Οι σκιές του Μπρούκλιν

του Jonathan Lethem

Το σύνδρομο Τουρέτ (γνωστό και ως διαταραχή Τουρέτ, σύνδρομο Ζιλ ντε λα Τουρέτ, GTS ή πιο συνηθισμένα απλά Τουρέτ ή ΤS) είναι μια κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά από την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ. Οι εκδηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονται από περιόδους έντασης και ύφεσης, μπορούν να κατασταλούν εκούσια από το άτομο για προσωρινό χρονικό διάστημα, ενώ της εμφάνισής τους προηγείται ένα προειδοποιητικό υποκειμενικό αίσθημα παρορμητικού χαρακτήρα. Το Τουρέτ ορίζεται ως μέρος ενός φάσματος διαταραχών τικ που περιλαμβάνει παροδικά και χρόνια τικ. Για περισσότερα στοιχεία δείτε εδώ και δείτε το εξής ενδιαφέρον βίντεο για τους ανθρώπους που ζουν με το Τουρέτ:


Ο Λάιονελ Έσρογκ, λοιπόν, έχει Τουρέτ. Είναι ορφανός, ζει με τους αγαπημένους του φίλους στο Ορφανοτροφείο του Αγίου Βικεντίου και η ζωή τους αλλάζει όταν ο Φραν κΜίννα αρχίζει να τους χρησιμοποιεί για κάτι μικροθελήματα. Χρόνια μετά, ο Φρανκ Μίννα δολοφονείται και κάτι αλλάζει στη συνοχή της παρέας. Ποιος τον σκότωσε; Ποιος χρησιμοποιεί τα παιδιά ως αποδιοπομπαίους τράγους; Γιατί εξαφανίστηκε η σύζυγος του Φρανκ Μίννα και τι μυστικά πήρε μαζί της; Ποιος κρύβεται πίσω από μια παραδοσιακή ιαπωνική σχολή διδασκαλίας ζεν; Θα καταφέρει ο Λάιονελ να μείνει ζωντανός και να ξετυλίξει το κουβάρι μιας ιστορίας όπου εμπλέκονται κλεπταποδόχοι, μικροαπατεώνες, Ιάπωνες δάσκαλοι του ζεν, απομακρυσμένα εστιατόρια στο Μέιν και εφιαλτικά σύνδρομα Τουρέτ;

Ο Λάιονελ μας αφηγείται την ιστορία του, γνώστης της παθήσεώς του και της οικογενειακής του κατάστασης: ορφανός από γονείς, με ένα πρόβλημα που τον ανάγκασε να ζει απομονωμένος από τα παιδιά του ορφανοτροφείου (χωμένος βαθιά μες στη βιβλιοθήκη). Πρωτότυπη πλοκή, πρωτότυπη οπτική γωνία, εξαιρετική προσπάθεια απόδοσης της ψυχολογίας και της νοοτροπίας των πασχόντων από Τουρέτ. Η ιστορία εκτυλίσσεται σταδιακά, ομαλά, ρέει ωραία, όμως όσο πλησιάζεις στο τέλος διαπιστώνεις ότι κρύβεται από πίσω, το Μπρούκλιν έχει πολλές σκιές που δε χάνονται με το πρώτο φως της μέρας όπως θα περίμενε κανείς! Ένα διαφορετικό αστυνομικό θρίλερ!

Πάνος Τουρλής