Σπουδή στην καλλιτεχνική φωτογραφία και τις οπτικοακουστικές τέχνες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σπουδή στην καλλιτεχνική φωτογραφία και τις οπτικοακουστικές τέχνες

Γρηγόρης Βλασσάς

Με διάφορους τρόπους κάποιος μελετητής θα μπορούσε να αποδώσει την έννοια του όρου καλλιτεχνική εκπαίδευση. Το σίγουρο είναι, ότι θα τη διαφοροποιούσε από τις άλλες μορφές εκπαίδευσης ως εξαιρετικά Π10 δύσκολη, διότι σε εκπαιδευόμενο και εκπαιδευτή πρέπει να υπάρχει μια σχέση εΠ1ΚΟΙνωνίας και να διαθέτουν και οι δύο ταλέντο, φαντασία, ικανότητα, προσαρμοστικότητα, διάθεση πειθαρχίας στο μέσο τους, ευρύ πνευματικό πεδίο, καλλιτεχνική καλλιέργεια και καλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Για μένα καλλιτεχνική εκπαίδευση σημαίνει μετάδοση αξιών και τρόπου ζωής. Και σύγχρονη καλλιτεχνική εκπαίδευση, είναι ο συνδυασμός αξιών, τρόπου ζωής, θεωρητικής γνώσης και υψηλών προδιαγραφών εμπειρίας.
Οι σπουδαστές ενός τέτοιου εγχειρήματος θα πρέπει να αποκτήσουν τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, που θα τους εΠ1Τρέψουν να εκφραστούν με εΠ1Τυχία μέσω της φωτογραφικής απεικόνισης. Μην ξεχνάμε, ότι θα πρέπει κάποιος να καταβάλλει σκληρή και επίπονη δουλειά για να γίνει αποδεκτός στο χώρο του.
Ο νέος φωτογράφος, που θα ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία, θα πρέπει να γνωρίζει πλήρως τις μεθόδους και τις τεχνικές φωτογράφησης. Η ενασχόληση με το αντικείμενο απαιτεί καλλιτεχνική διάθεση και δημιουργικότητα. Ο καλλιτέχνης φωτογράφος καλείται να μετατρέψει τις ιδέες του σε εικόνες, να μπορεί το μυαλό του να γεννά ιδέες, να έχει φαντασία και να είναι ευαίσθητος.
Χρειάζεται προετοιμασία και ταλέντο για να ασχοληθεί κάποιος με την καλλιτεχνική φωτογραφία, να μπορεί μέσα του να συνυπάρχει το φανταστικό και το ρεαλιστικό και το κυριότερο, να μπορεί να δει την έκφρασή του μέσα από το φακό σαν μια μεγάλη αγάπη, σαν ένα μεγάλο έρωτα, σαν μια καινούργια θρησκεία. [...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Γρηγόρης Βλασσάς

Γρηγόρης Βλασσάς (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Βλάσσας γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο και πλαστικές τέχνες στο Παρίσι. Από το 1985 μέχρι σήμερα διδάσκει στο τμήμα φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας ως καθηγητής φωτογραφίας. Σήμερα βρίσκεται στην βαθμίδα του τακτικού αναπληρωτή καθηγητή. Το 1995 το καλλιτεχνικό του έργο θεωρήθηκε από το επιστημονικό συμβούλιο του ΙΤΕ ισότιμο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, και το 2002 με διδακτορικό δίπλωμα. Έχει βραβευτεί με βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, διάκριση ESFIAP, από την FIAP, χρυσό μετάλλιο τριακονταετίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Ελεύθερου Ρεπορτάζ, χρυσό και αργυρό μετάλλιο ΕΦΕ. Έχει βραβευτεί ακόμη με δίπλωμα τιμής και μετάλλιο από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αρθρογραφεί για την ιστορία, την τέχνη, την σημειολογία της φωτογραφίας. Εγκεκριμένα συγγράμματά του για την φωτογραφία διδάσκονται στους σπουδαστές. Έχει συγγράψει τα βιβλία: "Επάγγελμα φωτορεπόρτερ", "Σπουδή στην καλλιτεχνική φωτογραφία και τις οπτικοακουστικες τέχνες", "Φωτογραφικές τεχνικές". Φωτογραφική του δουλειά έχει εκδοθεί στο πολυτελές λεύκωμα "Μνημεία ορθοδοξίας στην Αλβανία" και σε πολλούς συνοδευτικούς καταλόγους εκθέσεών του καθώς επίσης και με την μορφή πορτφόλιο σε φωτογραφικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
176
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.389 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση