Καλώς ήλθατε σε ένα άλλο Λονδίνο, ένα πιο ομιχλώδες Λονδίνο, πιο μοναχικό, πιο επικίνδυνο. Όχι, λάθος, αυτό είναι το ανθρώπινο μυαλό και σας συμβουλεύω να μην ξεμείνετε μόνοι μαζί του, ειδικά αν αυτό είναι το δικό σας μυαλό. Μια καινούργια αστυνομική σειρά βιβλίων ξεκινάει, με κεντρικό πρόσωπο την ψυχαναλύτρια Φρίντα Κλάιν. Πρώτη υπόθεση: η εξαφάνιση ενός μικρού αγοριού, οι εφιάλτες που ταλανίζουν έναν υιοθετημένο άντρα ότι απάγει ακριβώς αυτό το παιδί και πώς συνδέονται όλα αυτά με μια παρόμοια υπόθεση απαγωγής 20 χρόνια πριν. Συναρπαστικό, αγωνιώδες, ίσως φανεί κουραστικό και επίπεδο στην αρχή αλλά κάντε υπομονή και τα κομμάτια θα μπουν στη θέση τους, αρκεί να μην έχετε επείγουσες δουλειές όταν τελειώνετε το βιβλίο, γιατί θα μείνουν σίγουρα πίσω.

SPOILERS

Ομολογώ ότι τη Φρίντα Κλάιν δεν τη συμπάθησα και τρελά. Παρόλο που το βιβλίο έχει πολλά δυνατά σημεία, το κεντρικό πρόσωπο δεν το συμπάθησα. Και δε φταίει η γραφή των συγγραφέων (λογοτεχνικό ψευδώνυμο το όνομα Nicci French) αλλά ο ίδιος ο χαρακτήρας. Και το γεγονός ότι κάθομαι τώρα και γράφω τις σκέψεις μου για ένα μη υπαρκτό πρόσωπο αυτό από μόνο του δείχνει τη μαεστρία και τη δύναμη των συγγραφέων. Θα προσπαθήσω να αποφύγω τα πολλά spoilers για να μην προδώσω την ατμόσφαιρα και το κλίμα του βιβλίου, όμως θέλω να γράψω πολλά! :)

Η Φρίντα Κλάιν δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, ούτε Σούπερμαν ούτε δυναμική αστυνομικός ούτε τίποτα. Μια γυναίκα είναι, μέσης ηλικίας είναι, μοναχική μέχρι απελπισίας, αυστηρή στη δουλειά της, με πολύ καλές περγαμηνές για την ψυχανάλυση, με διεισδυτική σκέψη, οξύνοια αλλά και πολύ της σκέψης. ΟΚ κούκλα μου, σου αρέσει να περπατάς μόνη τα βράδια για να καθαρίζεις τις σκέψεις σου, έχεις προβλήματα αϋπνίας, η δουλειά σου, τα ωράρια και ται αισθήματά σου ίσως να μη σου προσφέρουν τρελές ευκαιρίες για φλερτ αλλά έτσι διώχνεις έναν άντρα που ξεκίνησες κάτι όμορφο και τρυφερό; Και τον αφήνεις να πάει και στην Αμερική; Προσωπικά δεν είδα κάτι να την κρατάει πίσω και να μην τον ακολουθεί, μόνο η δουλειά της, γιατί από οικογένεια έχει μια αδερφή με διαλυμένο γάμο και μια εριστική ανηψιά στην εφηβεία.

Εντύπωση μου έκανε ο Γιόζεφ, Ουκρανός εργάτης που προσγειώνεται στη ζωή της Κλάιν με ανορθόδοξο τρόπο: ακριβώς στο κεφάλι της, μιας και το πάτωμά του (και ταβάνι της) δεν ήταν και η πιο γερή κατασκευή. Ο Γιόζεφ είναι η ανάλαφρη νότα στο μυθιστόρημα, με τη μαγειρική του, την υπομονή του, τις ευρεσιτεχνίες του, τα γερά του μπράτσα.

Υπάρχουν κι άλλα δευτερεύοντα πρόσωπα στο εργασιακό περιβάλλον της Κλάιν αλλά ας πάμε στην κυρίως υπόθεση:

20 χρόνια πριν εξαφανίζεται η ανήλικη Τζοάνα μπροστά στα μάτια της αδερφής της, Ρόζι (παιδιά χωρισμένων γονιών). Βαθιά πληγή που δεν έχει κλείσει για κανέναν από την οικογένεια. Μόνο που η μάνα ξαναφτιάχνει τη ζωή της και παντρεύεται άλλον, αποκτώντας άλλες δυο κόρες. Είκοσι χρόνια μετά εξαφανίζεται ένα ανήλικο αγόρι. Και η Κλάιν από σπόντα αναλαμβάνει να στηρίξει ψυχολογικά και να βοηθήσει να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει με έναν ασθενή, τον Άλαν. Ο Άλαν, καιρό πριν εξαφανιστεί το αγοράκι, νιώθει την παρόρμηση να αποκτήσει ένα αγοράκι ολόιδιο σαν αυτό που θα εξαφανιστεί, να είναι ο γιος του και να το υιοθετήσει, μιας και με τη γυναίκα του παραμένουν άκληροι. Η Κλάιν σοκάρεται όταν διαπιστώνει τις ομοιότητες ανάμεσα στις επιθυμίες του Άλαν και στο ίδιο το γεγονός της απαγωγής.

Ποιος απήγαγε τον Μάθιου και γιατί; Ήταν άντρας ή γυναίκα; Τι συμβαίνει με τον Άλαν; Όσο περνά η ώρα το παιδί είναι ακόμη ζωντανό ή τελικά οι απαγωγείς του το σκότωσαν; Η ιστορία αργεί να ξετυλιχτεί αλλά όταν τα γεγονότα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται ουσιαστικά μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, το χέρι δε σταματά να γυρίζει ανυπόμονα τις σελίδες. Τώρα θα γράψω τη μεγάλη αποκάλυψη οπότε μη διαβάσετε παρακάτω, όμως το κάνω γιατί ναι είναι η ανατροπή του βιβλίου αλλά η ανατροπή αυτή φέρνει νέες εξελίξεις και στρέφει την πλοκή τελείως αλλού: ο Άλαν είναι υιοθετημένος και μάλιστα δίδυμος. Τις σκέψεις που κάνει τις νιώθει ως αντανάκλαση του κακού δίδυμου εαυτού του. Γιατί όμως ο Ντιν Ριβ προέβη σε τέτοια πράξη; Ποιος ο ρόλος της συντρόφου του, Τέρι; Το πτώμα που βρέθηκε κρεμασμένο όταν όλα τελείωσαν ήταν όντως ο Ριβ; Η Τζοάνα πλέον μεγάλωσε, μήπως κάποια από τις γυναίκες του βιβλίου είναι αυτή, ενήλικη πλέον; Και τι τραύματα έχει αφήσει αυτό το ξερίζωμα από την ασφαλή, ήρεμη παιδική της ζωή και την οικογένεια που γνώρισε και αγάπησε ως πρώτο της ερέθισμα;

Πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο για να καταλάβετε πόσο καλά παίζουν οι συγγραφείς με το μυαλό των χαρακτήρων που έπλασαν και με του αναγνώστη. Αν κι έχω και το δέυτερο βιβλίο στα χέρια μου δεν το έχω διαβάσει ακόμη, παρ\' όλ\' αυτά κάτι μου λέει ότι δεν ξεμπερδέψαμε τόσο εύκολα με τον Ντιν! Καλογραμμένο, ατμοσφαιρικό θρίλερ, με εξαιρετική πλοκή, πολύ καλούς χαρακτήρες, υπόθεση σωστή και σωστά δοσμένη, τι άλλο θέλετε; Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Πάνος Τουρλής