Το πνεύμα του λιονταριού

της Αλεξάνδρας Κλιάφα

Ένα βραβευμένο εφηβικό μυθιστόρημα για αναγνώστες από 12 ετών που περιγράφει τη σκληρή και δύσκολη καθημερινότητα μιας φυλής της Εποχής των Παγετώνων. Η δωδεκάχρονη Αλμάρ, κόρη της σαμάνου της φυλής, Σίλο, διδάσκεται μυστικά, βοτάνια και θεραπευτικές ιδιότητες. Το πνεύμα-προστάτης της είναι το Λιοντάρι και, αντίθετα με την καθιερωμένη τακτική της φυλής της, χρίζεται κυνηγός, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Ανούς, που ο πατέρας του είναι ο αρχηγός της φυλής.

Θα καταφέρει η Αλμάρ να ξεπεράσει τα στερεότυπα της εποχής και της φυλής της και να χριστεί κυνηγός; Αλήθεια, πώς θα αντιδράσει όταν μάθει ότι η σαμάνος δεν είναι μητέρα της; Θα καταφέρει να προστατέψει τη φυλή της όταν εμφανιστούν οι πεινασμένοι Άλλοι, που κυνηγούν θηράματα στην περιοχή της φυλής της Αλμάρ; Ο Ανούς θα τη δεχτεί σαν ίση του απέναντι στη φυλή ή θα δυσκολέψει τα όνειρά της;

Συναρπαστικό, με ωραίες περιγραφές της εποχής, των συνηθειών και της καθημερινότητας των πρωτόγονων ανθρώπων, με ολοζώντανες σκηνές δράσης, με ρεαλισμό και δυναμικό ύφος, με εύστοχη και παραστατική εικονογράφηση, «Το πνεύμα του λιονταριού» θα κρατήσει αξιόλογη συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες και των δύο φύλων και θα τους συναρπάσει.

Πάνος Τουρλής