Γράψε σβήσε
zoom in
10.95€ -10% 9.86€

 

Η συγγραφή είναι στη βάση της μια μοναχική διαδικασία. Πώς μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει ομαδική συγγραφική δουλειά; Στη "Γομολάστιχα" το προσπαθήσαμε.

Ο πειραματισμός μας ξεκίνησε το 2008. Αν και όλοι ήδη γράφαμε μικρά και μεγαλύτερα πεζά κείμενα, θέλαμε να κουβεντιάσουμε και να μοιραστούμε τη μικρή πείρα που είχαμε αποκτήσει γράφοντας. Αυτό θα μας βοηθούσε να αναβαθμίσουμε τα κείμενά μας.

Δεν υπήρχε η δυνατότητα να έχουμε έναν δάσκαλο γραφής, αν και πολλοί από εμάς είχαν ήδη παρακολουθήσει αξιόλογα μαθήματα δημιουργικής γραφής. Δοκιμάσαμε, λοιπόν, κάτι άλλο, χωρίς προηγούμενο, απ΄ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε: Τα γραπτά μας, αποτέλεσμα δουλειάς μοναχικής φυσικά, τα εκθέταμε για σχολιασμό και διόρθωση στη μικρή μας ομάδα, που σιγά σιγά αυξήθηκε και αριθμεί σήμερα οκτώ μέλη. Το κάθε γραπτό ήταν στη διάθεση των υπολοίπων, συχνά γινόταν αντικείμενο ανελέητης κριτικής και πολλές φορές άλλαζε συθέμελα. Μας πονούσε η κριτική, έπρεπε να σβήνουμε περισσότερο παρά να γράφουμε, πολύ συχνά να πετάμε κομμάτια που αγαπούσαμε· οι ιδέες μας μετασχηματίζονταν μέσα από τη συζήτηση και τις δοκιμασίες της. Δεν είναι τυχαίο που βαφτίσαμε την ομάδα μας "Γομολάστιχα".

Και δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος από εμάς, αγανακτισμένος από τις συνεχείς διορθώσεις, γύριζε και έλεγε: "Αμάν πια! Μου πήδηξες την ιδέα!".

Και είμαστε κι οι οκτώ άνθρωποι πηγμένοι στην καθημερινότητα, με έρωτες, δουλειές, οικογένειες, παιδιά, σκυλιά, γατιά, φίλους και φυσικά οικονομικές σκοτούρες. Αυτό που μας ενώνει είναι πως πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να θυσιάζουμε χρόνο και φαιά ουσία για να ασχολούμαστε ο ένας με τα κείμενα του άλλου και να συναντιόμαστε δύο φορές το μήνα για μαραθώνιους συζήτησης επί των κειμένων. Με τα χρόνια, γίναμε και φίλοι πολύτιμοι, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε την άτεγκτη κριτική για τα κείμενα της ομάδας. Έτσι, έχουμε εξασφαλισμένο ένα λιλιπούτειο αλλά απαιτητικό αναγνωστικό κοινό.

Τα καλύτερα από τα κείμενά μας αποφασίσαμε να τα εκδώσουμε κι έτσι φτάσαμε στη συλλογή που κρατάτε στα χέρια σας. Αποτελείται από είκοσι ένα διηγήματα με κοινό χαρακτηριστικό το ότι είναι όλα τους δουλεμένα μέσα στην ομάδα μας. Καλή ανάγνωση!

Την ομάδα Γομολάστιχα αποτελούν οι: Γιούλη Αναστασοπούλου, Μανώλης Βελισκάκης, Π. Μ. Ζερβός, Κατερίνα Κορομπίλη, Αγγελική Μαρίνου, Νίκος Ξένιος, Σοφοκλής Ρόκος, Ελένη Χριστοφοράτου.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Π. Μ. Ζερβός (Συγγραφέας)

Ο Π. Μ. Ζερβός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στον Πειραιά. Γράφει πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια. Κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Κορομπίλη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ξένιος

Νίκος Ξένιος (Συγγραφέας)

Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 1986 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές με τον Κορνήλιο Καστοριάδη στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Ως διδάκτορας της Πολιτικής Φιλοσοφίας δημοσίευσε μελέτες και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Συνεργάστηκε στο "Λεξικό θεατρικών όρων" (Κοάν) και στην "Ισπανική Γραμματική" του Στ. Ροδαρέλλη (Ίασπις) και συμμετείχε στον τόμο "Greek magic" (Routledge). Διδάσκει στο Μουσικό Λύκειο Αλίμου. Συνεργάζεται με το περιοδικό "Αρχαιολογία και Τέχνες" και την "Bookpress", εκτάκτως δε και με τα περιοδικά "Ιστός", "Οδός Πανός", "Δέ(κατα)", "Athens Review of Βooks", "Ποιητική" και "Ουτοπία". Έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων "Το άχτι" (Φαρφουλάς, 2011) και τις νουβέλες "Ένα τριάρι για τον Οιδίποδα" (Φαρφουλάς, 2012) και "Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία" (Κριτική, 2017).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Π. Χριστοφοράτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Σ. Μαρίνου (Συγγραφέας)

Η Αγγελική Σ. Μαρίνου γεννήθηκε το 1976 στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας. Εργάζεται στον τραπεζικό τομέα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιούλη Αναστασοπούλου (Συγγραφέας)

Η Γιούλη Αναστασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Φιλοσοφία-Παιδαγωγική-Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στη Σκωτία και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Αθηνών. Δε δηλώνει τόσο συγγραφέας όσο συστηματικός αναγνώστης. Έγραψε την πρώτη της ιστορία το 1988. Το 2008 βρέθηκε ανάμεσα στους δώδεκα επιλεχθέντες του διαγωνισμού των εκδόσεων Πατάκη "Hotel Internet", με το διήγημα για το facebook "Κάνε με φίλο σου". To 2013 κέρδισε το 1ο βραβείο στο Διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό Παραξένες Μέρες. Το 2014 βραβεύτηκε στον διαγωνισμό Μίμης Σουλιώτης που διοργανώθηκε από το Παν/ Μακεδονίας, Τμήμα Δημιουργικής Γραφής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τη συγγραφή στο ΕΚΕΒΙ. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά στη Λέσχη Δημιουργικής Γραφής Γομολάστιχα που αριθμεί οκτώ -μανιώδη με το γράψιμο- μέλη. Το "Ψυχή στην Κούλουρη" είναι η πρώτη της νουβέλα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφοκλής Ρόκος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Βελισκάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
128
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.141 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση