Έλλας
zoom in

Οι φωτογραφίες του Herbert List οι οποίες χρονολογούνται από το 1937 μέχρι το 1939 -τοπία, θραύσματα γλυπτών, κατεστραμμένοι ναοί, φιγούρες ανθρώπων στη θάλασσα- σχηματίζουν ένα όραμα μιας κλασικής Ελλάδας πλημμυρισμένης από φως και ομορφιά, από το οποίο λείπει κάθε αναφορά στο εικοστό αιώνα. Έχοντας στο νου τις βάρβαρες επιθέσεις της πολιτισμένης ανάπτυξης και τις καταστροφές που έχει υποστεί το τοπίο κατά τις τελευταίες έξι δεκαετίες, οι φωτογραφίες αυτές μοιάζουν με αρχαιολογικά ευρήματα μιας μακρινής χρυσής εποχής. Ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος εμπόδισε την έκδοση του βιβλίου, που κυκλοφόρησε, τελικά, το 1993 από τους κληρονόμους του Herbert List , στον εκδοτικό οίκο Schirmer/Mosel. Το βιβλίο, υπό την επιμέλεια του φωτογράφου Max Scheller, περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό κείμενο του Hugo Von Hofmannsthal (1874-1929), στο οποίο ο Αυστριακός ποιητής και δραματουργός περιγράφει τις εντυπώσεις του από το πρώτο ταξίδι που έκανε στην Ελλάδα, το 1922.

Χρήστος Αστερίου

Χρήστος Αστερίου (Μεταφραστής)

Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες θεματικές ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά και στα σερβικά. Επιμελήθηκε τις επιστολές του Δ.Π. Παπαδίτσα προς τον Ε.Χ. Γονατά "Να μου γράφεις έστω και βαδίζοντας" (Πατάκης 2001) και μετέφρασε λογοτεχνικά και φιλοσοφικά βιβλία από τα γερμανικά (Κρίστα Βoλφ, Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ).

Ιάσονας Δήμου (Μεταφραστής)


Γιώργος Καραηλίας (Μεταφραστής)


Ιάσονας Δήμου (Επιμέλεια)


Γιώργος Καραηλίας (Επιμέλεια)


Max Scheller (Επιμέλεια)


Hugo von Hofmannsthal

Hugo von Hofmannsthal (Συγγραφέας)

Ο Hugo Von Hofmannsthal γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1874 στη Βιέννη. Γόνος μεγαλοαστικής αυστριακής οικογένειας, σπούδασε νομικά στη γενέτειρά του, αλλά αφοσιώθηκε από νωρίς στη λογοτεχνία. Συνδέθηκε με την αβανγκάρντ ομάδα Jung Wien και έγραφε ποιήματα. Η γνωριμία του με τον Ρίχαρντ Στράους, το 1900, απέφερε μια γόνιμη συνεργασία, με τον Χόφμαννσταλ να υπογράφει το λιμπρέτο σε αρκετές από τις όπερες του συνθέτη ("Ηλέκτρα", "Η Αριάδνη στη Νάξο", "Η γυναίκα δίχως σκιά", "Ο ιππότης με το ρόδο", κ.ά.). Στα έργα του αποτύπωσε βιωματικά την κρίση των αρχών του 20ού αιώνα. Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου έγραφε προπαγανδιστικούς κυβερνητικούς λόγους και μεταπολεμικά στράφηκε σε πιο θρησκευτικά θέματα. Στις 13 Ιουλίου 1929 αυτοκτόνησε ο γιος του και δύο μέρες αργότερα έφυγε και ο ίδιος από τη ζωή, από έμφραγμα. Σημαντική προσφορά του θεωρείται και η ίδρυση του θεατρικού φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ (1922), από κοινού με τον σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Herbert List

Herbert List (Φωτογράφος)

Ο Herbert List (1903-1975) γόνος πλούσιας οικογένειας εμπόρων στο Αμβούργο με καλλιτεχνικές τάσεις και στενούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή αβάν-γκαρντ της περιόδου εκείνης, άρχισε να ασχολείται με ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία περίπου το 1930. Όταν εγκατέλειψε την Γερμανία το 1936 για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους, μετέτρεψε το χόμπι του σε επάγγελμα. Σήμερα οι ήρεμες και απόκοσμες φωτογραφίες του θεωρούνται σπάνια παραδείγματα ενός κοσμοπολίτικου εκλεπτυσμένου και ταυτόχρονα σουρεαλιστικού ύφους. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο List είχε συγκεντρώσει ένα πορτοφόλιο φωτογραφιών για ένα μεγάλο λεύκωμα με θέμα την Ελλάδα, το οποίο του είχε αναθέσει ο Charles Peignot, εκδότης του γνωστού περιοδικού Editions Arts et Metiers Graphiques. Ο πόλεμος ωστόσο εμπόδισε την υλοποίηση του έργου.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
37x27
Βάρος:
1.793 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση