Κουράγιο

του Αλέξη Κυριτσόπουλου

Ένα λιοντάρι που δούλευε σε τσίρκο έχασε ξαφνικά το κουράγιο του κι αναγκάστηκε να φύγει, με αποτέλεσμα να περιπλανιέται στην πόλη. Τι του συνέβη; Πού θα βρει το χαμένο του κουράγιο; Ποιος θα τον βοηθήσει σε αυτό;

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Αλέξης Κυριτσόπουλος γράφει και εικονογραφεί μια τρυφερή ιστορία για παιδιά από 4 ετών και πάνω που επικεντρώνεται στην αυτοπεποίθηση και τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας αλλά βγαίνει μόνο όταν δεν το περιμένουμε. Το λιοντάρι συναντά πρόσφυγες, πυροσβέστες, ταξιδεύει ως τη ζούγκλα, ζει διάφορα γεγονότα που τον αποκαρδιώνουν όλο και περισσότερο. Ώσπου ένα βράδυ γίνεται η μεγάλη ανατροπή. Το κείμενο έχει λίγες αλλά προσεγμένες λέξεις, κατανοητές για τα μικρά παιδιά και ταυτόχρονα γεμάτες νοήματα και συναισθήματα. Η ολοσέλιδη εικονογράφηση είναι ένα χάρμα. Νερομπογιές και πενάκι, ζωηρά χρώματα, υπέροχες αφαιρετικές λεπτομέρειες που δίνουν ένα απόλυτα προσωπικό ύφος και στυλ, συνοδεύουν τα κείμενα.

«Κουράγιο» παροτρύνει ο Αλέξης Κυριτσόπουλος τα μικρά παιδιά να αποκτήσουν, δύναμη και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ώστε να τα βγάλουν πέρα στις δύσκολες στιγμές. Το λιοντάρι και οι περιπέτειές του είναι ο ιδανικός σύντροφος και φίλος στο δύσκολο αλλά και συναρπαστικό ταξίδι της αυτοεκτίμησης.

Πάνος Τουρλής