Αδέρφια ενωμένα ποτέ νικημένα!

της Μάγιας Δεληβοριά

Ένα έξυπνο και καλογραμμένο βιβλίο για παιδιά από 9 ετών και πάνω που εξηγεί με πρωτότυπο τρόπο πώς και γίατί θα χαθούν τα παραμύθια από τη μνήμη των ανθρώπων, οπότε πρέπει να τα σώσουμε! Η συγγραφέας γράφει παραστατικότατα, με πολύ καλό χιούμορ και οι ιδέες της είναι ανεξάντλητες! Το κείμενο είναι βασισμένο στο ομώνυμο θετρικό έργο που τιμήθηκε με το Γ΄ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για παιδιά το 2009.

Η Χριστίνα μας αφηγείται την πιο παράξενη περιπέτεια που έζησε ποτέ της, μια περιπέτεια στη Σελιδούπολη! Είναι μεγαλύτερη από τον αδερφό της τον Ηλία και δεν τον θέλει στη ζωή της, γιατί είναι ανώριμος, της κουρεύει τις κούκλες και γενικά της δυσκολεύει τη ζωή! Οι γονείς της αρνούνται σθεναρά να τον «πάνε στο Χαμόγελο του Παιδιού» όπως τόσες φορές τους έχει τονίσει και αγωνίζονται να τους κάνουν ν? αγαπήσει ο ένας τον άλλον. Ένα βράδυ λοιπόν έρχεται ο Παπουτσωμένος Γάτος και τους παίρνει μαζί του στη Σελιδούπολη, ένα μέρος όπου βρίσκεται κάθε άνθρωπος την ώρα που διαβάζει το βιβλίο του. Η Σελιδούπολη είναι χωρισμένη σε θεματικές ενότητες (παιδικά, θρίλερ, λογοτεχνία κλπ.) και ο Γάτος τους αναθέτει να γίνουν οι φύλακες των αγαπημένων τους παραμυθιών: ο Ηλίας του Παπουτσωμένου Γάτου και η Χριστίνα της Κοκκινοσκουφίτσας.

«Μπορεί τα βιβλία να βρίσκονται στη θέση τους στο σπίτι σας, αλλά, αν δεν προσέξετε, όταν επιστρέψετε οι σελίδες τους θα είναι λευκές. Κι όποιον και να ρωτήσετε, κανείς δε θα τα θυμάται. Ξέρετε πόσα παραμύθια χάθηκαν από απρόσεκτους φύλακες; Πάρα πολλά. Και πού να δείτε τι γίνεται με τα βιβλία που φυλάνε οι μεγάλοι. Αυτοί δεν προσέχουν πολύ. Έχουν πολλές δουλειές και τα παρατάνε εύκολα...» (σελ. 29).

Έτσι λοιπόν τα παιδιά παίρνουν υπό την προτασία τους τα αγαπημένα τους παραμύθια κι ακολουθούν μια πυγολαμπίδα για να βρουν την έξοδο. Σύντομα όμως μπερδεύονται και χάνονται κι έτσι αρχίζουν οι περιπέτειες. Νυχτερίδες, σαράκια, χαμένα μονοπάτια, κίνδυνοι και δυσκολίες, όλα αυτά στέκονται εμπόδιο στο να διασώσουν τα αγαπημένα τους παραμύθια και να γυρίσουν σπίτι σώοι. Θα καταφέρουν τα παιδιά να φτάσουν πίσω στο δωμάτιό τους; Θα είναι άξιοι φύλακες παραμυθιών; Θα βελτιωθεί η μεταξύ τους σχέση ή θα παραμείνουν σε εμπόλεμη ζώνη; Τι θα κερδίσουν από όλη αυτήν την ιστορία; Θα αλλάξει ο χαρακτήρας τους, τα συναισθήματά τους, οι σκέψεις τους;

Ένα έξυπνα γραμμένο βιβλίο για τους πιο πιστούς μας φίλους, τα βιβλία, και φόρος τιμής στα παραμύθια που σπάνια ακούγονται πλέον στα παιδικά αυτάκια.

Πάνος Τουρλής