Μικρές ιστορίες μεγάλα διδάγματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μικρές ιστορίες μεγάλα διδάγματα

Από τους μύθους του Αισώπου

Αίσωπος

13.78€ -10% 12.40€

Οι μύθοι του Αισώπου είχαν χρησιμοποιηθεί πολύ νωρίς για παιδαγωγικούς σκοπούς από τους αρχαίους Έλληνες και πιστεύεται ότι από την κλασική εποχή οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν συμπεριλάβει μύθους του σε αναγνωστικά βιβλία τους. Την παιδαγωγική αξία των Αισώπειων Μύθων αναγνώρισε πρώτος ο μέγιστος των ελλήνων σοφών, ο Σωκράτης, ο οποίος μάλιστα, στο δεσμωτήριό του, προσάρμοσε σε στίχους μερικούς μύθους που θυμόταν. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν επισημάνει ότι με αλληγορικές και συμβολικές διηγήσεις, όπου πρωταγωνιστούσαν ζώα, ήταν πιο εύκολο να διδάξουν στα παιδιά, φυσικά και αβίαστα, αρετές, ηθικές και κοινωνικές αξίες και να επικρίνουν ανθρώπινες κακίες. Το λιοντάρι στους μύθους εκφράζει τη μεγαλειότητα του ζωικού βασιλείου. Η αλεπού είναι σύμβολο πονηριάς και δολιότητας. Το μυρμήγκι συμβολίζει την εργατικότητα. Το αρνάκι είναι το απονήρευτο θύμα. (...)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μιχάλης Κ. Τσώλης

Μιχάλης Κ. Τσώλης (Διασκευαστής)

Ο Μιχάλης Κ. Τσώλης γεννήθηκε στο χωριό Παπαδάτες Λάκκας Σουλίου της Πρέβεζας. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών. Εργάστηκε, επί σειρά ετών, ως συντάκτης στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Συνεργάσθηκε ειδικότερα με περιοδικά, όπως: "Ιστορία Εικονογραφημένη", "Εικόνες", "Γονείς", "Τηλέραμα" και άλλα, ως συντάκτης-συγγραφέας θεμάτων παιδαγωγικών, ιστορικών, θρησκευτικών και λαογραφικών. Είναι συγγραφέας βιβλίων, όπως: "Γιορτές της Ρωμηοσύνης", "Λουλούδια κι Αγκάθια", και άλλων που αναφέρονται σε Νεομάρτυρες.

Ράνια Καπελιάρη

Ράνια Καπελιάρη (Εικονογράφος)

Η Ράνια Καπελιάρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική αλλά και ψηφιδωτό στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, μελέτησε την μνημειακή τέχνη της Μεσογείου στην Αρχαιολογική Σχολή Καΐρου με υποτροφία της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, καθώς και τις τεχνικές φωτομεταφοράς στη χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με υποτροφία του ΙΚΥ. Φοίτησε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.

Αίσωπος

Αίσωπος (Συγγραφέας)

Αίσωπος (625-560 π.Χ). Γεννήθηκε στο Αμόριο της Φρυγίας, και πέθανε στους Δελφούς, όπου είχε σταλεί από το Βασιλιά Κροίσο, γα να λάβει χρησμό του Δελφικού μαντείου, αλλά κατηγορήθηκε εκεί για ιεροσυλία και καταδικάσθηκε σε θάνατο από ιεροδικαστές. Γκρεμίσθηκε δε από την κορυφή του Παρνασσού. Ο Αίσωπος είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, αναμφισβήτητος πατέρας του αρχαίου μύθου. Τη βιογραφία του τη συνέγραψε τον 14ο μ.Χ. αιώνα ο μοναχός Μάξιμος Πλανούδης και περιέχονται σε αυτή ένα σωρό ανέκδοτα γα τη ζωή και την εν γένει δράση του. Θεωρείται επίσης σαν ο κορυφαίος της λεγόμενης "διδακτικής μυθολογίας". Οι μύθοι του έχουν συγκεντρωθεί σε "Συλλογή Αισώπειων μύθων" και πρωταγωνιστές σε αυτούς είναι, κατά το πλείστον, ορισμένα ζώα, όπως η αλεπού, το λιοντάρι, το ελάφι κ.ά. Είναι δε αυτοί μικρά οικιακά αφηγήματα, διατυπωμένα με μεγάλη συντομία. Ο χαρακτήρας τους είναι ηθικοδιδακτικός, συμβολικός και αλληγορικός. Ο Αίσωπος ήταν ταπεινής καταγωγής και τέρας ασχήμιας αλλά, παράλληλα ήταν ευφυέστατος. Παρά το ότι, όσο ζούσε, ήταν δούλος, οι Αθηναίοι του έστησαν αργότερα ανδριάντα, για να δείξουν έτσι ότι κάθε άνθρωπος αξίας, πρέπει, ανεξάρτητα από την καταγωγή του να τιμάται.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
108
Διαστάσεις:
25x17
Βάρος:
0.458 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση