Άκου το ρυθμό

της Μαρίας Ρουσάκη - Βίλλα

Ένα συγκινητικό και πρωτότυπο εφηβικό μυθιστόρημα που περιγράφει με γλαφυρότητα, ειλικρίνεια και διεισδυτικότητα την περιπέτεια που έζησε η Χριστιάννα, μαθήτρια λυκείου, δημοφιλής στο σχολείο της και πολύ καλή χορεύτρια. Το συνιστώ και για τα έφηβα κορίτσια αλλά και για τους μεγάλους γιατί είναι τόσο καλογραμμένο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Η συγγραφέας διάλεξε τέσσερα πρόσωπα να αφηγηθούν την ιστορία: τη συμμαθήτρια Μαίρη, την κολλητή της, Βάσια, τον αδερφό της, Θάνο, και τον Κώστα που είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Αυτά τα τέσσερα παιδιά μας αποκαλύπτουν σταδιακά τι συνέβη εκείνη την ημέρα που εισήχθη η Χριστιάννα στο νοσοκομείο. Σταδιακά μαθαίνουμε για τη δύσκολη οικογενειακή κατάσταση της κοπέλας που την εγκατέλειψε η μητέρα της, για τον έρωτά της με τον Μιχάλη που ολοκληρώθηκε χωρίς προφυλάξεις, και κλιμακωτά φτάνουμε στη λύση του δράματος, η οποία είναι και μια μεγάλη ανατροπή. Η συγγραφέας οδηγεί την ιστορία προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά στο τέλος σου κλείνει το μάτι και σου χαρίζει μια εξέλιξη που ανατρέπει τα πάντα.

Το κείμενο δυστυχώς είναι σύντομο και διαβάζεται απνευστί, όμως είναι τόσο γεμάτο από έντονα συναισθήματα, αληθινές καταστάσεις, πιστή απεικόνιση της σχολικής καθημερινότητας, του εφηβικού λεξιλογίου και της νοοτροπίας που παρασύρει τον αναγνώστη κάθε ηλικίας! Πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη!

Πάνος Τουρλής