Το γιασεμί της Ανατολής

της Julia Gregson

1942. Σαμπά Ταρκάν. Μεγαλώνει στο Κάρντιφ, μέλος μιας αυστηρής και καθώς πρέπει οικογένειας. Το όνειρό της; Να τραγουδήσει! Η θετική απάντηση της ΕΝΣΑ ( υπηρεσία ψυχαγωγίας στους στρατευμένους) στην αίτησή της να περάσει από οντισιόν στο Λονδίνο τη γεμίζει αισιοδοξία! Επιτέλους θα ανοίξουν τα φτερά της. Δυστυχώς σε αυτό είναι αντίθετος ο πατέρας της αλλά τον αγνοεί επιδεικτικά και ταξιδεύει στο Λονδίνο, για να του δείξει πως θα τα καταφέρει και πως οι επιλογές της θα φέρουν μόνο θετικά σχόλια στα χείλη των κατοίκων της περιοχής τους.

Ντόμινικ Μπένσον, ανθυποσμηναγός. Με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Αναγνωριστικές πτήσεις, καταδιώξεις, καταρρίψεις, συνοδευτικές αποστολές κλπ. Τραυματίζεται και νοσηλεύεται. Στο νοσοκομείο έρχεται η Σαμπά και τραγουδά. Ερωτεύονται. Κρατάνε επαφή. Όταν τελικά η Σαμπά πηγαίνει στο Λονδίνο για την ακρόαση σνυνατιέται με τον Ντομ. Και αυτή είναι η αρχή του παραμυθιού.

Για άλλη μια φορά η συγγραφέας μας πιάνει από το χέρι και μας ξεναγεί στα άδυτα της γυναικείας και της αντρικής ψυχολογίας. Μας ανοίγει δίάπλατα πόρτες που οδηγούν στους ανθώνες της αγάπης και στη φρίκη του πολέμου. Οι σκηνές αγάπης και οι δυσκολίες που συναντά η Σαμπά εναλλάσσονται με το αίμα, τον φόβο και την αγωνία των αεροπόρων.

Η Σαμπά περνά από ένα σωρό δοκιμασίες ως μέλος του θιάσου της ΕΝΣΑ. Πρώτος σταθμός το Κάιρο. Πώς έγινε φίλη με τους υπόλοιπους του θιάσου, ποιες οι ιστορίες τους, ποια τα ευτράπελα σε αυτό το ταξίδι. Η Σαμπά τραβά την προσοχή της αγγλικής αντικατασκοπίας και δέχεται να ριψοκινδυνέψει τη ζωή της για την πατρίδα της. Όσο περισσότερο γνωστή γίνεται στο Κάιρο και στη Μέση Ανατολή τόσο τη θέλουν εχθροί της Αγγλίας αλλά και φίλοι. Τα βγάζει πέρα, δεν χάνει την ψυχραιμία της και στο τέλος αναλαμβάνει την πιο δύσκολη υπόθεση: να διασκεδάσει έναν επιφανή Τούρκο και την ομήγυρή του, αποσπώντας όσο γίνεται περισσότερα μυστικά. Λόγω του πολέμου οι επαφές με τον Ντομ έχουν αραιώσει και η Κωνσταντινούπολη τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο.

Ο Ντομ, μετά την ανάρρωσή του, ξαναμπαίνει σε αεροπλάνο και επιστρέφει στην ενεργό δράση. Ζει κι αυτός τις δικές του περιπέτειες, βιώνει τα δικά του συναισθήματα, πάντα αναζητώντας τη Σαμπά. Με αφορμή τον δικό του χαρακτήρα βιώνουμε για τα καλά την αγωνία του αεροπόρου, τις στιγμές κινδύνου στον αέρα, τα συναισθήματά του \"εκεί ψηλά\".

Μια πολύ όμορφη, καλογραμμένη ερωτική ιστορία με αίσιο τέλος, πλημμυρισμένη με νότες της δεκαετίας του 1940 (πολλά τραγούδια τα εντόπισα στο YouTube και είναι πράγματι ατμοσφαιρικότατα)και εξωτικές εικόνες από Κάιρο και Κωνσταντινούπολη. Μαγικά ηλιοβασίλεματα, μυσταγωγία, καλλιφωνία, σαμπάνια, αντικατασκοπία, όλα άρρηκτα δεμένα σε ένα καλοπλεγμένο μυθιστόρημα που δε θα θέλετε να αφήσετε από τα χέρια σας.

Πάνος Τουρλής