Γεώργιος Παπανδρέου 1888-1968: Ο Γέρος της Δημοκρατίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Γεώργιος Παπανδρέου 1888-1968: Ο Γέρος της Δημοκρατίας

Αφιέρωμα: 40 χρόνια από τον θάνατό του

Συλλογικό έργο

Ηλίας Νικολακόπουλος

Παύλος Β. Πετρίδης

Τα κείμενα του συλλογικού αυτού έργου συγκροτήθηκαν από κείμενα τευχών του περιοδικού "Ε- Ιστορικά" και δύο ειδικών αφιερωμάτων που είχαν εκδοθεί από την "Ελευθεροτυπία", καθώς και ορισμένων νέων άρθρων που γράφτηκαν για τις ανάγκες του τόμου. Περιέχονται τα κείμενα: - Παύλος Πετρίδης, "Αγώνες και πάθος για τη Δημοκρατία" - Παύλος Πετρίδης, "Αυτός ήταν ο "Γέρος της Δημοκρατίας"" - Κατερίνα Α. Βαρελά, "Εκπαιδευτική πολιτική" - Γρηγόρης Ρουμπάνης, "Τα πρώτα βήματα" - Γρηγόρης Ρουμπάνης, "Γεώργιος Παπανδρέου: Μύθος και Ιστορία" - Βίκτωρ Νέτας, "Ο ηγέτης του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού" - Γρηγόρης Ρουμπάνης, "Πρωθυπουργός χωρίς χώρα" - Κατερίνα Α. Βαρελά, "Η συνάντηση Παπανδρέου - Τσόρτσιλ" - Δώρα Μόσχου, "Πιστός στα κελεύσματα της τάξης του" - Κατερίνα Α. Βαρελά, "Οι Γερμανοί έφευγαν, ο εμφύλιος ερχόταν" - Ηλίας Νικολακόπουλος, "Οι μοιραίες εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946" - Ηλίας Νικολακόπουλος, "Οι κυβερνήσεις της περιόδου 1946-1951" - Γιώργος Αναστασιάδης, "Η Δεξιά, το Κέντρο, η ΕΔΑ" - Φοίβος Οικονομίδης, "Από το δόγμα Τρούμαν στα Ιουλιανά" - Γρηγόρης Ρουμπάνης, "Εικόνες και θρύψαλα από την Ιστορία" - Γρηγόρης Ρουμπάνης, "Ο ανέκδοτος αγώνας" - Αναστάσης Ι. Πεπονής,"Συγκολλήσεις κορυφής και συσπείρωση λαού" - Γιώργος Αναστασιάδης,"Η Ένωσις Κέντρου (1961-1967)" - Θεόδωρος Σαμπατάκης, "Ηγέτης / ηγετική ομάδα - δυναστεία" - Βίκτωρ Νέτας, "Ο Ανένδοτος Αγώνας" - Βίκτωρ Νέτας, "Οι κυβερνήσεις της Ένωσης Κέντρου" - Σωτήρης Ριζάς, "Οι Αμερικανοί και η Ένωση Κέντρου" - Βίκτωρ Νέτας, "Από τον Ανένδοτο στη νίκη της 3ης Νοεμβρίου" - Βίκτωρ Νέτας, "Πώς αποχαιρέτησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο" - Βίκτωρ Νέτας, "16 Φεβρουαρίου 1964: Ο θρίαμβος του 53%" - Βίκτωρ Νέτας, "Ο λαός πανηγυρίζει την λύτρωσιν" - Βίκτωρ Νέτας, "Βασιλικό πραξικόπημα και αποστασία" - Βίκτωρ Νέτας, "Τα μιάσματα του Κωνσταντίνου" - Νίκος Βαρδιάμπασης, "Το χρονικό της αποστασίας" - Αναστάσης Ι. Πεπονής, "Η αποστασία" - Σωτήρης Ριζάς, "Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου" - Βίκτωρ Νέτας, "Η τελευταία προσφορά του Γ. Παπανδρέου" - Βίκτωρ Νέτας, "Όταν δεν πλούτιζαν από την πολιτική" - Βίκτωρ Νέτας, "Η συγχώρεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή" - Γιώργος Α. Κιούσης, "Το μνημόσυνο, "πρελούδιο" του Πολυτεχνείου"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ηλίας Νικολακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα, στη Λοζάννη και στο Παρίσι και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην εκλογική κοινωνιολογία. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Kοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα "Τα Νέα" και τον τηλεοπτικό σταθμό "Mega Channel" για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και των πολιτικών δημοσκοπήσεων. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: - "Άτλας των βουλευτικών εκλογών της 18ης Oκτωβρίου 1981", Αθήνα 1984. - "Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Η εκλογική γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων", Αθήνα 1985. - "Εκλογές και κόμματα στη δεκαετία του ʼ80" (συν-επιμέλεια με τον Χ. Λυριντζή), Αθήνα 1990. - "Ο ελληνισμός της Αλβανίας" (συν-επιμέλεια με τους Θ. Βερέμη και Θ. Κουλουμπή), Αθήνα 1995. - "Κοινωνία και πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-1994" (συν-επιμέλεια με τους Χ. Λυριντζή και Δ. Σωτηρόπουλο), Αθήνα 1996. -"H καχεκτική δημοκρατία: Κόμματα και εκλογές, 1946-1967", Αθήνα 2001
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Β. Πετρίδης

Παύλος Β. Πετρίδης (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Β. Πετρίδης εξελέγη παμψηφεί καθηγητής πρώτης βαθμίδας, του κλάδου της πολιτικής και συνταγματικής ιστορίας, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1982. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και είναι πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Παπανδρέου. Είναι επιστημονικός σύμβουλος ιστορικών σειρών συνεργαζόμενος με τις εκδόσεις "Προσκήνιο", "University Studio Press", "Ελληνικά Γράμματα" και "Γκούτενμπεργκ". Γνωστότερα βιβλία του είναι: Νεοελληνική πολιτική ιστορία (4η έκδοση), Η ευρωπαϊκή πολιτική του Καποδίστρια (2η έκδοση), Ξένη εξάρτηση και εθνική πολιτική (2η έκδοση), Δολοφονία Λαμπράκη (2η έκδοση), Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου (3η έκδοση), Σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία (2η έκδοση), Βασιλική προδοσία, Στη συγκυρία της αβασίλευτης, Η βασιλεία των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα, Ανάλεκτα ιστορικοπολιτικά, Οι δίκες του Γοργοπόταμου, Εξουσία και παραεξουσία στην Ελλάδα κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βαρδιάμπασης

Νίκος Βαρδιάμπασης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βαρδιάμπασης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1975) και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Αθηνών (1975-1977). Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Ειδικεύτηκε στην παθολογία. Εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός" (1982) και ως επιμελητής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (1984). Το 1985 εκλέχθηκε λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε αυτοδύναμα για μια τετραετία (1985-1989). Επίσης εργάστηκε ως γιατρός στον ΕΟΦ και διατέλεσε τακτικό μέλος της Επιτροπής Εθνικού Συνταγολογίου (1988). Από το 1992 έως το 1997 εργάστηκε ως παθολόγος στον Οργανισμό Υγείας - Περίθαλψης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον Τύπο με τη διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Εκπομπές: "Γιατί το λέμε έτσι", Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 1982-1988. "Κάθε μέρα και μια λέξη", Αθήνα 9.84, 1988-1991. Ως συνεργάτης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 1990-1991, σε θέματα γλώσσας και ιστορίας, είχε καθιερώσει τις μόνιμες στήλες "Το χθες είναι σήμερα", "Λογοπαίγνια" κ.ά. Από το 1991 εργάστηκε στην Ελευθεροτυπία ως συντάκτης· από το 1999 ως Συντονιστής-Επιμελητής του εβδομαδιαίου περιοδικού της Ελευθεροτυπίας "Ε" ΙΣΤΟΡΙΚΑ. Το 1998 άρχισε να αρθρογραφεί στα περιοδικά Πάρωρον και Γαιόραμα. Ήταν παραγωγός και παρουσιαστής, από το 1995 έως το 1997, της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ-2 "Ιστορία μιας λέξης" και από το 1998 της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής "Οι λέξεις στη ζωή μας" της πρωινής καθημερινής ζώνης του MEGA. Διδακτικό έργο (εκτός ιατρικής): Στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι, 1994-1995· μάθημα: "Δημοσιογραφία και γλώσσα", "Ιστορία του Τύπου". Στη Σχολή Υποκριτικής του Κ. Καζάκου, 1996-1998· μάθημα: "Ελληνική γλώσσα και ιστορία". Δημοσιεύσεις: Είχε δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Ιατρικό Ιστορικό (εκδ. "Ηριδανός"), Ευρύλοχος (εκδ. "Ηριδανός"), Τειρεσίας (εκδ. "Κέδρος"), Ετυμολογικό Αλφαβητάριο, εκδ. Α. Α. Λιβάνη, Ιστορία μιας Λέξης (διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας), τόμ. Α΄, Β΄, Γ΄ Δ΄, Ε΄ εκδ. Α. Α. Λιβάνη. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 2018, μετά από δίμηνη νοσηλεία στον Ερυθρό Σταυρό, σε ηλικία 71 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ξεχωριστή θέση κατέχουν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της "μικροϊστορίας" της πόλης και η διαρκής ανίχνευση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Ριζάς

Σωτήρης Ριζάς (Συγγραφέας)

Ο Σωτήρης Ριζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου το 1992. Visiting Research Associate στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Kingʼs College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1994-95. Ερευνητής Γ΄ από το 1998, Β΄ βαθμίδας από το 2001 και σήμερα Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσει: - "Η Προεδρία της Δημοκρατίας στην ελληνική πολιτική, 1924-1935 και 1974-1985", Αθήνα 1992. - "Το Μακεδονικό Ζήτημα: εξωτερική επέμβαση και ελληνική πολιτική", Αθήνα 1996. - "Ένωση-Διχοτόμηση-Ανεξαρτησία: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στην αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό, 1963-1967", Αθήνα 2000. - "Η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, 1961-1964: πολιτικές και οικονομικές όψεις του προβλήματος ασφαλείας στο μεταίχμιο Ψυχρού Πολέμου και Ύφεσης", Αθήνα 2001 - "Το Κυπριακό στην κρίσιμη καμπή: η ελληνική πολιτική και το σχέδιο Acheson (1964)" - "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δικτατορία των συνταγματαρχών και το Κυπριακό ζήτημα 1967-1974" - "Από την κρίση στην ύφεση: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας" - κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φοίβος Οικονομίδης

Φοίβος Οικονομίδης (Συγγραφέας)

Ο Φοίβος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος, ερυενητής Υπ. διδάκτορας ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Ρουμπάνης

Γρηγόρης Ρουμπάνης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1955. Στα τελευταία γυμνασιακά του χρόνια ήρθε σε επαφή με το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα και πήρε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Μερικά χρόνια αργότερα, πήρε το δρόμο που είχαν τραβήξει και πολλοί άλλοι της αντιδικτατορικής γενιάς, το δρόμο της αμφισβήτησης του μεταπολιτευτικού σκηνικού, κρίνοντας ότι το κομματικό πλέγμα που είχε διαμορφωθεί απείχε πολύ από τους στόχους και τα οράματά τους. Σε εφημερίδα πρωτοεργάστηκε το 1977, στο "Ριζοσπάστη", όταν ήταν φοιτητής στην Πάντειο. Τον πρώτο καιρό μετέφερε χειρόγραφα, μετά του... εμπιστεύτηκαν τη στήλη των φαρμακείων και λίγο αργότερα το πρόγραμμα της τηλεόρασης και των κινηματογράφων. Στη συνέχεια πέρασε στο επαρχιακό και το ελεύθερο ρεπορτάζ. Έκτοτε εργάστηκε σε αρκετές εφημερίδες, πέρασε από σχεδόν όλα τα ρεπορτάζ και από το 1989 βρίσκεται στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος. Επίσης κάνει εκπομπές στο ραδιοσταθμό "Αθήνα-9,84".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστάσης Ι. Πεπονής

Αναστάσης Ι. Πεπονής (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσης Ι. Πεπονής ξεκίνησε ως φοιτητής κατά την Κατοχή (1943-44) με ενεργό συμμετοχή στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο και άλλες εκδηλώσεις. Το 1951-52 διετέλεσε εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας και ύστερα Πρόεδρος της Νεολαίας της Ε.Π.Ε.Κ. (Ν. Πλαστήρα). Αντιτάχθηκε στις θανατικές εκτελέσεις Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη, με συνέπεια τη διαγραφή του από το κόμμα. Το 1964 αναλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.). Καθιερώνει τη Δημοτική στο ραδιόφωνο, αποκαθιστά οργανική συνεργασία με το Ρ.Ι.Κ. (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) και ιδρύει τον Πειραματικό Σταθμό Τηλεόρασης με τον οποίο ξεκίνησε η τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ. Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965 αντιτάσσεται στο βασιλικό πραξικόπημα και μεταδίδει από το κρατικό ραδιόφωνο το μήνυμα του Γεωργίου Παπανδρέου με το οποίο καταγγέλθηκε η κυβέρνηση των Ανακτόρων και ξεκίνησε ο Δεύτερος Ανένδοτος. Το 1966 είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των «Νέων Δρόμων», θεωρητικού οργάνου της τότε κεντροαριστεράς πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου με εκφραστή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 συμμετέχει σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες. Καταδικάζεται από το Έκτακτο Στρατοδικείο. Αποφυλακίζεται με την πρώτη μερική Αμνηστία. Εκτοπίζεται ύστερα δύο φορές. Συλλαμβάνεται άλλες δύο από την Ε.Σ.Α. και κρατείται σε αυστηρή απομόνωση. Αιρετό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (Ε.Μ.Ε.Π.), την οποία διέλυσε η δικτατορία. Μέλος επίσης της εκδοτικής ομάδας των «Νέων Κειμένων» κατά την ίδια περίοδο. Βουλευτής Α΄ Αθηνών ΠΑ.ΣΟ.Κ. 1977, 1981, 1985, 1989 (2 φορές), 1990, 1993, 1996. Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1981. Γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Συντάγματος 1985-86. Ως υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας εισήγαγε το Φυσικό Αέριο στο Ενεργειακό Σύστημα της Χώρας και ίδρυσε, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.). Εισηγήθηκε και ξεκίνησε την εξαγορά της αμερικανικής ESSO με την οποία ιδρύθηκε ύστερα η σημερινή Ε.Κ.Ο. Διετέλεσε υπουργός: Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (4 φορές)· Προεδρίας της Κυβέρνησης (2 φορές)· Δικαιοσύνης· Υγείας-Πρόνοιας. Συγγραφικό Έργο: -Προσωπική Μαρτυρία (εκδ. «Κέδρος» - Επανέκδοση 2001, εκδ. «Προσκήνιο»). -Μεγάλη Επικοινωνία (εκδ. «Ίκαρος», 1970 και 1984). -Για τη Λαϊκή Κυριαρχία (εκδ. «Νέα Σύνορα», 1976). -Συνταγματική Αναθεώρηση 1985-1986 (εκδ. «Αντ. Ν. Σάκκουλα») -Ελλάδα και Δημοκρατία στη Νέα Πραγματικότητα (εκδ. Α. Α. Λιβάνη, 2000). -1961-1981, Τα γεγονότα και τα πρόσωπα (εκδ. Α. Α. Λιβάνη, 2002). (φωτογραφία: Αργυρόπουλος Photo Press)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Α. Βαρελά

Κατερίνα Α. Βαρελά (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Α. Βαρελά είναι πολιτική επιστήμων - ιστορικός, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες. Είναι Γενική Γραμματέας του Πνευματικού Ιδρύματος Γ. Παπανδρέου, συνεργάτης του Ιδρύματος Μπότση και μέλος του Institute of Contemporary British History.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βίκτωρ Νέτας

Βίκτωρ Νέτας (Συγγραφέας)

O Βίκτωρ Νέτας γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1956 στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αθήνα ("Το Βήμα", "Τα Νέα", "Ταχυδρόμος", "Πρωινή Ελευθεροτυπία"). Σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Διετέλεσε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου (1964-1965), προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ1 από το 1981 ως το 1989 και παρουσιαστής της εκπομπής πολιτικού διαλόγου "Μ΄ Aνοιχτά Xαρτιά". Συνεργάστηκε με το συνεταιριστικό κίνημα και ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής του ανέθεσε το 1981 την οργάνωση και τη γενική διεύθυνση της Συνεταιριστικής Διαφημιστικής Α.Ε. (ΣΥΝΕ.ΔΙΑ. Α.Ε.), από την οποία αποχώρησε το 1987. Στη διάρκεια της δικτατορίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-1970) ως "επικίνδυνος διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν". Ήταν υποψήφιος βουλευτής με την "Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις" στις εκλογές του 1974 και του 1977. Κατά τη φοίτησή του στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξελέγη αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης (1959-1960). Βιβλία του: "Γεώργιος Παπανδρέου: οι τελευταίες 561 μέρες του" (σε συνεργασία με τους Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Γιάννη Φάτση), "Επιγραμματικά και αμίμητα του Γ. Παπανδρέου" (σε συνεργασία με τον Γιάννη Φάτση), "Εκλογές 1989", "Αν τρελαθεί ο αυτοκράτορας" (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη). Έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2017, σε ηλικία 79 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Σαμπατακάκης

Θεόδωρος Σαμπατακάκης (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Σαμπατακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σπουδές, με ειδίκευση στη συγκριτική πολιτική ανάλυση. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο γνωστικό αντικείμενο των διεθνών σχέσεων. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στο περιοδικό "Ιστορικά" της Ελευθεροτυπίας, και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Καθημερινή". Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την πληροφορική και εργάζεται ως σύμβουλος διοίκησης στην "Κοινωνία της Πληροφορίας" Α.Ε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δώρα Μόσχου (Συγγραφέας)

Η Δώρα Μόσχου είναι στέλεχος του τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε.του ΚΚΕ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Α. Κιούσης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βίκτωρ Νέτας

Βίκτωρ Νέτας (Επιμέλεια)

O Βίκτωρ Νέτας γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1956 στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αθήνα ("Το Βήμα", "Τα Νέα", "Ταχυδρόμος", "Πρωινή Ελευθεροτυπία"). Σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Διετέλεσε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου (1964-1965), προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ1 από το 1981 ως το 1989 και παρουσιαστής της εκπομπής πολιτικού διαλόγου "Μ΄ Aνοιχτά Xαρτιά". Συνεργάστηκε με το συνεταιριστικό κίνημα και ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής του ανέθεσε το 1981 την οργάνωση και τη γενική διεύθυνση της Συνεταιριστικής Διαφημιστικής Α.Ε. (ΣΥΝΕ.ΔΙΑ. Α.Ε.), από την οποία αποχώρησε το 1987. Στη διάρκεια της δικτατορίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-1970) ως "επικίνδυνος διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν". Ήταν υποψήφιος βουλευτής με την "Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις" στις εκλογές του 1974 και του 1977. Κατά τη φοίτησή του στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξελέγη αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης (1959-1960). Βιβλία του: "Γεώργιος Παπανδρέου: οι τελευταίες 561 μέρες του" (σε συνεργασία με τους Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Γιάννη Φάτση), "Επιγραμματικά και αμίμητα του Γ. Παπανδρέου" (σε συνεργασία με τον Γιάννη Φάτση), "Εκλογές 1989", "Αν τρελαθεί ο αυτοκράτορας" (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη). Έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2017, σε ηλικία 79 ετών.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
194
Διαστάσεις:
23χ18
Βάρος:
0.419 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση