'70'ς-'80'ς Τα περιοδικά που αγαπήσαμε

των Γ. Παπαδάκη, Ν. Νικολαΐδη

Το δεύτερο εκδοτικό εγχείρημα των συγγραφέων για τα περιοδικά που μας μεγάλωσαν (το πρώτο είναι το βιβλίο Ο Μπλεκ και οι άλλοι). Αυτήν τη φορά ασχολούμαστε με τις εκδόσεις 2001 του Νίκου Δεληγιώργη, τον οποίο εκδότη φυσικά φιλοξενούν στις σελίδες του, οπότε παράλληλα με την εξιστόρηση του εκδοτικού οίκου και των περιοδικών του έχουμε και εσωτερικές πληροφορίες από τον ίδιο τον εκδότη! Ποιος ο είναι ο Δεληγιώργης; Χμ...τα περιοδικά Μανίνα και Αγόρι σας λένε κάτι; Χαίρομαι που αρχίζετε να χαμογελάτε.

Το βιβλίο ξεκινά με τα απαραίτητα εισαγωγικά σημειώματα (μεταξύ αυτών και ένα του μεγάλου συλλέκτη Γιώργου Βλάχου) και μετά ο Γιώργος Παπαδάκης αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στην ιστορία των κόμικς και ο Νίκος Νικολαΐδης να μας εξηγήσει γιατί τα κορίτσια διάβαζαν Μανίνα (και Κατερίνα) και τα αγόρια Αγόρι.

Στο κυρίως μέρος του βιβλίου έχουμε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ όλες τις ιστορίες που δημοσιεύτηκαν στο Αγόρι, δημιουργούς, χρονολογίες, υπόθεση, τεύχη που δημοσιεύθηκαν, δεξαμενή γνώσεων για κάθε φανατικό του περιοδικού (Ρόυ Ρέης, Ζαμπάτο, Δικαστής Ντρεντ) (θα σταθώ πάλι στην εκτενή παράθεση -το ίδιο γίνεται στο Μπλεκ και οι άλλοι με πλήρη παράθεση ιστορίας του Μπλεκ- δειγματοληπτικής ιστορίας του Ελ Ζαμπάτο έκτασης 50 σελίδων, γιατί μου το κάνετε αυτό αγαπημένοι μου συγγραφείς; μας τρώτε σελίδες!!!!). Μετά από 200 σελίδες πάμε και στην εκδοτική πορεία της Μανίνας, με αναλυτικότατη πληροφόρηση για τις ιστορίες που φιλοξένησε και για τις μεταμορφώσεις που υπέστη (εξώφυλλα, αφίσες-θα σκότωνα για να τις αποκτήσω, το ακούνε οι συγγραφείς; :)-, ενδεικτική αρθρογραφία ακόμη και ενδεικτική παράθεση ιστοριών, λίγες σελίδες και καλές).

Και φυσικά οι αναμνήσεις δεν σταματούν εδώ: πααρουσιάζονται: Πάττυ, Χαρούμενο Κορίτσι, Μπάρμπαρα, Ελεάννα, Γκολ, Τρουένο, Βαβούρα, Γκάρφιλντ και το αντίπαλο δέος του Μανίνα, η Κατερίνα, με επίσης αναλυτική ιστορία-καταγραφή και ενδεικτική αρθρογραφία. Χορταστικό και γεμάτο βιβλίο για ένα όνειρο, για μια ανάμνηση που ευτυχώς κάποιοι διαφύλαξαν μια όσο γίνεται πληρέστερη συλλογή του. Για μένα είναι σημαντικό αν μη τι άλλο που στον αχανή χώρο των περιοδικών και των εφημερίδων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται ως διά μαγείας ακόμη και σήμερα έχουν διασωθεί πληροφορίες συγκροτημένες και διασταυρωμένες έστω και για αυτά τα λεγόμενα \"μικυμάους\". Δεν παύουν να είναι δείγματα του ελληνικού Τύπου και ακόμη και σήμερα ελλείπει η πλήρης καταγραφή τους.

Εδώ να εππισημάνω δύο πράγματα: α) το περιοδικό Κατερίνα κυκλοφόρησε σε τρεις περιόδους: 1973-1977, 1977-1979 και 1979-σήμερα (στη σελ. 311 αναφέρονται 2 περίοδοι) και β) στο Χαρούμενο Κορίτσι βρέθηκαν στο μεταξύ 127 τεύχη (στη σελ. 273 αναφέρεται με επιφύλαξη ως τελευταίο το τεύχος 73).

Ένα καλογραμμένο και καλοστημένο βιβλίο που δεν πρέπει να χάσετε (κρίμα που η σημερινή εποχή απαγορεύει τις ακριβές εκδόσεις, μιας και αυτό το βιβλίο πρέπει να κυκλοφορήσει έγχρωμο αλλά έχε χάρη!) αλλά να το κρατήσετε στα χέρια σας, να το ξεφυλλίσετε και να θυμηθείτε μαζί με τους συγγραφείς όσα σας σημάδεψαν, γαλούχησαν, μεγάλωσαν!

Πάνος Τουρλής