρησιμοποιεί ως προκάλυψη στο Παρίσι το 1897. Είναι τότε που αρχίζει να κρατάει σημειώσεις για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του. Ελπίζει πως έτσι θα μπορέσει να θυμηθεί κάποια από αυτά που η αμνησία έχει σβήσει από το νου του. Ενας δεύτερος ήρωας, ο αβάς Ντάλα Πίκολα, που ο Σιμονίνι φαίνεται πως δεν γνωρίζει, ασχέτως αν ζει σ ένα διαμέρισμα πλάι στο δικό του, παρεμβαίνει μυστηριωδώς στις σημειώσεις του, αφού φαίνεται πως γνωρίζει καλά τα της ζωής του. Στο τέλος θα αποδειχτεί πως πρόκειται για μια κλασική περίπτωση διχασμού προσωπικότητας\".

Την περίληψη τη δανείστηκα από φίλο μου, γιατί είναι τόσο πολυεπίπεδο το κείμενο, τόσο έντονες οι παρεκβάσεις για την ιστορία της Γαλλίας και της Ιταλίας, την ύπνωση, τους μασόνους, τους Εβραίους, τα Πρωτόκολλα της Σιών κλπ. που ο αναγνώστης χάνει την μπάλα. Αν και δεν πήδηξα πολλές σελίδες, όπως έκανα στο Όνομα του ρόδου, που από το ξεφύλλισμα το βιβλίο κατήντησε ανεμιστήρας (αν και μπορώ να υποστηρίξω πιο έντονα από το Κοιμητήριο ότι μου άρεσε), όσο μπορούσα έμεινα συγκεντρωμένος στην ιστορία. Σε γενικές γραμμές η ιστορία είναι αυτή που ανέφερα ανωτέρω και στο μεταξύ διαβάζουμε (πάρα) πολλά για την Ιταλία και τη Γαλλία, νιώθουμε το δεισιδαιμονικό κλίμα της εποχής του 19ου αιώνα, συναντάμε τον Ναπολέοντα, τον Γαριβάλδι, τον Δουμά και τον Φρόιντ, αργότερα τον Ζολά και την περιβόητη περιπέτεια του εβραίου Ντρέιφους. Δεν μπορώ να ξεκαθαρίσω ότι μου άρεσε ή δεν μου άρεσε, θα πω το εξής μόνο: είναι Έκο, είναι δύσκολο, έχει πλούτο πληροφοριών, δεν θα το έγραφε ο καθένας, το συνιστώ μόνο σε όσους έχουν διαβάσει Έκο. Όλο και κάτι θα βρείτε να σας κρατήσει, εμένα με κράτησε η \"κατασκοπία\", που ο ήρωας είναι διπλός κατάσκοπος και όταν αποκαλύπτεται μεταβαίνει στη Γαλλία όπου συνεχίζει τη δράση του. Σιγά σιγά άρχισε να ξετυλίγεται και η ιστορία της δεύτερης προσωπικότητας και με τη βοήθεια του Αφηγητή (χάρη στον οποίο διαβάζουμε σε πολλά σημεία την ιστορία σαν αφήγηση συμβάντων και όχι σαν καταγραφή τους) τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Για όσους λάτρεψαν την ιστορία (story) αλλα μπερδεύτηκαν με την πλοκή (plot) στο τέλος έχουμε χρονολογικό πίνακα των γεγονότων που εξιστορούνται παράλληλα με τις σελίδες του βιβλίου στις οποίες αναφέρεται αυτό το γεγονός. Καλή επιτυχία!

Για τα Πρωτόκολλα της Σιών βλέπε εισαγωγικά εδώ:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1_%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B2%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BD_(%CE%A3%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD)_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B9%CF%8E%CE%BD

Πάνος Τουρλής